Futbalová Liga majstrov (UEFA) je vrcholom futbalových klubov, kde medzi sebou bojujú tímy, aby získali titul kráľov Európy. Ale v tejto stávke je viac, než lesklá trofej. Tento turnaj je aj finančným úspechom pre kluby, a ich zlý výkon môže mať podľa analytikov veľký vplyv na tím a jeho celkové ekonomické zdravie.

“Účasť v Lige majstrov, je pre kluby nesmierne dôležitá. Z účasti dostanú od UEFA (Únia európskych futbalových zväzov) priamy finančný prospech, ale taktiež majú prospech aj z domácich zápasov a zápasov hraných inde, z čoho môžu mať ďalšie slušné príjmy” – poznamenala Austin Houlihanová, vedúca konzultantka v oblasti športov pre skupinu Deloitte.

Tridsať dva zo svetovo najznámejších futbalových klubov, vrátane Barcelony, Realu Madrid, AC Miláno, Arsenalu a Chelsea, sa bude podieľať na tohtoročnom turnaji, ktorý začína 17. septembra. Prd 2 týždňami boli tímy rozhlasované a usporiadané do hrania v jednotlivých skupinách.

( Podobný článok : Zoznam 20. najviac platených športových tímov sveta )

UEFA – riadiaci orgán európskeho futbalu, vyčlenila 910 miliónov eur (1,2 miliardy amerických dolárov) pre distribúciu zúčastnených klubov, kde jej víťaz dostane 10,5 milióna eur. Kluby v Lige majstrov taktiež získavajú peniaze z predajov celodenných lístkov na zápas a ďalších súvisiacich obchodných aktivít.

Celkovo príjmy z tohto turnaja môžu tvoriť zhruba 10 až 15 percent z ročných príjmov klubu. V minulom roku anglický klub Manchester United z tohto turnaja prijal 35,5 miliónov eur, zatiaľ čo víťaz – Bayern Mníchov si odniesol 55 miliónov eur.

David Bick – predseda Square1 Consulting povedal, že príjmy z Ligy majstrov predstavujú “voľný cash flow a zisk”, pretože kluby vytvárajú svoje rozpočty z ich domácich líg a všetky peniaze z celoeurópskych turnajov sú veľkým bonusom.

Bick ďalej povedal – Kvalifikácia a úspech v Lige majstrov sú pre financie klubov “rozhodujúce”.

“Kluby, ktoré spĺňajú podmienky Ligy majstrov dostavajú prakticky voľný „cash flow“ a zisk. To je dôležité pre všetky tímy. Ak sa nekvalifikujú, prídu o veľa peňazí a ich ziskovosť razantne poklesne. Horná tímy si nemôžu dovoliť nekvalifikovať sa.”

Pre vedúce tímy v Európe, môže úspech či neúspech v turnaji mať veľký vplyv na ich schopnosť prilákať nové talenty.

( Podobný článok : Bayern Mníchov je najcennejším športovým tímom na svete )

Michael Jarman, hlavný analytik z H2O Markets poznamenal: “Dobré výsledky v Lige majstrov môžu mať hlavné slovo v tom, či sa Vám podarí prilákať kvalitného hráča, alebo nie a taktiež, či na ňho budete mať.”

Dodal: “Ak výsledok klubu v Lige majstrov je slabší, potom 10 alebo 15 percent príjmov pôjde mimo a nemusia mať schopnosť získať podpis od hráča. Potom sa ich finančná stránka vyčerpá a nemôžu súťažiť s ostatnými tímami, a potom to môže ísť s tímom dole vodou.”

Avšak, Richard Hunter, vedúci predstaviteľ pre britské akcie u Hargreaves Lansdown povedal, že by mohlo byť zdĺhavé, kým sa tieto problémy prejavia.

“Som prekvapený, ako veľmi malý vplyv má úspech v Lige majstrov na financie klubov. Pokiaľ vedúci tím nemá nárok na účasť v tejto súťaži, bude to mať zatiaľ  minimálny dopad. Aj keď je to obvyklé, bude to trvať nejakých pár rokov, než ich značku sa dostane pod tlak.”

Zdroj: Economist

Facebook komentár