Striebro syčí a spôsobuje veľký rozruch v odvetví. Investori sú vzrušení.

Časť vzruchu spôsobuje jeho súčasný vývoj. Z najnižšej úrovne 8.februára sa derie dopredu (o 22,4% do 21.júna) a zdvojnásobilo cenu oproti minimu z novembra 2008.

Toto vzrušenie sa prelialo do väčšieho investičného dopytu – hlavne po minciach. U.S.Mincovňa predala za prvý kvartál tohto roku viac strieborných orlov – viac ako 9 miliónov – ako v žiadnom inom kvartáli vo svojej histórii. Kanadská kráľovská mincovňa vyrobila v roku 2009 9,7 milióna strieborných javorových listov, čo je tiež rekord.

Graf: Prehľad nárastu predaja mincí U.S. Mincovňou od roku:- unce predanej striebornej ražby – priemerná cena striebra v danom roku 

ETF ražby striebra (Exchange Traded Fund – fond, ktorý umožňuje investorom obchodovať so striebornou ražbou bez nutnosti fyzicky skladovať strieborné mince alebo prúty) rastú tiež a zažívajú päťnásobný nárast v držbe kovov oproti roku 2006.

Je toho ešte veľa, čo by sme mohli o striebre povedať, ale našim cieľom je zarábať. Takže sa poďme zamerať na zodpovedanie dvoch otázok: Je dnešná cena vysoká alebo nízka? A čo je lepšie vlastniť – strieborné mince, ETF alebo cenné papiere striebra?

Máme pripravené všetky odpovede, vrátane množstva zasvätených informácií, takže poďme rovno na to… 

Prečo by ste mali kúpiť striebro?

Poprvé, je lacnejšie! Známe aj ako zlato chudobných, je pre ľudí s limitovaným rozpočtom ľahšie ho kúpiť. Môžete váhať vyhodiť 1 200 $ za uncu zlata, ale možte si vziať 32 uncí striebra za polovicu tejto sumy.

Podruhé, striebro má široké priemyselné využitie, čo môže povzbudiť alebo brániť jeho cenu. Jeho spotreba sa zvyšuje v narastajúcom množstve odvetví, čo môže pomôcť podoprieť jeho dopyt. A kvôli jeho unikátnym vlastnostiam sa ďalej vyvíjajú nové spôsoby využitia.

Potretie, striebro je platidlo a slúži v tejto roli viac ako ktorýkoľvek iný materiál na zemi, s výnimkou zlata. Kvôli tejto svojej historickej funkcii, bude mať vždy peňažnú hodnotu a poskytuje podobnú ochranu ako zlato pred pokračujúcou globálnou menovou devalváciou, a bude určite profitovať z inflačného hurikánu, ktorý považujeme za neodvratný. 

Striebro je praktickejšie platidlo pre každodenné nákupy. Ak potrebujete, môžete predať potrebný počet strieborných mincí na krytie danej potreby, v protiklade s nutnosťou zlikvidovať celú pozíciu držby zlata vo vysokej hodnote. Striebro je perfektné v prípadoch potreby menšieho množstva hotovosti. 

Konečne poštvrté, striebro može do skončenia tohto býčieho trhu prekonať zlato. Trhová kapitalizácia striebra (a cenných papierov striebra) je oveľa menšia, a preto je jeho cena citlivejšia na výkyvy dopytu ako u zlata.

Koncom 70.tych rokov 20.storočia v čase býčieho trhu drahých kovov, zlato získalo cez 700% ale striebro vyletelo nad 1400%. Ak máte v sebe kus Gordona Gekka, odporúčame vám investovať časť vašich dolárov do striebra.

Pozor – horúce !

Tak ako všetko, aj striebro má svoje nevýhody, hlavné sú dve.

Prvá je, že ceny sú nestabilné. Za posledných 12 mesiacov striebro zažilo nárasty o 53,8% a 22,9%, ale aj pády o 21,9% a 19,6%, všetko za dobu pár mesiacov alebo len týždňov.

Ak sa teda chystáte vlastniť striebro, musíte byť pripravený na veľké cenové pohyby. Najlepší spôsob ako toto zvládnuť je: kúpiť a ďalej sa nestarať. A…

• Urobte z cenovej nestability svojho spojenca.Veľké cenové výkyvy sú príležitosťou uchmatnúť striebro s veľkou zľavou. Neskôr vám dáme pár rád ohľadom cien.

Druhá nevýhoda je otázka skladovania. Ako vaše zásoby rastú, výhoda v skladovaní zlata sa stáva zrejmou. Pri cene 1 200 $ za zlato a 18,50 $ za striebro, vám 10 000 $ dá 8 zlatých orlov, ktoré sa vám krásne vojdú do priehradky na kreditky vo vašej peňaženke; zato však kúpa 540 strieborných orlov, ktoré vážia asi 15 kilogramov naplní menšiu bezpečnostnú schránku v banke.

• Ako fyzicky skladovať striebro

Existuje niekoľko spôsobov ako vyriešiť problém so skladovaním, dokonca aj v prípade že by ste plánovali nakupovať ako bratia Huntoví (synovia texaského ropného miliardára, ktorí v roku 1980 skúpili tretinu svetových zásob striebra – okrem vládnych zásob – čím zdvihli jeho cenu zo 6$ za uncu na najvyššiu hodnotu všetkých čias 48,7$).

