Ak niekto na olympijských hrách vyhrá zlatú medailu môže mu to zmeniť život a získa naozaj cenné skúsenosti, ale dokonca v závislosti od toho odkia ľpochádza, môže získať aj celkom slušný balík hotovosti.

Statista dala dohromady Top prémie 12 krajín za získanie zlatej medaily na olympijských hrách v Riu. Hodnoty boli prevedené na americké doláre.

Ak športovec pochádza zo Singapuru a vyhrá zlatú medailu, získa slávu a bonus v hodnote 753 000 amerických dolárov. To je takmer 30-násobné viac peňazí, než by za rovnakú medailu získali, ak by súťažili v americkom olympijskom tíme.

Singapur nikdy nevykonal žiadnu podobnú platbu. Drobná krajina o zhruba  5,5 miliónoch obyvateľov (New York City má 8,17 miliónov obyvateľov) nikdy nezískal zlatú medailu v žiadnych olympijských hrách. V roku 1960 táto krajina získala striebornú medailu vo vzpieraní, striebro v stolnom tenise počas roka 2008 a dve bronzové medaily, opäť v stolnom tenise, v roku 2012.

Pre porovnanie, USA získala 1071 zlatých medailí a od hier v Aténach, od roku 1896 celkovo získala 2 698 medailí.

Ostatné krajiny, vrátane Spojeného kráľovstva, za medaily nevyplácajú žiadne peňažné bonusy.

Rovnako keďže konkurencia v Riu pokračuje, manažéri z Medzinárodného olympijského výboru a národných športových federácií sa dostali pod tlak a prešetrenia, keďže k samotným atlétom sa dostáva len veľmi málo peňazí a hry generujú naozaj rozsiahle príjmy.

Samozrejme, že vrcholoví športovci v najpopulárnejších športov môžu získať dohromady milióny prostredníctvom doložiek, sponzoringu a platených vystúpení. Gymnastka Gabby Douglas vykázala čistý príjem v hodnote 3 miliónov dolárov, zatiaľ čo plavec Michael Phelps získal čistý príjem v hodnote 55 miliónov dolárov.

Zdroj: Statista

Facebook komentár