Čína pomaly získava dominanciu na globálnom trhu so zlatom a je dôležité pridať pár aktuálnych a kľúčových bodov, ktoré sa týkajú udalostí Číny a zlata.

Keď bola zahájená Medzinárodná rada Shangai Gold Exchange (SGE) 18 septembra tak počas večernej obchodníckej seansy bolo zjavné, že prvé rokovania boli spojené s rôznorodou skupinou zahŕňajúce banky ako HSBC, MKS (Švajčiarsko), the Chinese banks,  ICBC, Bank of China a Bank of Communications.

MKS je obchodná skupina so Ženevským sídlom pre drahé kovy, ktorá taktiež vlastni veľké PAMP(nezávislá rafinéria na drahé kovy) rafinérie vo Švajčiarsku.

V rámci obchodovania v SGE Medzinárodnej rady (SGEI) je registrovaných údajne 40 medzinárodných účastníkov, avšak identity všetkých členov SGE presne nepotvrdilo.

Súvisiace: Čína spúšťa celosvetovú menu,krytú zlatom

Rovnako ako domáca SGE, ktorá ako člen počíta drahé kovy rafinérii, tak aj v SGEI bude rôznorodá skupina obchodných účastníkov vrátane členov medzinárodných rafinérií, “bulllion bánk” (investičné banky, ktoré fungujú ako veľkoobchodný dodávatelia zaoberajúci sa obchodom s veľkým množstvom zlata) a obchodných domov.

Rafinérie na drahé kovy Metalor Technologies a Heraeus už potvrdili, že budú účastníkmi a teda spolu s MKS predstavujú tri najväčšie zlaté rafinérie na celom svete.

Medzi medzinárodné bullion banky, ktoré už oznámili svoju účasť patrí ANZ, Standard Chartered a HSBC a je známe, že Standard Bank, JP Morgan a Bank of Nova Scotia povedali, že by mali tiež záujem. Dokonca aj Perth Mint prejavil záujem.

V rámci SGEI obchodovania by prítomnosť zahraničných rafinérii a prípadne zahraničných mincovní ako možných priamych účastníkov mohli vylepšiť likviditu a určovanie cien na novej medzinárodnej burze a pomôcť sa tak stať vážnym konkurentom už existujúcemu duopolu určujúceho cenu zlata na London OTC market a na New York futures market.

Jedeným povzbudzujúcim faktor o SGE a jej medzinárodnej platformy je to, že bude mať veľa fyzického zlata prúdiaceho z burzy. Preto cenotvorba nebude založená iba na otočenej pyramíde väčšinou nealokovaného zlata tak ako v Londýne alebo v hotovosti obchodovaných futures papierového zlata v New Yourku.

Rovnako ako všetko v Číne, SGE myslí vo veľkom a v súčasnosti zamestnáva sieť 58 certifikovaných trezorov, kde 55 z nich je určených na ukladanie zlata a 3 trezory na striebro. Týchto 58 trezorov sa nachádza v 36 čínskych mestách, ktoré sú považované za dôležité pre rafináciu zlata, či spotreby zlata alebo fyzické dodanie sa môže uskutočniť medzi trezormi.

So sprevádzkovaním SGEI Medzinárodná rada vlastní svoj vlastný trezor, kde môžu medzinárodný účastníci zlato naskladniť alebo vyskladniť. Trezor je riadený Bank of Communications a je strategicky alokovaný vo štvrti Zhabei (Shanghai), nie ďaleko od Šanghajského medzinárodného letiska. Oficiálnym transportérom zlata pre SGEI v Šanghaji bude Brinks.

Šanghajsko – Hong Kongské trhy so zlatom sa prepoja.

Keď minulý týždeň Hong Kong-ská spoločnosť Chinese Gold and Silver Society (CGSE) oznámila, že plánuje vybudovať nový masívny trezor na drahé kovy v Qianhai v Shenzhen. Avšak význam tohto oznámenia sa zatiaľ nestretol s veľkým ocenením.

Súvisice: Zabaví Čína svojim občanom zlato?

Trezor nie je jediným samostatným projektom, ktorého skutočným účelom je podporovať CGSE zlatú platformu v Shenzhen a umožní tým prepojenie Shenzen zlatej burzy s Šanghajskou. Od Hong Kongu je Shenzen  vzdialený po železnici alebo autom menej ako jednu hodinu.
CGSE má 171 členov a už budúci mesiac bude registrovaných 50 – 60 z nich k prevádzke novej Shenzhenskej burzy.

Minulý týždeň Dr. Haywood Cheung prezident CGSE na slávnostnom vyhlásení potvrdil, že sa začali rokovania s Šhanghajskou zlatou burzou s úmyslom vytvoriť strategickú alianciu medzi CGSE burzou v Shenzhen a Šanghajskou burzou zlata.