1. Rozdeľte svoje zásoby. Nielen preto, že nie je rozumné držať všetko vaše hmotné striebro na jednom mieste, diverzifikovanie vašich dojednaných zásob vám umožní kúpiť viac. Ukryte niečo na viacerých miestach doma (ale nie v miskách na sušienky) a samozrejme povedzte to len jednej dôveryhodnej osobe. Uskladnite časť v bankovom sejfe a keď vaše zásoby porastú, použite viac ako jednu banku.

2. Kúpte prúty. Strieborné prúty zaberú menej miesta ako hromada mincí rovnakej váhy. Nemali by ste ale ani začínať iba s vlastnením všetkej zásoby v prútoch, pretože chcete mať výhody, ktoré mince ponúkajú. Ale čím viac zásob budete vlastniť, tým ľahšie bude mať časť uskladnenú v prútoch.

3. Využite spojené účty (pool accounts) a nepridelené sklady (unallocated storage). So spojeným alebo neprideleným účtom v podstate získate voľné skladovanie bez ohľadu na to, aká vysoká je vaša úložka. To je ťažko prekonať. Platíte výrobu a transportné poplatky, len ak sa rozhodnete zameniť svoje zásoby a prevziať dodávku, ale dovtedy ušetríte skladovacie náklady. To znamená významný prínos pre veľkých hráčov.

4. Súkromné skladovanie. Uskladnite svoje striebro v súkromnej úschovnej firme. Výhodou je, že je tým mimo bankového systému; nevýhoda je že je to obvykle drahé, hoci to môže byť nákladovo efektívne pri veľkých úložkách. 

Záleží na vás, ktorou cestou pôjdete, my sa nemôžeme zaručiť za žiadnu možnosť, ale môžte začať na delawaredepository.com. Majte na pamäti, že skladovanie mimo rozumnej dojazdovej vzdialenosti znamená zvýšené prepravné a poistné náklady a obmedzuje rýchly prístup.

Je teraz vhodný čas na kúpu?

So ziskami, ktoré vidíme v striebre, mali by sme kupovať teraz?

Pozrime sa najprv na graf. Nasledujúca tabuľka ukazuje ako ďaleko je striebro pod jeho vrcholom v roku 1980 (upravenom o infláciu).

Ďalším vodítkom, ktoré niektorí investori sledujú je pomer zlato/striebro (cena zlata delená cenou striebra), zobrazený v grafe nižšie.

Od roku 2001, kedy začal súčasný býčí trh s drahými kovmi, tento pomer, napriek veľkým výkyvom, nikdy nešiel pod 45. A ešte sa pozrime kde bol počas vrcholu drahých kovov v roku 1980: spadol na 17. Hoci zlato vtedy vyletelo, striebro ho predbehlo.

Zo zobrazeného pomeru sa môže zdať, že vzťah medzi cenou zlata a striebra je relatívne pevný, ale toto nie je dobrý indikátor pre nákup. Klesajúci pomer môže znamenať, že striebro rastie rýchlejšie ako zlato, ako je tomu v súčasnosti, ale môže to však byť aj tým, že striebro klesá pomalšie. Celkovo môžme pomocou tohto ukazovateľa určiť rastový potenciál striebra, ale nie vždy moment, kedy urobiť objednávku.

Uvedené grafy nám tiež signalizujú, že striebro je podhodnotené a v súčasnosti je lepšou kúpou ako zlato. A vzhľadom k menovej kríze, o ktorej sme presvedčený že ju dokážeme veštiť, nechceli by sme aby nás zastihla úplne bez striebra. Ak myslíte v dlhodobých horizontoch, striebro je nákupom dneška.

Mali by sme počkať na lepšiu cenu?

Ak nevlastníte žiadne striebro a plánujete ho vlastniť predtým ako vznikne boom, potom by sme nečakali. Riziko plynúce z kúpy striebra pri dnešných cenách je nižšie ako riziko nemať žiadne zásoby.

Ak už nejaké striebro máte ale chcete svoje vlastníctvo zväčšiť, pravdepodobne by sme čakali na pokles ceny, čiastočne aj kvôli tomu, že striebro môže ľahko spadnúť, keď sa ukáže, že ekonomika je v oveľa krehkejšom stave, ako je ten, v ktorý mnohí veria. A s jeho priemyselným využitím, ktoré tvorí približne polovicu dopytu, môže byť striebro náchylnejšie na výpredaje ako zlato, ak je naša analýza globálnej ekonomiky správna.

Okrem toho, leto zvyčajne prináša zastavenie cien a toto sa môže ukázať obzvlášť pravdivé v prípade trhov so striebrom. Takýto je trend, avšak nemôžme si byť istý, či toto leto budú trhy nasledovať trendy z minulosti. Stále však našim najlepším odhadom je očakávanie, že na to bude treba šliapnuť tento rok. Ak už vlastníte striebro, hľadali by sme korekciu na zväčšenie vašej držby.

Podľa nášho odhadu, nevlastniť žiadne striebro na tomto býčom trhu by bolo chybou. A vaša prvá (a najväčšia) investícia do striebra by mala byť vo fyzickej forme.

Koľko fyzického striebra by ste mali mať? Neexistuje správna odpoveď a rovnaká veľkosť nebude vyhovovať každému. Ale odporúčame držať viac zlata ako striebra. Náš názor na držbu drahých kovov je mať približne 80% zlata a 20% striebra.

Podobne ako zlato, aj striebro ponúka rôzne formy. Začali by sme najpopulárnejšími 1 uncovými mincami a potom ako bude vaša zásoba narastať diverzifikovali by sme do ďalších typov.

Zdroj: Casey Research

Facebook komentár