Británia už pravdepodobne nebude členom eurozóny, ale britský hlas pre odchod z Európskej únie odhaľuje obavy, že šíriaci sa politický odpor voči dlhoročnému politickému európskemu neporiadku by mohol predstavovať obnovenú hrozbu pre prežitie spoločnej európskej meny.

Nicholas Spiro, ktorý je partnerom londýnskej spoločnosti Lauressa Advisory v telefonickom rozhovore poznamenal: “V podstate sa jedná o obrovskú ranu do procesu európskej integrácie a je neporovnateľne škodlivejším, ako hrozba gréckeho odchodu z eurozóny.”

Výsledky hlasovania na celosvetových finančných trhoch splodili rozsiahly zmätok. Britská libra počas veľmi volatilného obchodovania oproti americkému doláru prepadla na najnižšiu úroveň za viac ako tri desaťročia. Britské a európske akciové trhy prudko poklesli.

Súvisiace: 5 grafov: Aký mal Brexit vplyv na investorov

Avšak hlavný nápor bolesti bolo vidno medzi národnými akciovými trhmi v južnej Európe. Španielsky akciový index IBEX 35 prepadol o viac ako 12%, zatiaľ čo taliansky index FTSE MIB poklesol o takmer 11%.

Na trhu dlhopisov sme videli odklon do bezpečia, ako výnos z nemeckých 10-ročných štátnych dlhopisov sa vrátil späť do záporných hodnôt, zatiaľ čo výnosy štátnych dlhopisov Talianska, Španielska, Portugalska a Grécka vzrástli.

Zvýšenie výnosov takzvaných periférnych výnosov bolo z dôvodu zvyšovania obáv, kde v týchto krajinách je naozaj vidno rozsiahlu rastúci proti-európsku rétoriku. Dokonca bolo vidno rozsiahle obavy zo smerovania menovej politiky od ECB.

Prezident ECB Mario Draghi je široko známy za jeho vyjadrenia, kedy sa v júli roka 2012 v stratégiách Centrálnej banky slávne zaviazala urobiť “čokoľvek” len aby “zachoval menu euro.”

Predtým predstavil program známy, ako Outright Monetary Transactions, alebo OMT, hoci nikdy nebol využitým. Umožňoval, aby ECB nakupovala neobmedzené množstvo štátnych dlhopisov krajín, ktoré sú v problémoch. Program OMT je odlišný od širšieho programu nákupu dlhopisov a skladá sa z nákupu pevne stanoveného objemu dlhopisov v celej eurozóne.

Odhalenie programu OMT, po Draghiho sľube stačilo vytiahnuť španielske a talianske výnosy dlhopisov od úrovní, ktoré boli široko považované za neudržateľné. Aktuálnym problémom je, že napriek agresívnemu stimulu menovej politiku, vrátane programu kvantitatívneho uvoľňovania od ECB, rast zostáva nevýrazný a niektorí analytici spochybňujú nástroje centrálnej banky, ktoré má k dispozícii.

Petr Schaffrik, ktorý je analytikom z RBC Capital Markets, v poznámke ku klientom poznamenal: “Nie je napríklad jasné, či OMT by mohol mať rovnaký dopad, ktorý investori očakávali už v roku 2012. To preto, že na rozdiel od Grécka, neexistujú žiadne živé záchranné programy. A zatiaľ čo program QE od ECB zostáva aktívny, nie je jasné, či v blízkej budúcnosti bude zmenšeným.

Schaffrik ďalej poznamenal: “Vďaka výrazne oslabenej schopnosti ECB reagovať, sú výsledky pre investorov naozaj otázne. Myslíme si, že nie je náhoda, že talianske a španielske akciové trhy dosahovali jedny z najväčších strát.”

ECB v piatkovom vyhlásení uviedla, že pozorne sleduje finančné trhy a pokračuje v plnení svojich povinností s cieľom zabezpečiť cenovú a finančnú stabilitu v eurozóne.

Dôležitou skúškou boli aj nedeľňajšie voľby v Španielsku, kde investori obracali svoju pozornosť na všeobecné voľby. Predčasné voľby v Španielsku aj tak nepriniesli riešenie patovej politickej situácie. Španielske voľby vyhrala Ľudová strana, ale ľavicové strany budú mať väčšinu. Takže obavy z podporu projektu eura a všeobecnejšej európskej integrácie je stále vidno.

Ešte väčší význam testov môže prísť počas budúceho roka s voľbami vo Francúzsku a Nemecku, kde euroskeptické strany a strany proti prisťahovalcom čelia výrazne rastúcej podpore.

Spiro ďalej poznamenal: “Investori tak budú sledovať všetky vyjadrenia z jednotlivých európskych krajín, ktoré by mohli byť naznačovať ďalšie stratégie pre opustenie EÚ.”

Medzitým podobné talianske strany proti prisťahovalcom a EÚ v piatok poznamenali, že spíšu petície za zákon, ktorý by umožnil referendum hlasovania o členstve krajiny v EÚ.

Súvisiace: Dlhodobé vplyvy brexitu budú na Rusko obmedzené

Nick Stamenkovic, ktorý je makro-ekonomickým analytikom v spoločnosti RIA Capital Markets, v telefonickom rozhovore poznamenal: “Nemyslím si, že budeme vidieť podobný výpredaj periférnych dlhopisov, ku ktorému došlo v rokoch 2011-2012, “ale ich zreteľná nervozita povedie investorov k tomu, aby požadovali vyššiu rizikovú prémiu.”

Pre najbližšie obdobie je tak vidno možný tlak investorov na perifériu, čím sa budú aj naďalej vyhýbať španielskym, talianskym, portugalským a gréckym vládnym dlhopisom, aj keď zatiaľ program QE od ECB a ďalšie opatrenie by pravdepodobne mohli stačiť na zníženie tlakov.

Spiro nakoniec poznamenal: “Výnosy krátkodobých španielskych a talianskych dlhopisov tak zostávajú kľúčovým faktorom a investori budú veľmi pozorné sledovať každé jedno prudké zvýšenie krátkodobých nákladov na pôžičky. Ak bude Španielsko a Taliansko v bezpečí, v bezpečí je aj Eurozóna. Akýkoľvek náznak, že španielske a talianske výnosy dlhopisov … začínajú významne a prudko rásť, bude nasledovať ďalší dominový efekt.”

Zdroj: TheGuardian, Bloomberg

Facebook komentár