Výpadky, vírus Zika, recesia a teraz toto: dvojdňový pracovný týždeň. To je život v krízou zasiahnutej krajine – Venezuele.

Venezuelský prezident Nicolas Maduro sa v utorok večer rozhodol skrátiť pracovný týždeň na dva dni – pondelok a utorok, v snahe ušetriť energiu a elektrinu. Najdôležitejším zdrojom elektriny v tejto krajine je priehrada El Guri, ktorá má rekordne nízku hladinu vody.

Maduro už predtým v apríli oznámil, že všetky piatky v mesiaci máj budú mať zamestnanci verejného sektora dovolenku. V súčasnosti však zamestnanci verejného sektora budú mať dovolenku aj v stredu a štvrtok najmenej do konca mája.

Maduro povedal, že nasledujúce týždne budú pre jeho krajinu “kritické a mimoriadne.”

Jedná sa o poslednú prekážku tejto krajiny, ktorá v plnej sile čelí hospodárskej kríze, rozsiahlej politickej rivalite, nedostatku potravín a zdravotníckeho materiálu a vírusu Zika. Experti tvrdia, že táto energetická kríza by mohla byť pre Madura poslednou kvapkou.

Edward Glossop, ktorý je analytikom so zameraním na rozvíjajúce sa trhy v spoločnosti Capital Economics poznamenal: “Energetická kríza pravdepodobne negatívne zasiahne popularitu Maduru a v konečnom dôsledku by mohla viesť aj k jeho odvolaniu.”

Súvisiace: Venezuela nemá hotovosť a tak predáva svoje rezervy zlata

Podľa venezuelských štatistík, vo verejnom sektore existuje zhruba 2,6 milióna zamestnancov, čo predstavuje zhruba 20% pracovnej sily krajiny. Nie je však oficiálne jasné, či Venezuelčania budú vyplácaní za všetkých päť dní práce, alebo iba dvoch dní.

Venezuelská ekonomika v minulom roku poklesla o 5,7% a predpokladá sa, že tento rok zaznamená kontrakciu o ďalších 8%. Inflácia by mala podľa posledných odhadov MMF vo Venezuele vzrásť takmer o 500%. Ich mena – Bolívar má na čiernom trhu, kde väčšina Venezuelčanov zamieňa americké doláre, menšiu hodnotu ako americký cent.

Maduro tak prijíma drastické opatrenia na úsporu energií.

Počas tohto týždňa jeho vláda začala plán výpadkov elektrickej energie vo veľkej časti krajiny. Hlavné mesto Caracas v drvivej miere vylúčené čelí najväčším výpadkom, keďže v ňom sídli federálna vláda a dokonca sa budú snažiť udržať osvetlenie niektorých turistických cieľov. Podľa vlády nemocnice nebudú týmito opatreniami ovplyvnené.

Venezuelčania sú už na výpadky prúdu zvyknutí, ale rozhodnutie vlády zvýrazňuje záťaž, ktorej musia bežní ľudia čeliť.

Milióny Venezuelčanov prichádza o energiu na štyri hodiny denne a to všetko až do konca mája. Maduro v máji taktiež plánuje presunúť časové pásmo Venezuely dopredu o pol hodiny, čím ľuďom poskytne viac pracovných hodín a toto opatrenie povedie k ušetreniu elektriny.

Minister energetiky, Luis Dominguez Motta minulý týždeň povedal, že výpadky by mohli pokračovať aj po mesiaci máj, ak hladina vody v El Guri bude aj naďalej klesať.

Maduro viní zo suchého počasia El Niño. Ale odborníci uvádzajú, že sa jedná len o jedna časť príčiny.

Michael Shifter, ktorý je prezidentom výskumnej skupiny vo Washingtone s názvom Inter-American poznamenal: “Je to problém neschopnosti,” … “Základnou príčinou je zlé riadenie, korupcia, čo vysvetľuje celkovú krízu v krajine.”

Zdroj: TheGuardian, BBC

Facebook komentár