Trhy sú jednoznačne nervóznymi ohľadom prekvapivého rozhodnutia čínskej vlády devalvovať svoju menu, známu ako juan, čo viedlo k 2 percentné poklesu hodnoty v utorkovom obchodovaní, čím dosiahol najväčší jednodňový pokles v histórii.

Otázkou je: Čo to znamená?

Trhy (myslíme všetky trhy)takmer okamžite prišli s niektorými predbežnými odpoveďami.
 

1. Federálnemu rezervnému systému dáva ďalší dôvod k odloženiu zvyšovania úrokových sadzieb

Výnos referenčných 10-ročných štátnych dlhopisov USA počas včerajšieho obchodovania klesol o viac ako 5 percent, kde dosiahli úroveň 2,12 percenta. Takže najviac bezprostrednej praktickým dosahom kroku Číny pre USA, môže byť to, že úrokové sadzby hypoték zostanú nižšie po dlhšiu dobu.

Federálny rezervný systém môže nastoliť ďalšiu vyčkávaciu stratégiu, keďže jeden z hlavných obchodných partnerov dosahuje slabší rast, čo by mohlo pomôcť presvedčiť Fed, že podmienky sú stále naozaj nevhodnými a následne sadzby Fedu budú ďalej ponechané na takmer nulovej úrovni, kde sú už od roka 2008. Takže mohlo by to prispieť aj k zhoršovaniu signálov na trhu práce, čím by Fed mohol počkať so zvýšením sadzieb a nevykonať ho v septembri ale v decembri, ale to sa ešte len uvidí.

Súvisiace: Čína vytvorila obrí investičný fond zlata, aby rozšírila svoj vplyv na trhoch


2. Je to negatívne pre komodity a pozitívne pre ich kupcov

Tento krok tak znamená, že Čína bude platiť omnoho väčšie účty za ropu, meď, uhlie a ďalšie komodity. Môže to taktiež znamenať, že jednotlivci sa začnú viac obávať, že čínska ekonomika by mohla oslabovať viac, ako už zverejnený pokles rastu hrubého domáceho produktu v prvej polovici roka na ročné tempo 7 percent, čo povedie k omnoho nižšiemu dopytu po komoditách.

Druhá časť tejto rovnice je jedným z dôvodov, prečo ropa na týchto správach prepadla o 4 percentá. Meď klesla o 8 percent. To je skvelé, ak v USA vlastníte automobil s veľkou spotrebou, alebo pracujete na produktoch z kovu. (Čínske akcie leteckých spoločností však čelili razantnému prepadu, pretože musia platiť viac juanov za pohonné hmoty).

Samozrejme veľké výhodou bude predaj tovaru za lacnejšiu hodnotu, keďže juan oslabil.
 

3. Padajúce juan môže donútiť ďalšie krajiny, aby devalvovali svoje meny

Meny Austrálie, Malajzie a Južnej Kórey v tandeme Číny klesali. Ale analýza Morgan Stanley v marci predpovedala, že 15 percentný pokles jüanu je oveľa väčším, ako dnešné pohyb, ktorý by mal spôsobiť 5 percent až 7 percentný pokles v ďalších ázijských menách.

Súvisiace: Čína taktiež ukazuje svoj vplyv už aj v Arktíde
 

4. Celkový vplyv Číny na rast v USA bude malý

Včerajší krok nie je dostatočne veľkým, aby vyrovnal zhodnotenie juanu za posledný rok, takže nie je pravdepodobné, že bude mať okamžitý vplyv Číny na tempo rastu v USA. S týmto vyjadrením prišiel analytik banky Goldman Sachs – MK Tang v poznámke pre klientov. Vzhľadom k tomu politický posun v stratégií Ľudovej banky Číny mení vládny vzorec pre oceňovanie meny, čím poskytuje väčšiu váhu trhovým cenám v systéme, ktorá je tzv. krížencom štátu a kontrolovaného trhu, takže je príliš skoro na to povedať, čo spôsobí 2 percentný pokles. Helen Qiao v správe banky Morgan Stanley uviedla: “Ale aj 5 percent pokles by nemal významne ovplyvniť čínsky export.”

Ak rast Číny výraznejšie spomalí, vplyv na USA mal byť menší. Analytik z Goldman Sachs – David Kostin poznamenal, že ročný pokles o 1 percentuálny bod v hospodárskom raste Číny by vedel znížiť hrubý domáci produkt USA o 0,06 percenta. Tento vplyv sa už objavil v správach firiem za druhý štvrťrok, ako Caterpillar, 3M a United Technologies, čo naznačuje, že vplyv bude sústredený medzi priemyselnými podnikmi.

To naznačuje, že priemerný 2 percentný pokles akciových trhoch USA bol včera prehnaným.

Súvisiace: Čína ukončila svoje mlčanie o rezervách zlata


5. Skutočným cieľom Číny môže byť prestíž a dlhodobejšia stabilita

Čína sa zaoberá snahou, aby sa juan stal piatou rezevnou menou Medzinárodného menového fondu a toto rozhodnutie by mohlo byť formálne vykonané počas budúceho mesiaca.

Ak chce získať túto tzv. prestíž, Čína musí preukázať, že jej mena je “voľne použiteľnou”, čo bol záver s vyjadrení MMF počas roka 2010 a podľa agentúry Bloomberg by Čína by mala znížiť kapitálové kontroly a mala by smerovať svoje hospodárstvo k trhovo orientovanému spôsobu oceňovania jej meny.

Výsledky tohto rozhodnutia by mohli zahŕňať presvedčenie viacerých centrálnych bánk po celom svete, aby držali svoje rezervy v juanoch, čo by zastabilizovalo jeho hodnotu, alebo by mali byť schopné kúpiť komodity a ďalší tovar v juanoch. Tento status im taktiež pomôže znížiť náklady na pôžičky pre čínskych vývozcov.

Teda Čína sa môže na to pozerať aj z toho pohľadu, že tento ťah by mohol spôsobiť krátkodobú bolesť, ale povedie by k dlhodobého zisku.

Zdroj: Bloomberg, WSJ

Facebook komentár