Technologické spoločnosti v Londýne v priebehu roka k dnešnému dňu prilákali rekordné množstvo investícií, ale mesto má ešte kus cesty, ak by chcelo prekonať jeho kalifornského rivala – Silicon Valley.

Spoločnosť London & Partners, ktorá je financovaná úradom starostu Londýna v správe uviedla: “V prvých troch štvrťrokoch 2014 technologické podniky z Londýna vo forme rizikového kapitálu získali viac ako 1 miliardu dolárov.”

Investície v roku 2014 na úrovni 1,021 miliardy dolárov predstavujú 30 percentný rast, z úrovne v priebehu celého roka 2013 a je to až desaťkrát viac, ako celkové investície roka 2010.

Súvisiace: Ako mladí milionári zo sektora technológií investujú

Investor Eileen Burbidge a partner spoločnosti Passion Capital ho opísal ako “ohromujúcu” úroveň rastu a ďalej poznamenal, že “v Londýne je vidno vzrušujúce tempo inovácií.”

Ale aj keď objem investícií v Londýne by mohol byť na vzostupe, celková suma zostáva značne nižšia, ako u jej konkurenta a svetovej jednotku v oblasti technológií – Silicon Valley.

London & Capital uviedla, že technologické firmy v Londýne počas roku 2013 získali 719,3 miliónov dolárov; naopak, celkové finančné prostriedky, ktoré získava Silicon Valley dosiahli úroveň 10,06 miliardy dolárov (podľa údajov z databázy rizikového kapitálu CB Insights).

Ale London & Capital trvá na tom, že toto hlavné mesto Veľkej Británie si vytvára svoju povesť ako technologický Hub, kde technologické firmy začínajú získava ľahšie finančné prostriedky, o čom svedčí rastúca veľkosť objemu financovania tohto sektora.

Výskum ukázal, že trom britským technologickým spoločnostiam sa v tomto období podarilo získať viac ako 50 miliónov dolárov. Stránka objednávania jedla Takeaway.com úspešne ukončila kolo financovania vo výške 102,7 miliónov dolárov, luxusný predajca Farfetch.com získal 66 miliónov dolárov a sieť poskytovania pôžičiek s názvom Funding Circle dostala 65 miliónov dolárov vo forme investícií.

Ďalšie veľké objemy dobročinnosti (ktoré získali viac ako 30 miliónov dolárov) získala firma vrátane cloud-ového softvéru eCommera (teraz OrderDynamics), start-up prevodu peňazí WorldRemit a služba riadenia investícií menom Nutmeg.

Londýn sa už nejakú dobu snaží etablovať sa ako životaschopná alternatíva k jeho technologickému konkurentovi z USA, keďže sa v júni tohto roka v meste konal „Technologický týždeň“.

Súvisiace:

Google vytvára nový rizikový fond pre európske start-upy

Stážisti v Silicon Valley majú plat 7000 dolárov za mesiac

Starosta Londýna Boris Johnson, ktorý ho zastrešoval poznamenal, že jeho mesto práve prechádza “neuveriteľným obdobím pre technologické spoločnosti”.

Vo svojom vyhlásení uviedol: “Technologický sektor rozkvitá a naša povesť pre inováciu a objavovanie sa spojili s vynikajúcim talentom a prilákali rekordnú úroveň investícií z celého sveta.”

Zdroj: CITY A.M, Mynextfone

Facebook komentár