Ropa dnes v New Yorku prvýkrát za 12 rokov klesla pod $ 30 za barel, hlavne z dôvodu nepokojov na čínskych trhoch, čo môže obmedziť dopyt po tejto surovine.

Ropa s označením West Texas Intermediate klesla na najnižšiu úroveň od decembra 2003. Pokiaľ ide o obavy zo spomalenia hospodárskeho rastu Číny, viedli k zhoršeniu vyhliadok investorov pre rýchle zotavenie, čo viedlo hedžové fondy k najhorším očakávania za posledných päť rokov. Rýchle posilnenie amerického dolára podľa banky Morgan Stanley môže poslať ropu Brent k veľmi razantným minimám, až k úrovni 20 dolárov za barel.

Súvisiace: OPEC vs. USA: Vojna v cenách ropy práve začala

Ropa tak od júna 2014 rozšírila pokles k 70 percentám, keďže rozšírená volatilita na čínskom trhu zvýšila nepokoje na celosvetových trhoch a zásoby v USA zostali nad päťročným priemerom, ktorý je na úrovni viac ako 120 miliónov barelov. Najväčšia ropná spoločnosť na svete – Saudi Arabian Oil Co 8. januára potvrdila, že zvažuje možnosti predaja akcií, vrátane predaja dcérskych spoločností.

Stephen Schork, ktorý je prezidentom v investičnej spoločnosti Schork Group poznamenal: “Psychológia je úplne negatívna,” … “Trhový sentiment je tak ďaleko, že je samo deštruktívnym. Došlo k veľkým znižovaniu pozícií, čo ukazuje, že všetci tento trh chcú opustiť.”

Ropa s označením WTI, s dodaním vo februári na New York Mercantile Exchange klesla o $ 1,28, alebo 4,1 percenta, na $ 30,13 za barel. Kontrakt sa dotkol úrovni $ 29,93, čo je najnižšia vnútrodenná cena od decembra roku 2003. Ceny v roku 2015 prepadli o 30 percent.

Ropa Brent s dodaním vo februári na londýnskej ICE Futures stratila $ 1,05 alebo 3,3 percenta, na $ 30,50 za barel. Počas dňa dosiahla $ 30,34, čo je najnižšia cena od apríla roku 2004. Hlavný európsky index ropy sa obchoduje tak 37 centov nad cenou WTI.

Vzťah voči dolár

Analytici, vrátane Adama Longsona z banky Morgan Stanley uviedli: “Ropa je obzvlášť špekulatívnou surovinou voči americkému doláru a môže klesnúť v rozmedzí 10 až 25 percent v prípade, že táto mena sa navýši o 5 percent. Societe Generale v pondelok znížila priemerné očakávanie pre rok 2016 na ropu Brent, k úrovni $ 42,50 za barel od $ 53,75, zatiaľ čo Bank of America znížila svoj odhad na $ 46 za barel od $ 50.

Súvisiace: OPEC: Ropa nebude v hodnote $ 100 za barel až do roku 2040

Ropa teda klesala keď americký dolár posilnil, čo viedlo k razantnejšiemu poklesu cien komodít denominovaných v tejto mene. Index cien komodít od agentúry Bloomberg (22 surovín) klesol na najnižšiu úroveň od roku 1999.

Jason Schenker, ktorý je prezidentom v spoločnosti Prestige Economics LLC poznamenal: “Neexistujú žiadne technické indikátory, ktoré podporujú ceny, takže sa v podstate pozeráme na padajúci nôž,” … “Obavy z globálneho ekonomického sentimentu a posilňovania amerického dolára aj naďalej pôsobia na trhy.”

Zdroj: Bloomberg, Grafy: Bloomberg

Facebook komentár