Takže aj vy patríte medzi tých, ktorí uvažujú o kúpe nového Apple iPhone 5S, predovšetkým o jeho veľmi obľúbenej verzii v zlatej farbe. Prečo sa však máte uspokojiť s umelou zlatou farbou, keď si môžete pre svoj nový kúsok zaobstarať puzdro zo skutočného zlata? Miansai, americká spoločnosť vyrábajúca príslušenstvo, ktorá ponúka všetko od peňaženky po kľúčenku, ponúka práve takú položku – vyrobenú na zákazku zo 14-karátového zlata, individuálne číslovanú a rytú, k dispozícii s matným alebo lešteným povrchom.

Zakladateľ  spoločnosti Miansai Michael Andrew Saiger priznáva, že v čase, keď bol pred pár rokmi tento produkt uvedený na trh (vtedy ešte pre iPhone 4S), bol skôr “myslený ako vtip”. Nielenže od tej doby spoločnosť predala množstvo týchto puzdier, ťaží tiež zo vzrušenia, ktoré tento koncept sprevádza. “Každý ho zbožňuje,” tvrdí Saiger .

Vzhľadom k tomu, o ako veľkom trhu hovoríme, sa zrejme dočkáme z dielne Miansai aj ďalšieho iPhone príslušenstva (podľa NDP Group predstavuje obchod s puzdrami pre iPhone 1,3 miliardy dolárov ročne). Saiger tvrdí, že pripravuje uvedenie puzdra v striebornej verzii ”pravdepodobne v priebehu najbližších šiestich mesiacov”.

Desaťtisícdolárové zlaté puzdro síce pôsobí ostentatívne, okrem toho však v skutočnosti nemá veľmi čo ponúknuť. Samotný výrobca priznáva, že puzdro nechráni telefón tak celkom úplne – predná strana a rohy nie sú kryté vôbec. “Netvrdíme, že puzdro má ochrannú funkciu,” hovorí hovorkyňa Miansai Samantha Ouellette. Nehovoriac o ďalšej skutočnosti, ktorú prináša vlastníctvo takéhoto puzdra. “Nie je jednoduchší spôsob, ako povedať “prosím, ukradni môj telefón”, než ho strčiť do zlatého puzdra. A za tú cenu by som očakával niekoľko karátov navyše,” hovorí Brian Heater z Engadget, známeho technicky orientovaného webu.

Cenotvorba je v tomto prípade o to viac zarážajúca, že dobré púzdro pre svoj iPhone môžete mať za 20 až 100 dolárov. Odborníci odporúčajú vybrať si podľa individuálnej potreby: ak predpokladáte, že Vás iPhone bude vystavený častým otrasom, zvážte puzdro z Defender Series od OtterBox za zhruba 60 dolárov. Pokiaľ je problémom výdrž batérie, zvoľte Mophie so zabudovanou batériou za 120 dolárov. A ak sa Vám všetko točí okolo piva, vyberte si iBottleopener s otváračom na pivo za 30 dolárov.

Ďalšiu možnosť predstavujú značkové výrobky od Apple. Spoločnosť vtrhla na trh s puzdrami pre iPhone s piatimi modelmi pre verziu 5S za 39 dolárov. Predovšetkým kožené puzdro už získalo množstvo priaznivcov. “Koža je krásne jemná a hladká, na telefón sadne ako rukavica,” hovorí technický kritik Killian Bell. Ak však chcete niečo skutočne super luxusné, šperková dizajnérka Anita Mai Tan ponúka diamantmi potiahnuté puzdro za 880-tisíc dolárov.

Púzdro pre iPhone za 10-tisíc dolárov predsa len nie je najlacnejšie. Priznáva to aj samotný Saiger, ktorý používa plastové púzdro za 20 dolárov. “Keď stratím telefón, nechcem zároveň prísť aj o zlatú tehličku,“ dodáva.

Zdroj: MarketWatch, Bloomberg

Facebook komentár