Čína zriadila jej najväčší investičný fond zlata v histórií a očakáva sa, že bude celkovo v rozsahu až 100 miliárd čínskych juanov (16 miliárd amerických dolárov) a jeho cieľom bude investovať do ťažobných projektov v regióne a mal by posilniť čínsky vplyv na ceslosvetových trhoch so zlatom.

Miestne mediálne správy uvádzajú, že tento tzv. “Silk Road Gold Fund” – na čele s Shanghai Gold Exchange a ďalšími – je údajne zameraný na investície do projektov zo sektora zlata, ako súčasť stratégií Číny s ohľadom na “New Silk Road”, čo by malo viesť k prehĺbeniu ekonomických väzieb s ostatnými krajinami v tomto regióne, najmä tých, ktoré sú súčasťou tejto starovekej obchodnej cesty s označením “Silk Road,” ktorá mala za cieľ spájať východnú a západnú Áziu. V skutočnosti fond bol založený už koncom minulého týždňa u historického východiskového bodu “Hodvábnej cesty/SilkRoad” – Xi’anu.

Súvisiace: Čína už začína dominovať na trhu fyzickej výmeny zlata

Okrem nákupu podielov v ťažobných projektoch zo sektora zlata a podnikov z oblasti “Novej hodvábnej cesty” pomocou metód firiem z oblasti “privátneho a rizikového kapitálu,” by nový fond mal byť taktiež použitý k investíciám do akciových banských spoločnosti zo sektora zlata a mal by zriadiť aj tzv. ETF fond. S touto informáciou prišli štátne noviny Shanghai Securities Journal, ktoré získali informácie od nemenovaných osôb, ktoré sú o tejto stratégií informované.

Ekonóm Song Qinghua poznamenal: “Fond taktiež môže zvýšiť vplyv Číny nad svetovým trhom so zlatom a mohol by zvýšiť využitie jüanu v cenách zlata.”

Song taktiež poznamenal, že dodatočné finančné prostriedky sú zamerané na novú “Hodvábnu cestu” a pravdepodobne príde aj k zameraniu na dopravu a iné investícií do infraštruktúry, ktoré môžu byť v budúcnosti naozaj plánovanými.

Súvisiace:

Ktorá krajina produkuje najviac zlata na svete?
Čína spúšťa celosvetovú menu,krytú zlatom

Medzi hlavnými zúčastnenými stranami v tomto fonde so zmeraním na zlato patria spoločnosti ako Shaanxi Gold Group a Shandong Gold Group, ktoré vlastnia kombinovaný 60% podiel, zatiaľ čo šanghajská Industrial Bank a Sichuan Western Resources Holding držia po 15%.

Dopyt po zlate v Ázii, za obdobie posledných rokov predstavoval viac ako 70% z celkového objemu sveta a stredoázijské región, ktorý je bohatým na zlato postráda skúsenosti z prieskumu a ťažby.

Zdroj: National Business Daily

Facebook komentár