Rok 2014 , bude veľkým rokom pre Facebook

Je to pravdou, samozrejme , keďže sociálna sieť má viac než 1 miliardu používateľov : každý rok bude veľký pre Facebook.

Ak Vás zaujíma ako sa bude služba vyvíjať , ako budú akcie plniť svoju úlohu , a kde CEO Mark Zuckerberg chce posunúť aplikáciu v budúcnosti, tu sú sporné body na ktoré by ste sa mali pozrieť .

Unudený tínedžeri , „ Facebook je mŕtvy“ a problém mamičiek

Tento problém je viac o PR ako o jeho podstate, ale Facebook a Zuckerberg môžu byť „bleskozvodmi“ pre média, a preto budú pracovníci facebooku prudko pracovať v roku 2014 aby sa tomuto vyhli. Spor je jednoduchý: Facebook priznal že niektorí tínedžeri už používajú Facebook menej. Títo tínedžeri vravia veci ako „ Facebook je mŕtvy.“ Mamy sú na vine : Tínedžeri – ktorí sú často „ pohonnou látkou“  pre rast mobilného sveta noviniek- neznášajú byť v okolí kde by mohli ich rodičia vidieť čo sú zač.(To je dôvod prečo oni milujú , miznúce správy na Snapchate)

( Súvisiace: Sestra Marka Zuckerberga užívateľom internetu odkazuje – „Dajte si pauzu“ )

Avšak , Facebook stále vyzerá sľubne pre daľší rast nových mesačných aktívnych použivateľov. Veľa z nich je zo zámoria , a sú starší. Ale stále sú to reálny ľudia robiaci reálne veci na platforme. CEO Mark Zuckerberg už začal pracovať na prípade-  Facebook už neni viac zaujatý byť cool, a má vačší záujem byť ako Google – druh online užitočného programu, ktorý by pomohol ľudom sa spojiť ked to oni potrebujú.

Facebook je nenásytný a urobí nejaké dramatické „M&A“ (fúzie a akvizície) pohyby v roku 2014.

Už vieme že Facebook je na trhu kde môže kupovať iné spoločnosti. Údajne ponúkol 3 Bilióny dolárov za Snapchat ale bol odmietnutý. V roku 2013 získal GazeHawk,Onavo,Microsoft Atlas,SportStream, a najviac dôležité – platformu na vývoj mobilných aplikácií – Parse,

Stratégia? Veľká časť Facebook budúcnosti , spočíva vo veciach ktoré niesú Facebookom. Instagram je najlepší príklad. Niektorí dospelí uživatelia môže byť už unudení z Facebooku, ale Instagram je v súčasnej dobe cool. Ak sa Facebook môže obklopiť so závisláckymi aplikáciami potom nestratí uživateľov ani konkurentov – tých bude vlastniť. (Teda ako ponuku Spanchat)

Tip : Niektorí ľudia si myslia že Facebook by mohol prejsť k získaniu Foursquare.

( Súvisiace: Nová generácia najúspešnejších mladých ľudí, ktorí nedokončili vysokú školu )

Facebook chce byť lídrom v umelej inteligencii, reči , rozpoznávaní a „strojovom učení“.

Toto je jeden z najmenej pochopených aspektov stratégie Facebooku do budúcnosti.
Nechce byť miestom len pre statusy a rodinné fotky. Radšej chce použiť jeho rozsiahly poklad – dáta o spotrebiteľoch aby posilnil inteligentné vyhľadávanie a software pre odovzu ktorý môže s Vami komunikovať ako komunikovali počítače v Star Treku. („Počítač ! Updajtuj môj status s toutou fotkou s našpúlenými perami ktorú som si urobil sám.“)
Facebook nedávno najal chlapíka ktorý sa zaoberá vytváraním softwarov v oblasti umelej inteligencie aby poviedol toto ich úsilie. Facebook je kľúčovým hráčom v závode o inteligentné vyhľadávanie.

Obrovský mobilný problém posielania správ na Facebooku

Posielanie správ je obrovský problém na mobiloch. Správy – textové SMS, iMessage, Snapchat, Whatsapp, Kik, Instagram Direct, Kakao, WeChat – sú veľké, najlepšie speňažené oblasti mobilných aplikácií. Sú v zásade také „lepkavé“ ako email ktorý si automaticky otvárate na počítači. Raz keď už ste „vsadili“ na jeden mobilný správový systém, je ťažké presvedčiť Vás aby ste ho prestali používať a prejsť ku konkurencii pretože tam máte všetky kontakty a ľudia neznášajú prenášať všetky ich kontakty. Tieto aplikácie ako Whatsapp používajú wifi a preto neovplivňujú žiadne poplatky za sťahovanie dát ako je to pri posielaní textových správ. Whatsapp má 400 miliónov používateľov. Twitter, s 240 miliónmi použivateľmi renovuje priami správový systém. Instagram predstavil priame správy. Snapchat má 30 miliónov aktívnych použivateľov. Facebook Messenger je naozaj dobrá aplikácia.

