Podľa definície sa jedná o najväčšie spoločnosti, podľa trhovej kapitalizácie, čím sú zo strany investorov v absolútnom vyjadrení najcennejšími.

Samozrejme, že tieto spoločnosti sa neustále menia. Vytvárajú sa sekulárne trendy pre vzostup a pád a hospodárske cykly sa neustále opakujú. Vytvárajú a rastú nové spoločnosti, zatiaľ čo bývalý “vodcovi sektorov” môže čeliť problémom a konkurencií. Z každého Enronu sa vytvorí spoločnosť, ako Amazon.

Na konci dňa sa však určuje poradie najväčších spoločností v danom okamihu, čo nám prezrádza, ktoré trh najviac oceňuje. Nižšie zobrazený obrázok, dokončený počas tohto týždňa Nás taktiež môže informovať o makroekonomických príbehoch v priebehu posledných rokov.

Pokles na trhoch energií vs. vzostup technológií

V roku 2001 bola cena ropy na úrovni okolo 30 amerických dolárov za barel. Podľa trhovej kapitalizácie, sa do prvej päťky v tej dobe dostala iba jedina ropná spoločnosť (Exxon).

O desať rokov bol dosiahnutý rýchly posun vpred, keďže sa ceny vyšplhali do okolia 100 dolárov za barel. V tomto roku, až tri z piatich najväčších firiem, podľa trhovej kapitalizácie pochádzali z ropného biznisu: Exxon, PetroChina a Royal Dutch Shell.

A dnes? Sme späť na 40 dolároch za barel a žiadna ropná spoločnosť sa do zoznamu Top 5 nedostala. Tento zoznam bol úplne nahradený technologickými spoločnosťami, vrátane spoločnosti Apple, Alphabet, Amazon, Facebook a Microsoft.

Súvisiace: 5 najcennejších akciových spoločností pochádza z technológií

Rast hodnoty

Váha týchto spoločností nebola vždy o veľkom štýle, ale aktuálne je dosiahnuteľná spôsobom, ako nikdy predtým. Ak maloobchodná spoločnosť Wall-Mart chcela osloviť viac ľudí, musela postaviť viac obchodov, rozšíriť zložité dodávateľské reťazce, a prijať nových zamestnancov. Na to je potreba veľa kapitálu a pracovných síl a každá nová expanzia bola teda omnoho viac zložitou.

Zdroj: VisualCapitalist

Facebook komentár