Nový prezident Turecka bol obvinený z toho, že sa chová ako “sultán” potom, čo sa ubytoval v najväčšom obytnom paláci na svete, ktorý bol postavený za 384 miliónov libier.

Recep Tayyip Erdogan teraz sídli v Bielom paláci, ktorý bol postavený v rozpore so súdnymi príkazmi chránených lesných pozemkov v hlavnom meste Ankary.

Môže sa pochváliť 1 000 izbami o celkovej ploche 298 289 metrov štvorcových, čím štvornásobne prekonal veľkosť paláca vo Versailles, na základe čoho Erdogan prekročil rezidenčnú vznešenosť “Kráľa Slnka” Francúzska – Ľudovíta XIV.

Vo vnútri paláca si bude užívať majestátne chodby s luxusnými schodiskami. Zdá sa, že donkichotský architektonický štýl sa strieda so štýlom Osmanskej a Perzskej tradície s modernými čínskymi stavbami.

Kúpeľne zdobia hodvábne tapety a celá stavba je obklopená lesoparkom. Kvôli ceste do domova nového prezidenta bolo vyrúbaných stovky stromov.

Súvisiace: Najskorumpovanejšie oblasti priemyslov sveta

Pán Erdogan, ktorý sám navrhol veľkú časť Bieleho Paláca si pre istotu taktiež dal vybudovať aj podzemný bunker.

Turecký minister financií Mehmet Simsek povedal, že celkové náklady na komplex dosiahli úroveň 384 miliónov libier, čo je dvojnásobok predchádzajúceho odhadu.

Súvisiace: 1-krát za 18 rokov: India je menej skorumpovaná ako Čína

Kritici súčasného prezidenta Erdogana, ktorý získal post v auguste odsúdil projekt ako jeho hru na veľkú vznešenosť. Vodca opozičnej Republikánskej ľudovej strany, Kemal Kılıçdaroğlu povedal: “Toto si pre seba vybudoval takzvaný sultán v krajine, kde je zhruba tri milióny ľudí bez práce.”

“K tomu, aby si mohol postaviť tento palác, dal odstrániť stovky stromov.”

Erdogan než nastúpil do prezidentského úradu zastával post predsedu vlády po 11 rokov. Hoci jeho strana AK v parlamente nedrží dvojtretinovú väčšinu potrebnú pre zmenu ústavy, jeho ambíciou je, aby sa tento tradičný post stal súčasťou nového centra moci v Turecku.

Súvisiace: Čína si stavala vládne budovy v štýle Bieleho domu a Capitol Hill

Na rozdiel od všetkých predchádzajúcich prezidentov, pán Erdogan bežne vedie zasadnutie kabinetu. Taktiež minul zhruba 115 miliónov libier na nové prezidentské súkromné lietadlo, navrhnuté a dodávané spoločnosť Airbus podľa svojich špeciálnych špecifikácií.

Čo sa týka kritiky svojho nového paláca, pán Erdogan povedal: “Nikto nemôže zabrániť dokončeniu tejto stavby. Ak sú dostatočne silní, nech prídu a zničia ho. “

Tu je video prehliadky tohto paláca:


Zdroj: TheTelegraph, Youtube

Facebook komentár