Zisky zoskupenia Islamského štátu (ISIS) z ropy poklesli až o 90 percent. Podľa irackých médií vraj úspechy, ktoré iracká armáda na území tzv. Islamského štátu v súčasnosti dosiahla, znamenajú pre túto teroristickú organizáciu straty z ropy vo výške až 90%.

Ministerstvo ropného priemyslu je názoru, že teroristi ISIS skôr denne prepašovali viac ako 50 vozidiel s ropou a najmä z ropných nálezísk v lokalitách Qayyarah a Najma, južne od Mosulu, ktoré predstavuje najväčšiu popularitu tohto teroristického zoskupenia a súčasne je tretím najväčším mestom Iraku.

Súvisiace: Dve najväčšie teroristické skupiny sveta sa chystajú bojovať medzi sebou

Avšak vďaka novej ofenzíve namierenej proti spomínanej teroristickej organizácii ISIS sa podarilo pašovanie ropy obmedziť na päť vozidiel denne. Ceny za pašovanie ropy sa tam prepadli z pôvodných 6000 dolárov za vozidlo, na 2000 dolárov. Potom, čo v apríli ISIS stratil kontrolu nad ropnými poľami blízko Tikrítu, príjem tejto teroristickej organizácie denne klesol o 1 milión dolárov.

Nedávne správy uvádzali informácie o tom, že by bojovníci ISIS mohli stáť za smrťou piatich ľudí z ropného poľa, ktoré sa nachádza blízko kurdského mesta Kirkuk. K tomuto útoku sa však ISIS doteraz neprihlásila. Útočníci najprv zabili štvorčlennú hliadku a následne sa pomocou položených bômb pokúsili zničiť tlakovú stanicu na plyn, ktorá sa v lokalite nachádza. Piatou obeťou bol inžinier spoločnosti Bas Hassan. Zdroje blízke kurdskej armáde tvrdia, že útok na plynovú stanicu bol zneškodnený a traja zo štyroch teroristov, ktorí boli za útok zodpovední, boli zabití. Jednému z teroristov sa podarilo odpáliť sa, pričom vzniknutá detonácia zapríčinila explózii v priestore cisterien s ropou spoločnosti Bas Hassan. Štvrtému teroristovi sa podarilo utiecť. Je možné, že sa v prípade týchto útočníkov išlo o členov spiacej teroristickej bunky pôsobiacej okolo mesta Kirkuk, teda v oblasti bohatej na ropu, nachádzajúce sa v severnej časti Iraku.

Súvisiace: Islamský štát má problémy s financovaním svojej vojenskej mašinérie

Útoky teroristov z ISIS bývajú na kurdskom území menej časté, než na ostatných irackých územiach. Iracká armáda (a sýrske jednotky v Sýrii) aktuálne teroristov z niektorých dôležitých pevností ich vplyvu vyháňa. Odrezávajú tak prístup teroristov k rope, na ktorej sú závislí. Začiatkom tohto mesiaca teroristi z ISIS zapálili päť ropných polí v blízkosti Mosulu, jedného z najväčších miest, ktoré v roku 2014 padlo do rúk teroristov.

Zdroj: Reuters, Zerohedge

Facebook komentár