V súčasnosti je čas konečne vypadnúť zo Spojených štátov …

Vidíte to sami, euro sa približuje k úrovni 1,05 dolárov a ja si myslím, že ešte stále má kam klesať. Mohli by sme vidieť, že na konci budúceho mesiaca dosiahne paritu s americkým dolárom!

Tento pokles tlačí európsky akciový trh do rastového naladenia.

To znamená, že tento rok na jar a v lete bude ten správny čas, k tomu, aby ste zrealizovali svoju európsku dovolenku.

Súvisiace: Sú ďalšie krachy bánk z Rakúska na ceste do Európy

Hodnota eura voči americkému doláru

Každý, kto v poslednom desaťročí bol na ceste do Európy vám povie, že ceny za bežné tovary a služby boli nezmyselne vysoké, z dôvodu sily eura voči americkému doláru.

K dispozícii je samozrejme aj daň z pridanej hodnoty, ktorá je súčasťou cien. Ale po ich zohľadnení víde, že cena Big Macu vo Francúzsku by nemala byť nikdy o 50% vyššia ako v Spojených štátoch.

Ale v súčasnosti je cena Big Macu v Paríži na úrovni 8 eur, alebo okolo 8,40 dolárov. To je ešte stále zhruba o 40% viac, ako v strednej Amerike, ale nie zas tak veľa, ako v porovnaní s New Yorkom. Tento pokles preto znamená, že sa mena vracia na rozumnejšiu úroveň.

Naozaj som si myslel, že to bude trvať ešte niekoľko mesiacov, ale klesajúci trend je tak výrazný, že paritu eura s americkým dolárom by sme mohli vidieť na konci budúceho mesiaca. V poslednej dobe sa euro obchodovalo na tejto úrovni v roku 2003.

Ale vydržte, mohlo by euro ísť ešte nižšie?

Najnižšia úroveň eura, ktorá bola kedy zaznamenaná voči americkému doláru je na úrovni 0,83 dolárov v roku 2000 – rok po tom, čo vzniklo.

Takže na túto úroveň sa bude môcť dostať znova, ale je pravdepodobné, že sa bude nejaký čas obchodovať pod paritou a potom sa vráti na vyššie úrovne.

A prečo nie? Dokonca aj teraz je euro nadhodnotené. Najlepší spôsob, ako sa dostať ekonomiky z problémov je zlacniť menu, aby sa stali veci lacnými, potom do krajiny pricestuje zahraničný kapitál, ktorý potom príde a minú tu peniaze za tovar a služby, čo rovnako podporí vývoz.

Z nižšie uvedeného grafu vyplýva, že ďalšia úroveň podpory sa pohybuje okolo 1,03 dolárov, a potom pod úrovňou 1 dolára.

Graf: Vývoj hodnoty EUR/USD po súčasnosť

Možnosti pre investičné príležitosti

Zlacnenie eura je niečo, čo má samozrejme vplyv na situáciu Spojených štátov.

Po desaťročia sme nechali znižovať hodnotu amerického dolára, čo málo za následok masívne zahraničné investície do nehnuteľností, firiem, tovaru a služieb.

Láskavosť sa v súčasnosti mení a najväčší príjemcovia budú európske spoločnosti. To je miesto, kde by ste mali sústrediť časť svojich investičných dolárov.

Súvisiace: Tajomstvá na švajčiarskych bankových účtoch končia

V nadchádzajúcom boome európskych akcií poznáme ETF s nízkymi nákladmi, s názvom Spider Euro Stoxx 50 ETF (FEZ), ktorý vám poskytne expozíciu na Euro Stoxx 50 Index – 50 najväčších a najviac likvidných akciových spoločností Európy.

Trhy majú tendenciu byť prekorikogované, keďže sú naviazané na menové trhy. Lacné euro a lacné úrokové sadzby sú tým pravým palivom pre európske mega rally.

A naháňačka môže pokračovať….

Zdroj: WallStreetDaily

Facebook komentár