Zlato sa aktuálne dostalo do býčieho trhu. Žltý kov počas tohto roka zaznamenal výrazný nárast o 20%.

Jedná sa o ohromujúci nárast v dnešnom svete, keďže ceny ropy a  a akciových trhov v posledných týždňoch prechádzajú stabilizáciou.

Na začiatku roka nebolo ľahké pochopiť, prečo bolo zlato tak priťažlivé. Investori boli veľmi nervózni z Číny a vývoja celosvetovej ekonomiky. Boli to veľké dôvody, prečo ropa a akcie nakoniec klesali.

Zlato z toho celého ťažilo, pretože je všeobecne považované za bezpečný prístav v časoch otrasov. Jedná sa fyzické, hmotné aktívum a nie kúsky papiera, ako sú meny, akcie a dlhopisy.

Súvisiace: Ktorá krajina produkuje najviac zlata na svete?

Avšak aktuálne sa zdá, že investori už nie sú strachom tak paralyzovanými.

Cena ropy z dna, ktoré sa nachádzalo tesne nad 26 dolárov za barel a bolo dosiahnuté 11. februára prudko stúplo o viac ako 40%. Americký akciový index S&P 500 v rovnakom časovom horizonte vzrástol o viac ako 10%. Tzv. indexy strachu a chamtivosti nie sú ďaleko od územia extrémnej chamtivosti.

Ešte k tomu zlato od 11. februára získalo ďalších 6%.

Tak prečo by horúčka v zlate nemela skončiť?

Mohlo by sa stať, že obavy z negatívnych úrokových sadzieb v Japonsku a Európe pomáhajú zatlačiť ceny kovu na vyššie úrovne. Zlato je tzv. alternatívnou formou k menám. Sadzby pod nulou by mohli oslabovať hodnotu eura a jenu a zvyšovať tak príťažlivosť zlata.

Lepšie ekonomické dáta zo Spojených štátov môžu niektorých investorov lákať k očakávaniam na rastúce úrokové sadzby a rovnako aj vyššiu infláciu.

To je veľký obrat z toho, čo si trh myslel len pred niekoľkými týždňami. Mnoho investorov vnímalo, že volatilita na trhu môže absolútne brániť Federálnemu rezervnému systému vo zvyšovaniu úrokových sadzieb počas tohto roka.

Ale v aktuálnom trhovom prostredí, kde ropa a akcie prestali prepadať, investori podľa obchodovania futures kontraktov na Chicago Mercantile Exchange vsádzajú na 39% šancu pre zvýšenie sadzieb na zasadnutí Fedu v mesiaci jún a 53% šancu pre septembrové zvýšenie.

To je naozaj pre zlato pozitívne. Tento kov má tendenciu dosahovať pozitívne výsledky, najmä teda keď úrokové sadzby smerujú nahor, pretože sa jedná o zaistenie proti inflácii.

Avšak, pre oživenie cien zlata by mohli existovať dve jednoduchšie vysvetlenia.

Zlato môže byť stále výhodným aktívom, najmä potom, čo po celé roky na trhoch trpelo svojim nedostatočným výkonom. A zdá sa, že dopyt prevyšuje ponuku.

Tento kov dosiahnol historického maxima (neočisteného o infláciu) v septembri roka 2011, kedy dosiahlo úroveň 1920 dolárov za uncu.

Bolo to krátko po tom, čo agentúra Standard & Poors znížila rating Spojených štátov, z dôvodu dlhového stropu v Kongrese. Akciové trhy vtedy rovnakom klesali, ako sa tomu stalo skôr počas tohto roka.

Ale aj pri raste cien zlata v tomto roku, sa stále obchoduje len za zhruba 1270 dolárov za uncu, čo je takmer o 35% nižšie ako je jeho maximum. Takže zlato má väčší priestor na ďalší rast.

Nicholas Colas, ktorý je hlavným analytikom trhu zo spoločnosti Convergex v správe ku klientom poznamenal: “Po dlhom a bolestivom klesajúcom (medveďom) trhu sa cena zlata odrazila,” … “Ak v roku 2016 budeme vidieť väčšiu úroveň volatility – a to je náš základňa scenár – potom by cena zlata mala byť navyšovanou.”

Colas dodal, že investori by nemali ignorovať fakty ohľadom obmedzenosti zdrojov. Zlato je pochopitelne aj komoditou. Jeho cena by mala ísť v smere nahor, ak existuje väčší dopyt, ako ponuka. A v tomto ohľade, zlato je aktuálne takmer opakom ropy. Neexistuje žiadny veľký nadbytok.

Podľa údajov Svetovej rady pre Zlato, rast produkcie v zlatých baniach počas minulého roka spomaľoval. To by mohlo viesť k poklesu produkcie zlata počas tohto roka.

Ale v rovnakej dobe je vidno silný dopyt po zlate zo strany investorov, čo sa týka mincí, rovnako ako aj fondov obchodovaných na burze, ako je populárny SPDR Gold Shares ETF (GLD).

EPR Global, ktorá sleduje toky fondov, koncom minulého týždňa uviedla, že fondy z oblasti zlata v súčasnosti prilákali najväčší podiel nových investícií, pre obdobie troch týždňov za sebou.

Následne dopyt po zlate v rozvíjajúcich sa trhoch, ako je Čína a India zostáva rovnako zdravý.

Iste, zlato nie je pre každého investora. A väčšina odborníkov sa zhoduje, že aj keď ho nechcú vlastniť, mali by mať pre ňho vyčlenený svoj podiel v portfóliu, aj keď sa jedná o malé percento.

Súvisiace: Už 4 veľkí investiční manažéri vsádzajú na zlato

Ale Colas si myslí, že je čas prestať ignorovať zlato, ako to robí mnoho významných investorov sveta. Warren Buffett je jedným z nich. Je veľkým oponentom proti zlatu, keďže tvrdí, že neexistuje žiadny jednoduchý spôsob, ako ho oceniť.

Colas však tvrdí, že zlato sa v ničom nelíši od väčšiny ostatných aktív.

Colas nakoniec dodal: “Pozrite sa na zlato len ako na ďalšiu komoditu, ako je ropa, kukurica alebo cukor,” … “Cena je miestom, kde produkcia spĺňa určité požiadavky. Netreba tak žiadne úsudky ohľadom hodnoty, stačí sa pozrieť na dopyt. A ten jednoznačne existuje (a bol tu aj skôr, než ľudia vedeli písať alebo používať bicykel.).”

Zdroj: Bloomberg, WSJ

Facebook komentár