Dopyt po fyzickom zlate prudko stúpol. Niektorí analytici uvádzajú, že zatiaľ nieje vidno výrazný nárast cien zlata, ale je pravdepodobné, že sa to už bude musieť prejaviť na trhoch.

Jim Walker, zakladateľ a generálny riaditeľ spoločnosti Asianomics uviedol: “Fyzické zlato mizne z trhu strašnou rýchlosťou. Akonáhle sa to všetko na trhu prejaví, myslím si, že zlato pôjde do razantného rastu,” … “Bude sa jednať o jeden z našich najväčších býčich (rastúcich) trendov celého roka.”

( Súvisiace: Pohľad proti väčšine: Prečo sa cena zlata v roku 2014 zotaví )

Mincovne z Rakúska do Spojených štátov a Veľkej Británii v posledných mesiacoch hlásia obrovský dopyt po zlatých minciach, ako pokles cien zlata v minulom roku urýchlil nákup fyzického kovu.

Perth Mint, ktorá v Austrálií prevádzkuje jedinú zlatú rafinériu, tento týždeň uviedla, že predaj zlatých razených mincí a barov sa  v januári zvýšil o 10 percent na 64 818 uncí zlata, v poslednom znamení silného dopytu po zlatých prútov a minciach.

Napriek tomu, rad investičných bánk vrátane Goldman Sachs očakáva ďalší zlý rok pre zlato, ako sa v roku 2013 prepadlo o 28 percent, uprostred spomalenia programu nákupov aktív od amerického Federálneho rezervného systému.

Aktuálna spotová cena zlata sa obchodovala na úrovni zhruba 1 256 amerických dolárov za uncu a zároveň sa snažil tlačiť nad kľúčovú úroveň 1 300 dolárov.

Barry Dawes z austrálskej brokerskej spoločnosti Paradigm Securities uviedol: “Myslím, že ešte veľa ľudí investuje svoje prostriedky v ETF [fondoch obchodovaných na burze] zlata,” čo je dôvod, prečo ceny zlata sa snažia tlačiť nad úroveň 1 300 dolárov.

( Súvisiace: Cena zlata aktuálne prerazila úroveň výrobných nákladov )

Dodal: “Vidím, že to trvá oveľa dlhšie a čísla vôbec neodzrkadľujú pomer reálnej ponuky a dopytu. Toto sa bude musieť prejaviť vyššími cenami zlata.”

Šesťmesačný graf cien zlata

GRAF

Zásadná zmena?

Podľa Dawesa, zlato sa podľa neho plynulo pohybuje do ďalšej fázy býčieho trhu.

Doteraz v tomto roku sa cena zlata zvýšila o viac ako 4 percentá, čím predbehol iné drahé kovy ako striebro, ktoré získalo 2,3 percenta a platina sa zvýšila len o 0,75 percenta.

Dawes ďalej uviedol: “Na trhu je vidno niektoré zásadné zmeny, ktoré prebehli a jedna vec, ktorú naozaj brať treba na vedomie, je výkon akcií spoločností zo sektora zlata,” … “Už začali vyzerať lepšie, ale ešte dôležitejšie je, že zlomili 2-ročný klesajúci trend proti pomeru ku všetkým akciám.”

Austrálska spoločnosť Newcrest Mining v tomto roku doteraz zatiaľ vzrástla o 31 percent, čím v stredu dosiahla svoju najvyššiu úroveň za tri mesiace.

Evolution Mining, ktorá prevádzkuje päť zlatých a strieborných baní v Queenslande a Západnej Austrálií, sa zhromaždil od začiatku 2014 vzrástla o 8 percent. Obe firmy prekonali širší austrálsky akciový trh, ktorý zatiaľ v tomto roku vzrástol o viac než 5 percent.

( Súvisiace: Drahé kovy sa chystajú na zmenu trendu voči akciovým trhom )

Editor Sean Hyman z Ultimate Wealth Report uviedol: “Tak dlho, ako sa zlato bude držať nad úrovňou $ 1 175 až 80 dolárov, budem pozitívny”.

S odkazom na nedávne výpredaje na globálnych akciových trhoch, ktoré pozdvihli príťažlivosť aktív bezpečného útočiska uviedol: “Vďaka oslabeniu dolára by sme sa mohli dostať nejaké druh základnej podory v kovoch a volatilita na trhoch by mohla viesť k nárastu cien zlata”.

Zdroj: MineWeb

Facebook komentár