V súčasnej dobe som investoval do akcií, ale zvažujem či by som si mal vytvoriť aj nejaké podiely v zlate, nemám pre to špeciálny dôvod, jedná sa totiž iba o rozsah mojej základne alebo diverzifikácie. Myslíte si, že je to dobrý nápad? – Otázka čitateľa.

Pre individuálnych investorov nevidím veľké prínosy zlata, alebo že by ho “museli vlastniť”. Podľa môjho názoru, ak máte široko diverzifikované portfólio z akcií a dlhopisov, ktoré skutočne odráža vašu toleranciu rizika, môže sa Vám vhodne dariť aj bez zlata (nehovoriac o množstve iných “alternatívnych” investícií, ktoré investiční poradcovia v súčasnosti vo veľkom ponúkajú).

Súvisiace: Čína už začína dominovať na trhu fyzickej výmeny zlata

Ale ak máte naozaj v úmysle investovať nejakú časť finančných prostriedkov do zlata, ako diverzifikácia, nad rámec dobre vyváženého portfólia akcií a dlhopisov – alebo ako hovoríte pre pokrytie všetkých základov – myslím, že to môže byť dostatočne rozumný ťah. Pre mňa to znamená venovať povedzme 5% až 10% svojho celkového portfólia k určitej forme zlata (drahé kovy, mince alebo, čo je pravdepodobnejšie vo forme ETF fondov, ktoré investujú do fyzického zlata) a následne periodicky vyvážený pomer aktív tak, aby si hodnota vašich aktív z oblasti zlata udržiavala zhruba rovnaké percento svojho majetku, bez ohľadu na to, či ceny zlata stúpajú alebo klesajú.

Dôvodom takejto stratégie je, že v priebehu dlhodobého horizontu zlato môže poskytnúť slušnú ochranu proti inflácii a ponúknuť ďalšiu ochranu Vášho portfólia v turbulentných ekonomických a politických časoch.

A čo viac, keďže sa ceny zlata nie vždy pohybujú v synchronizácií s cenami akcií je to veľkou výhodou – cena zlata od neskorého obdobia roku 2007, pred finančnou krízou do začiatku roka 2009 vzrástla o 26%, avšak akciový trh prepadol o viac ako 55%. Čiže podiely v zlata môžu byť schopné zmierniť výkyvy v tradičnom akciovom a dlhopisovom portfóliu.

Avšak si nemyslím, že väčšina individuálnych investorov k vlastníctve zlata prijme tak disciplinovaný a metodický prístup. Naopak, ľudia majú tendenciu byť nadšení z vlastnenia zlata (a mnohí poradcovia ho začínajú vychvaľovať), keď sa investori obávajú kolapsu akciového trhu (ako tomu bolo v prípade posledných dní), alebo keď je vidno náznaky potenciálnej katastrofálnej finančnej alebo politickej krízy vo svete.

Výsledkom je, že mnohí investori začnú do svojho portfólia navyšovať svoje podiely zlata, keď je vidno drámu, úzkosť a humbuk, čo ženie ceny do emocionálnych úrovní, z ktorých môžu strmo klesať a tak čeliť negatívam počas niekoľkých rokov.

Súvisiace: Zlato v časoch inflácie a deflácie

Napríklad v poslednej dobe zlato začalo smerovať na svoj vrchol počas jesene roka 2011, kedy sa prejavovali dlhové problémy Grécka, Talianska a Španielska, kedy bolo vidno na predných stránkach novín titulky ohľadom obáv dlhov z eurozóny. A skutočne, zlato vzrástlo z necelých 1400 dolárov za uncu na začiatku roka 2011, k úrovni takmer 1900 dolárov na začiatku septembra, čo predstavuje viac ako 36% zisk, za menej ako deväť mesiacov.

Keďže obavy zo zrútenia meny euro oslabovali, cena zlata ku koncu minulého roka nakoniec poklesla k úrovni na menej ako 1100 dolárov za uncu.

Tohtoročné prepady akcií a obavy z nevýrazného globálneho rastu v roku 2016 zatlačili ceny zlata o zhruba 15%. Napriek tomu v tomto bode, prinajmenšom investori, ktorí pred takmer štyrmi a pol rokmi sa presťahovali do zlata, keďže chceli byť súčasťou vnímanej bezpečnosti, potenciálnych ziskov či z akéhokoľvek iného dôvodu, čelia stratám vo výške okolo 30%.

V prípade, že súčasné turbulencie na trhu budú pokračovať a celosvetové vyhliadky rastu zostávajú neisté, myslím, že zlato by mohlo rozšíriť svoje zisky. Je však nepravdepodobné, že by sa dostali k úrovni ($ 1900), alebo ju prekročili. Na druhej strane ak sa rast cien oživí a obavy z hospodárskeho spomalenia budú odoznievať, nadšenie investorov pre zlato by mohlo slabnúť a jeho cena by mohla stagnovať alebo klesať.

Nechcem predstierať, že viem, čo sa bude so zlatom diať v budúcnosti a nemyslím si, že by to niekto iný vedel. Ale môžem povedať, že ak uvažujete nad investovaním do zlata, mali by ste vedieť, že je nesmierne volatilným aktívom a po pravidelných nárastoch v cene, môže razantne poklesnúť a jeho ceny zostávajú na nižších úrovniach aj dlhšie obdobie. (Potom, čo prepadlo z $ 850 za uncu, trvalo 28 rokov, než sa zlato späť dostalo na tento vrchol).

Vplyv rozsiahlej volatility môžete zmierniť vo svoj prospech tým, že zrealizujete prístup popísaný vyššie – určité percento svojho portfólia v zlate a tým sa Vás príliš výkyvy tak nebudú dotýkať.

Mali by ste však vedieť, že táto stratégie vyžaduje disciplínu a je tak trochu proti prúdu, keďže ľudia si kupujú zlato (alebo dokonca predávajú), keď započujú čo i len mierne náznaky o väčšom náraste (poklese) cien. Niekedy ak cena prudko stúpla je vhodné ho predávať a ak je kov nepopulárny a jeho cena prepadla, zasa nakupovať.

Súvisiace:
Jeden obrovský producent kovu sa chce zamerať na zlato
Najväčší producent ropy v Afrike sa snaží diverzifikovať do zlata

Pristúpiť na takúto stratégiu je pre mnohých investorov náročné. Väčšina investorov radšej ide s davom. Čím viac populárne je aktívum, tým sa o ňho začína zaujímať väčšie publikum: ľudia, skáču do zlata, keď je strach na maximách a ľudia túžia po bezpečí. Ale nemyslím, že je to stratégia. Je to v podstate emočná reakcie a je potenciálne nebezpečnou, pretože riskujete nákup kedy emocionálni investori už cenu výrazne zvýšili.

Zrátané a podčiarknuté: Navrhujem, aby ste si jednoznačne zvážili, prečo si chcete kúpiť zlato. Ak je to predovšetkým pre diverzifikáciu ako navrhujete – a ste ochotní prijať systematický prístup, aký som načrtol – môžte to skúsiť (mali by ste byť taktiež vedomí niektorých daňových otázok týkajúcich sa zlata a ETF do zlata).

Ale v prípade, že skutočným dôvod, prečo vás zlato priťahuje je, že sa to stalo investične populárnym vzhľadom k súčasným obavám investorov, alebo preto, že si (mylne) predstavujete zlato ako ochranu proti stratám, potom by som odporúčal zlato vo veľmi obmedzenom množstvo (ak už inak nedáte).

Zdroj: MarketWatch, Investing, WSJ

Facebook komentár