Zatiaľ, rok 2014 bol paradoxne rokom zlata. Mnoho investorov si ani nie je vedomých, že vzrástol o viac ako 10%. Vo vzácnom prípade, ktorý zmieňujú finančné médiá o žltom kove, je to len v súvislosti s porovnaním nedávneho rastu v minuloročnom poklese.

Napriek tomuto ohromujúcemu negatívnemu sentimentu, zlato zažíva tajné zotavenie ako jeden z najlepších výkonov roka. Poďme sa pozrieť na niektoré dôležité parametre z najviac podhodnotených sektorov na tomto trhu.

Špekulácie na trhu zlata

Mnohí investori chcú veriť, že minulý rok bol umieráčik pre žltý kov, a že oni prestali venovať pozornosť technickým parametrom zodpovedných za pokles ceny nadol. Tieto parametre sa už začali obracať.

V minulom roku, technickí špekulanti – a bežní investori pôsobiaci za nimi – ovplyvnili cenu zlata viac než čokoľvek iní. Najmä rok 2013 bol prvým rokom, od doby svojho vzniku v roku 2003, taký že obchodované fondy so zlatom (ETF) zažil čistý odliv ich zlata. To zohráva kľúčovú úlohu pri znižovaní ceny zlata a očakávania investorov žltého kovu.

Súvisiace: Zotaví sa zlato z jeho “$ 1 biliónového prepadu”?

ETF zlata odpredali svoje podiely o neuveriteľných 881 ton v minulom roku. GLD, najväčší fond predal 550 týchto ton. To bolo ovplyvnené, a potom zhoršované, účinkami veľmi nešikovných špekulantov, ktorých veľké krátke(na pokles) pozície boli zodpovedné za niektoré míľniky v cene zlata v priebehu celého roka. Ako je typické pre trhy, negatívny sentiment sa stal sebenaplňujícim proroctvom.

Už od predchádzajúceho desaťročia až do minulého roka, fyzický dopyt po zlate riadil trh. Avšak ETF v priebehu tejto doby získali väčší a väčší podiel na trhu. Minuloročný náhly odpredaj v ETF sektore bol dostatočný nato, aby riadil medziročný celkový globálny dopyt zlata o 15%. Dokonca aj 28% rast dopytu po tehličkách a minciach – čo má za následok rekordný celkový dopyt – no nemohol čeliť trhovému obratu. Ale ETF sa dostala sa späť do hry. GLD začali pridávať do svojich podnikov znova vo februári, bol to prvý nárast od decembra 2012. A od polovice marca mali zmluvy COMEX-u najviac dlhých(na rast) pozícií od novembra 2012.

Zlato verzus akcie

Prečo ETF a budúci obchodníci zvrátili ich vtedajšie pozície?

Ceny sú uvedené v každej oblasti sektoru zlata. Kontrakty GLD(sleduje ceny zlata) a COMEX-u vzrástli o viac ako 6% v tomto roku. GDX, jedna z najväčších ťažiarní zlata ETF, stúpla o viac než 12%. Aj s predajom v poslednom marcovom týždni, fyzické zlato stúplo až takmer o 8% v prvom štvrťroku.

Medzitým hlavný akciový trh je vôbec ťažko výkonný. S&P 500 a NASDAQ stúpli sotva o 2% od začiatku roka, zatiaľ čo Dow je dole.

Súvisiace: Prečo Nám technická analýza aktuálne odporúča nákup zlata

A čo je najdôležitejšie merané v zlate, akciový index Dow Jones skutočne začal výrazne klesať. Na konci marca, Dow bol asi na 12,5 násobku cena zlata. Jedná sa už o 9% pokles od decembra. Pre väčšinu z posledných 100 rokov, Dow je obchodovaný hlboko pod touto úrovňou.

Ak sa vrátime k historickým priemerom, tiež Dow bude musieť poklesnúť významne alebo zlato bude musieť rýchlo stúpať. Verím, že to bude kombinácia oboch.

Predražené a neziskové

Každý, kto naozaj uverí príbehu ekonomického oživenia je pravdepodobne idúci na vlne iracionálnej neviazanosti po roku, v ktorom hlavné indexy dosiahli najvyššie rekordy po najvyšších rekordoch. Nemajú vyjadrovať sebe menšie obavy, že akciový trh je už v území nebezpečnej bubliny.

Avšak, jeden z najdôležitejších parametrov ocenenia akciového trhu to úplne popierajú.

Ukazovateľ The Shiller Price/Earnings (Cena/Zisky) (Shiller P/E) je dobre rešpektovaný pre pomoc analytikom ako som ja identifikovať jeden z najviac preceňovaných trhov v histórii – dot-com bublinu. Tento ukazovateľ meradla návratnosť investícií pre niekoho nákupom do širšieho akciového trhu. Vyšší pomer ukazuje, že investori platia viac za akcie spoločností, ktoré zarábajú menej preto, teda dostávajú nižšiu hodnotu.

Súvisiace: Hádajte, ktorý drahý kov je ovládaný Rusmi

Na konci marca Shiller P/E predstavoval 25,60 – takmer 55% zvýšenie, než je historický priemer 16,5. Ako môžete vidieť v nižšie uvedenom grafe, v minulosti koeficient prelomil 25 v priebehu roku 1929 – šialenstvo cenných papierov, dot-com bublina a tesne pred finančným krachom v roku 2008.

Ja by som nechcel byť nikde v blízkosti investícií s takým zlým výnosom.

Neobzerajte sa späť

Investori často robia tú chybu, že investujú do posledného obchodu rovnakým spôsobom, ako vláda vždy bojuje poslednú vojnu. Po roku, v ktorom zásoby priniesli okolo 30% návratnosť, zatiaľ čo zlato bolo utlčené, nikto nechce byť prvý, kto skočí späť do tvrdých aktív.

Ale osudy sú často vytvárané tak, že ignorujeme populárne trendy a kupujeme podcenené aktíva, keď nikto iný nevidí ich hodnotu. Niekedy je to riskantný manéver, ale v prípade dnešného trhu so zlatom, je to tak blízko, ako sa môžeme dostať k istej veci.

Je ťažké predvídať, čo sa spusti ďalší kolaps cenných papierov, ale zlato je už na ceste do nových výšin. Janet Yellenová sa chystá spustiť nový trend čerstvo vytlačených dolárov na svetových trhoch. Ja by som odporučil stavať svoj ​​„koráb“ s dostatočným predstihom.

Preložil: Ivan Ihnát

Zdroj: Euro Pacific Precious Metals

Facebook komentár