Cheung poveda, že hlavným cieľom „ je umožniť vzájomný prístup účastníkov trhu medzi CGSE a Šanghajskou zlatou burzou vo forme „Shanghai – Hong Kong Metals Connect“, ktorý by tak mohol pomôcť miestnemu zlatému a striebornému priemyslu získať prístup k pevninskému trhu prostredníctvom Qianhai projektu.“

Súvisiace: Dopyt Číny po zlate v roku 2013 prudko vzrástol – o 41%

Čínska a Hong Kongská vláda a finančné autority idú modelovať toto „prepojenie drahých kovov“ skôr ako bude spustený „Shanghai – Hong Kong Metals Connect“, čo je vlastne iniciatívou zvýšenia likvidity a prístupu medzi Šanghajskými a Hong Kongskými trhmi s cennými papiermi ako aj zlepšiť prístup k čínskymi A a H cenný papierom.

Čínske A akcie sú čínske pevninské akcie čínskych spoločností obchodovaných v yuan/renminbi. H akcie sú zoznamy Hong Kongského duálneho zoznamu zásob pevninských akcií obchodovaných v dolároch. Táto „zjednotená burza“ bude rozdelená na severný a južný denný tok likvidity v rámci určitých limitov medzi Hong Kongským a Šanghajským akciovým trhom. Už budúci mesiac 13. Októbra „Shanghai – Hong Kong Metals Connect“ začína.

CGSE plánuje, že druhou zlatou burzou v Číne bude ich Shenzhenská zlatá platforma a tak ponúkne Hong Kongu a medzinárodným trhom ďalšiu cestu k Čínskemu pevninskému zlatu.

Táto správa je veľmi dôležitá a jej vývoj má veľmi veľký význam, ktorý v nadchádzajúcich mesiacoch stojí za to sledovať.

PBOC a zlato – Čína používa zlato, aby sa stal Yuan rezervnou menou

Posledné komentáre Davida Marsha, spoluzakladateľa vplyvnej poradenskej a výskumnej skupiny Official Monetary and Financial Institution Forum (OMFIF), poukazujú, že pokiaľ ide o zlato a menu renminbi dochádza k zmene paradigiem v rámci oficiálneho čínskeho odvetvia.
V rozhovore počas tohto mesiaca na konferencii v Beijing-u „Čínske zlato“ Marsh povedal „neviem, či Čína posilnila ich oficiálne zlaté rezervy“, ale dodal, že „za posledných šesť alebo sedem rokov sa do držby čínskych úradov vkladalo rôznymi spôsobmi.“

Marsh-ove najnovšie komentáre rezonujú podobne ako tie v Januári 2013, keď povedal, že „je pravdepodobné, že čínske orgány budú pokračovať v nákupoch zlata v malej miere a budú to všetko kalkulovať tak, aby nedošlo k narušeniu trhu.“

V komentári k diverzifikácii rezerv v čase, Marsh povedal, že“ neexistuje žiaden dôvod, prečo by sa Čínska centrálna banka mala držať takého neprimeraného množstva mien iných krajín ako je dolár.“

Niečo viac ako pred týždňom, Britské ministerstvo financií oznámilo emitovanie svojho vôbec prvého štátneho dlhopisu v renminbi, a to na margo pohybu, ktorý je zrejmý ako pokračovanie zvýšenia internacionalizácie Čínskej meny. Ministerstvo financií podstúpi výťažok  do britských devízových rezerv na vyrovnávací účet (Exchange Equalisation Account – EEA).

Až doteraz na tomto účte EEA bolo držané zlato, euro, dolár, yen a kanadský dolár. Niektoré ďalšie banky už majú renminbi ako súčasť svojich rezerv ako Austrálska centrálna banka a iný ako napríklad Švajčiarska národná banka zvažuje pridanie renminbi ako jeden zo svojich rezervných aktív.

Minulý týždeň súčasne s Britským vládnym renminbi vyhlásením, David Marsh napísal komentár pre OMFIF o diverzifikácii rezerv a Čínskej meny s titulom „Veľký krok Číny pre Britániu: UK posunie internacionalizáciu renminbi do popredia“.

Súvisiace: Čína ďakuje za lacnú cenu zlata

Marsh zdôrazňuje, že v roku 2015 bude MMF skúmať zloženie ich zvláštneho čerpacieho práva (SDR- Special Drawing Right) menovej jednotky a toto bude veľmi dôležitým čínskym míľnikom a „možnosti prípadného zahrnutia ich renminbi“ do SDR. Podľa Marsh-a “ rastie presvedčenie, že čínska mena je už teraz v súlade s dostatočným počtom noriem pre konvertibilitu a tak stane jedným so základných častí spolu s dolárom, eurom, yenom a librou.

Vo všetkých aspektoch čínskeho trhu so zlatom, či už ide o komerčný alebo oficiálny sektor, je význam zlata  výslovne signalizovaný čínskymi úradmi ako investičný, ale aj ako podklad pre budúcu menu.

Zvyšok sveta by mal mať na pamäti, že keď sa Číňania rozhodnú plánovať, takmer vždy môžeme sledovať, že ich plány vedú skrz. Pri zlate Číňania stále plánujú vo veľkom a ďalšie fázy tohto plánu naozaj stoja za to ich sledovať.

Tieto dôležité udalosti na čínskom trhu so zlatom sú v dlhodobom horizonte býčie a mali by upokojiť nervozitu investorov po nedávnom cenovom páde.

Preložil: Marek Kopriva

Zdroj: GoldCore

Facebook komentár