( Súvisiace: Táto mapa jasne zobrazuje vládnutie svetu sociálnej siete Facebook )

A znova,  toto je dôvod prečo Facebook chcel kúpiť Snapchat. Všetky známky naznačujú že Facebook chce získať prvú najlepšiu aplikáciu na posielanie správ ktorá povie áno.

Oprava „News Feed“

Facebook stále majstruje so svojím „News Feedom“, centrum diania ktoré vidíte na Facebooku. Facebook zakrútil svoj algoritmus tak že poškodil inzertom ako v Októbri 2012  , znížením dosahu ich postov na ich fanúšikov. Potom predstavil „skákajúci“ mechanizmus ktorý obnovil staršie zaujímavejšie posty ktorý zas „napadol“ posty ktoré boli nové ale boli nudné. Potom v Decembri 2013 zamotal zas „News Feed“ na priaznivé posty nad tými značkovými.“News Feed“ je nemotorný – 1500 postov každý deň , každou osobou – čo sa stalo najvačším softwárovým problémom. Počuli sme že v roku 2014 sa Facebook ešte viac začne orientovať na „news“ keďže musí súperiť s Twitterom. Čokoľvek sa stane tak Facebook nikdy neprestane zamotávať Váš „News Feed“ . Je to tá najdôležijetšia časť Facebooku. Očakávajte teda že Feed sa naučí čo by sa Vám osobne bude páčiť v roku 2014.

Inzercia: súboj o TV

Facebook spustí v 2014 automatické inzertovanie videí. Sľubuje že dosiahnie vačšiu sledovanosť ako reklamy počas hlavných ťahov v TV. Facebook obzvlášť rád poukazuje na šum že ľudia cez TW relácie postujú na Twitter. Facebook by sa mal mať teda na pozore v hrách TV inzertovania.

Očividný problém. Nikto nechce vidieť tieto „syrové“,nízko nákladové automaticky prehrávané inzercie vo „News Feedom“. Takže Facebook bude potrebovať kreatívne reklamné spoty a ktoré také nebudú , tak tie spoločnosti bude musieť odmietnuť. Ak by to Facebook nespravil tak to ešte len bude veľký príbeh.

Rozširovanie internetu všetkým

Keď máte základňu s miliardou uživateľou, môžete len získať nárast z projektov ktoré dosiahnu viac uživateľov v miliardách. A to znamená prínos online populácie dve tretiny ludí ktorí majú prístup na internet. Zuckerbergova snaha – Internet.org  vyzerá ako pozoruhudný prípad a aj ním je.

( Súvisiace: Facebook vs. Twitter: Ako sa tieto spoločnosti líšia )

Pekne to do seba zapadá s potrebou Facebooku pre rast krajín kde milióny ľudí ešte na Facebooku niesú.

Viac ohavného vplyvu

Jeden z viac depresívnejších aspektov prechodu Facebooku z technického startupu do obrovskej korporácie , sa stalo adoptovanie si agresívneho, často konzervatívneho, politického ovplyvňovania. Facebook chce reformovať tak aby mal prístup ku viac zahraničným tech pracovníkom. V nasledovaní tohto cielu , bol postihnutý dohodou  aby podporil politikov ktorí chcú ťažiť v „Alaska National Wildlife Refuge“ a Keystonský XL ropovod z Aliašky do Mexického zálivu.

Bola to krátka vzdialenosť od spájania študentov s ich priateľmi až k podporeniu Big Oil. Očakávajte nepekné skoky v roku 2014.

Burza: Hodnotný na 60 dolárov ?

Facebook je obchodovaný na úrovni 50 dollárov ale Wall Street chce vidieť jeho strop a 60 dollárov. Financie Facebook budú čeliť tvrdej konkurencii v 2014 , pretože rok 2013 bol skvelý rok pre Facebook. Či Facebook má dostatok trikov v rukáve aby ich mohol poraziť je otázne. Video reklamy sú ale súčasťou riešenia.  

Preložil: Adam Bartánus

Zdroj: Valuentum

Facebook komentár