Irán je svetu opäť pripravený ponúkať predaj svojej ropy, ale chce byť platený v eurách a nie v amerických dolároch.

Na konci minulého týždňa vysoko postavený predstaviteľ iránskej štátnej ropnej spoločnosti povedal, že krajina preferuje platby v eurách.

Safar-Ali Karamati, ktorý je zástupcom riaditeľa v National Iranian Oil Company pre iránsky internetový portál uviedol: “Našou najvyššou prioritou je aby sme prijímali hotovostné platby (za ropu) v európskej mene.”

Súvisiace: Ako veľká mačka začala európsku závislosť na rope

Jedná sa tak o posledné znamenie prehlbovania obchodných väzieb Iránu s Európou.

Majid Rafizadeh, ktorý pracuje pre Harvardskú univerzitu so zameraním na Stredný východ poznamenal: “V očiach Iránu, by čokoľvek iné ako dolár, bolo finančne a politicky výhodnejšie.”

Nie je to prvýkrát, čo sa Irán snaží vzdialiť od amerického dolára. Avšak celosvetový trh s ropou sa v drvivej miere obchoduje v amerických dolároch a nie eurách, čo komplikuje dopyt po iránskej rope.

Rafizadeh ďalej poznamenal: “Irán sa už dlho pri svojich exportoch pokúšal prejsť na eurá alebo iné miestne meny z niekoľkých dôvodov, vrátane hlboko zakorenenému nepriateľstvu Teheránu voči USA.”

Iránske pohŕdanie americkou menou nie je nič nové. V roku 2007 neúspešne tlačil na OPEC, aby vykonal odklon od amerického dolára. Úloha, ktorú hrá v obchode s ropou je jedným z kľúčových dôvodov, prečo sa dolár teší zo statusu svetovej rezervnej meny.

Irán nečaká sám na vzdialenie sa od dolára. Rusko pracovalo na tom istom cieli, skúšajúc odstrániť americkú menu z domáceho obchodu a podpisovať zmluvy so svojimi kľúčovými ekonomickými partnermi, v národných menách pri dvojstranných obchodoch.

Sankcie voči Iránu a jeho rope a jeho bankovému sektoru boli vytvorené USA a jeho spojencami, hlavne EÚ, kvôli obvineniam, že Teherán skúšal tajne vyrábať jadrové zbrane. Irán odmietal obvinenia a trval na tom, že nukleárne aktivity boli pre civilné potreby.

V poslednom roku Irán a šesť vedúcich mocností dosiahli dohodu, podľa ktorej Irán spriehľadní svoj jadrový program a prijme bezpečnostné opatrenia. Na oplátku boli zrušené ekonomické sankcie a jadrové sankcie stanovené OSN.

Irán by tak podľa agentúry Reuters mohol aktuálne získať prístup k aktívam vo výške až 50 miliárd dolárom, čo je výsledkom postupného miernenia ekonomických sankcií.

Súvisiace: Irán a Vojenské základne USA okolo Iránu

Časť z nich tvoria nezaplatené peniaze za dodávky ropy. Teherán už svojim obchodným partnerom oznámil, že si želá obdržať plnenie pohľadávok v eurách namiesto amerických dolárov (v ktorých predával ropu ešte pred sprísnením hospodárskych sankcií v roku 2006). S týmto krokom už súhlasila napríklad India, ktorá mu dlhuje šesť miliárd dolárov.

Podobnú žiadosť vyslal Irán tiež smerom k európskym ťažobným firmám Total, Cepsa či k obchodnej divízii ruského Lukoilu, ktoré s odberom iránskej ropy čoskoro začnú.

Pre agentúru Reuters pod podmienkou anonymity zdroj z Národnej iránskej ropnej spoločnosti (NIOC) uviedol: “V našich faktúrach nechýba klauzula vyzývajúca odberateľa k platbám v mene euro.”

Zdroj: Bloomberg, Reuters

Facebook komentár