Austrálska ťažobná spoločnosť nedávno oznámila objav obrovského 400-karátového diamantu a jej akcie následne raketovo rástli.

Tento nález, ktorý je najväčším diamantom, ktorý bol kedy v Angole objaveným, bol oznámený v Perthe (Austrália) založenej spoločnosti, s názvom Lucapa Diamond Company. Po oznámení akcie spoločnosti vzrástli o 32% na 0,425 dolára.

Drahokam je o veľkosti 404,2 karátov, alebo okolo 80 gramov a je štvrtým viac, ako 100 karátovým diamantom, ktorý bol nájdený vrámci diamantového projektu Lulom v angolskej provincii Lunda Norte.

Diamant je 27. najväčším diamantom na svete a najväčším objavom pre túto samotnú austrálsku spoločnosť.

Predchádzajúci rekordný najväčší diamant Angoly bol pomenovaný, ako Hviezda Angoly a je 217,4 karátovým drahokamom, ktorý bol nájdený v roku 2007.

Na základe nedávnych priemerných cien, tento najnovší diamant je v hodnote viac ako 800 000 amerických dolárov. Keď bude preleštený a nasadený do šperku, cena by mohla dosiahnuť k úrovni niekoľkých miliónov.

Súvisiace:
Iba 132 ľudí sveta si môže “dovoliť” 1111-karátový diamant z Botswany
5 spôsobov ako odhaliť pravosť diamantov

Ťažobný blok číslo 8 v oblasti Lulom vyprodukoval viac ako 60 veľkých špeciálnych diamantov a ťažba bola zahájená iba v auguste roka 2015. Doterajší najväčší diamant z oblasti Lulom vážil 133,4 karátov.

V priebehu 12 mesiacov, odkedy spoločnosť začala svoju činnosť v projekte Lulom našli diamanty o hodnote 10 372 karátov a to dokonca mimo posledného nálezu. V poslednom štvrťroku do decembra spoločnosť zaznamenala tržby diamantov na úrovni 8,1 milióna dolárov, čím dosiahla rekordné štvrťročné priemerné predajné ceny na úrovni 2141 dolárov za karát.

CEO Stephen Wetherall poznamenal, že Lucapa a jeho partneri Endiama a Rosas & Pétalas sú veľmi hrdí, že sa im podarilo nájsť taký výnimočný diamant svetovej triedy.

Ďalej uviedol: “Vždy sme poukazovali na veľmi zvláštnu povahu diamantového poľa Lulom a tieto nálezy sú toho jednoznačným dôkazom.”

Zdroj: NYTimes

Facebook komentár