Ak je história vodítkom, nová snaha ISIS s cieľom vytvoriť vlastnú menu je predurčená k neúspechu.

To je v súlade s vyjadrením experta na zlato a meny – Axela Merka z Merk Investments v San Franciscu.

ISIS na konci minulého týždňa predstavila svoj plán na zlaté, strieborné a medené mince, v snahe dištancovať sa od Západu. Hodnota meny by mala byť založená na skutočnej hodnote kovov.

Súvisiace: Pravda o terorizme – Podvod menom Al-Káida

Merk poznamenal, že snaha o používanie mien kovov môže teoreticky fungovať, ale nebude to mať dlhé trvanie.

Ďalej poznamenal: “Uvedomujú si, že medzinárodný bankový systém nie je pre nich príliš otvorený,” … “Ak budú používať papierovú menu, budú čeliť nárastom v inflácií.”

Možná fixácia svojej meny na americkom dolári, ktorá je pre menšie krajiny populárnou, je v tomto prípade pre ISIS samozrejme nemožná. Uviedli, že jedným z hlavných bodov novej meny je pre moslimov odstránenie z “globálneho ekonomického systému založeného na satanskej úžere.”

Nebezpečné úskalia

Výzvou podľa Merka budú predstavovať nároky ako ich dostať k občanom a ako tento peňažný systém prijmú a udržia ho. Povedal, že je pravdepodobné, že ľudia v kontrolovanom území ISIS budú môcť poškodiť mince, keďže sa môžu snažiť extrahovať hodnotu kovov. Taktiež je pravdepodobné, že k ich budú chcieť hromadiť.

Nakoniec ISIS môže začať chcieť vlastniť viac zlata, k tomu, aby mohla vykonávať financovanie svojej činnosti a bude nútená znížiť obsah kovov v minciach, ktoré im nakoniec môžu byť k ničomu. Merk tvrdil, že toto boli aj iné prípady v priebehu histórie u starovekých systémov podobných mincí.

Zavtipkoval: “Možno sa chystajú podvádzať a nakoniec budú tlačiť peniaze ako to aktuálne robí každá centrálna banka.”

Na druhú stranu, v ISIS je veľa násilia a občania môžu začať mať strach, ak by neprijali peniaze, ktoré ISI vydá.

Dodal: “Ak nebudú chcieť prijať túto menu, jednoducho im zotnú hlavu.”

Súvisiace: Pre štát som terorista

Ekonomické problémy

ISIS môže taktiež čeliť problémom ohľadom udržania svojej meny do budúcnosti, ako nálety USA budú zosilovať. Zatiaľ čo skupina získava väčšinu hotovosti z predaja ropy, výkupného a daní, existujú ďalšie náznaky, kde by pokračujúce nálety mohli obmedziť ich celkové schopnosti. Okrem toho, krajiny na Blízkom východe pracujú na pláne, ktorý by oddelil ISIS od získavania finančných prostriedkov od bohatých sympatizantov v regióne.

Merk nakoniec poznamenal: “Živá mena vyžaduje živú ekonomiku. Jedno bez druhého neexistuje.“

Zdroj: CryptoCoinsNews, NewsWeek

Facebook komentár