Za posledných niekoľko mesiacov to vyzeralo, že málo investorov si bude chcieť staviť na rast cien komodít.

Ale v súčasnosti to v tomto odvetví začína nozaj žiť.

Počas minulého týždňa sme si všimli, ako na zdroje zamerané skupiny privátneho kapitálu potichu hromadili desiatky miliárd dolárov v nových fondoch. A správy z tohto týždňa naznačujú, že tieto prostriedky môžu začať prúdiť do trhu s meďou.

Táto správa prišla z kľúčového exportéra medi – Čile. Miestna tlač oznámila, že investičné fondy sa dohodli na kúpe baní medi Mantoverde a Mantos Blancos, ktoré boli predané od hlavnej baníckej spoločnosti sveta – Anglo American.

Cena za dohodu bude údajne významná. Prichádza v hodnote 500 miliónov až 1 miliardy amerických dolárov.

Noviny neuviedli mená konkrétnych skupín, ktoré boli zapojené do predaja. Ale vedeli, že “investičný fond z Anglicka” bol nákupcom obidvoch baní.

Zaujímavé je, že agentúra Reuters v júni ohlásila, že britská investičná spoločnosť Audley Capital bol medzi uchádzačmi v prvom kole pre tieto projekty.

Súvisiace:
Iba jedna komodita unikla totálnému kolapsu cien
Prepad komodít ničí hedžové fondy a správcov aktív

Bez ohľadu na totožnosť kupujúceho, dohoda určite bolo veľmi významnou pre ťažobný sektor. Od nedávneho prepadu predstavuje jeden z najväčších obchodov do tohto odvetvia (podľa objemu kapitálu), zo sektora privátneho kapitálu.

Ak nákup sa skutočne prejaví, bude to potvrdenie, že spoločnosti privátneho kapitálu sa stávajú hnacou silou investícií v oblasti prírodných zdrojov.

Táto skutočnosť by bolo veľmi povzbudivou pre vývojárov projektu. Signalizuje, že v tomto sektore je vidno naozaj slušné obchody a veľa z toho smeruje do ťažobných projektov. Je vidno, že ťažobné projekty vedia lákať naozaj veľké objemy hotovosti, keďže sa hovorí hneď o miliarde dolárov, ale fondy po celom svete sa môžu pripravovať na naozaj zaujímavé ponuky.

Toto je však zatiaľ príbehom zo sektora medi.

Zdroj: Reuters, Bloombreg

Facebook komentár