Mýtami o milionároch sa to len hemží: všetcí sú chamtiví, alebo sa radi predvádzajú, prípadne ide o dobre zaistené deti bohatých rodičov. 
„Veľa ľudí sa nazdáva, že milionári sú ako Kim Kardashian,“ hovorí Cathy McBreen, generálna riaditeľka spoločnosti Spectrem, ktorá roky sledovala a skúmala najbohatšie domácnosti v USA. „Milionári však bývajú ohľadne svojich výdavkov skôr konzervatívni,“ hovorí. Netrávia čas vonku každý deň, aby si kupovali norkové kožuchy a šperky.“

V skutočnosti väčšina milionárov míňa viac na charitu, než na rôzne rozmary. Spectrem tiež zistila, že väčšina milionárov peniaze nezdedila a že podiel týchto dedičov neustále ubúda ako počet milionárov rastie. 

Tady je päť najprekvapujúcejších faktov o milionároch:

Súvisiace: 9 spôsobov ako sa stať milionárom

1) Väčšina milionárov sa necíti byť bohatá

Keď sa výskumníci Spectremu spýtali ľudí s čistým imaním medzi 1 – 5 miliónom dolárov aby sa umiestnili na škálu v rozpätí od 1 (chudobný) do 100 (bohatý), priemerná odpoveď bola 63,91 alebo tesne nad stredom. V skutočnosti sú vlastníci, ktorí majú aspoň jedného milióna dolárov bohatší, než asi 92% amerických domácností.

Ľudia s 5 – 25 miliónmi dolárov sa umiestnili na tejto škále o trošku vyššie a to na 72,14, pričom sú v podstate medzi top 1% najbohatších domácností. „Veľa ľudí si nemyslí že sú takí majetní, ako naozaj sú,“ hovorí McBreen. „Samozrejme, za milión dolárov si nekúpite toľko, ako ste zvykli.“

To sa zhoduje so skoršou štúdiu od Fidelity Investments. V tomto prieskume pozostávajúcom z viac než 1000 domácností vlastniacich najmenej milión dolárov v investovateľných aktívach sa 42% z nich necíti bohatá. V priemere táto vzorka vlastnila 3,5 milióna dolárov, ale tí, ktorí sa necítili bohatí tvrdia, že by potrebovali ešte najmenej 7,5 miliónov dolárov aby boli skutočne bohatí.

Váš titul Vám dáva silu zarábať…

2) Tvrdá práca a vzdelanie sú kľúčom k úspechu

Keď sa prieskumníci milionárov spýtali ako bol ich majetok vytvorený, až 94% milionárov odpovedalo tvrdou prácou. Faktorom číslo dva bolo vzdelanie (87%), ďalej rozumné investovanie (83%), skromnosť (78%) a risk (60%).

Oveľa nižšie na liste sa umiestnili: byť v správny čas na správnom mieste (40%), šťastie (36%), dedičstvo (31%) a rodinné známosti (8%).
Časť milionárov, ktorá zdedila niečo zo svojho majetku klesla na 18% oproti roku spred recesie (25%) keď počet milionárskych domácností dosiahol v minulom roku rekordnú výšku 9,63 miliónov. 

Dokonca aj milionári žiadajú o pomoc so svojimi financiami..

Súvisiace: 5 spôsobov spravovania peňazí, ako milionár

3) Získavajú pomoc od odborníkov

Miliionári zvyčajne nevidia samých seba ako expertov v investovaní. Len jeden z piatich sa v tejto oblasti považoval za veľmi informovaného. Ďalší z piatich priznal, že nemá takmer žiadne vedomosti o investovaní, zatiaľ čo väčšina – 60% povedala, že sú značne vzdelaní, ale stále sa majú čo učiť.

„Majú dosť vedomostí o investíciach aby vedeli, že nemajú čas sledovať svoje portfólia na dennej báze,“ hovorí McBreen. „Nemajú čas robiť prieskumy a byť informovaný o tom, čo sa deje.“

Azda teda nie je prekvapujúce, že len jeden zo štyroch milionároch zúčastnených sa prieskumu bol samoriadiacim investorom bez akejkoľvek asistencie poradcov. Ďalším buď asistoval poradca (26%), boli na poradcovi závislí (14%), alebo boli riadení udalosťami (32%), čo znamenalo najatie si finančného poradcu, ktorý im pomáhal vysporiadať sa so špecifickými udalosťami v ich životoch ako blížiaci sa odchod do dôchodku alebo rozvod.

Milionári sledujú svoje peniaze…

4) Svojim peniazom venujú pozornosť

Aj keď si veľa z nich najíma pomoc, väčšina venuje pozornosť svojim peniazom a táto angažovanosť stúpa priamo úmerne so zvyšujúcim sa bankovým účtom. 

Len 40% investorov s majetkom do jedného milióna dolárov povedalo, že sa im páčilo byť zapojení v každodennom riadení svojich financí. U investorov s majetkom 1 – 5 miliónov dolárov to bolo 51% a u tých s majetkom 5 – 25 miliónov dolárov chce byť až 61% zapojených do riadenia svojich financií denne.  

Podobne, len 35% respondentov s majetkom do jedného milióna dolárov tvrdilo, že mali z investovania radosť a nechceli by sa ho vzdať. Medzitým, 53% milionárov do 5 miliónov a 62% tých s majetkom do 25 miliónov dolárov súhlasilo, že investovanie bolo potešením, ktoré by neobetovali. 

Ľudia s miliónmi často zdieľajú svoj majetok s inými…

Súvisiace: Pohľad milionárov na peniaze je odlišný od toho nášho

5) Najmajetnejšie domácnosti si užívajú šetrenie viac ako míňanie

Sedem z desiatich najmajetnejších domácností – tí s hodnotou nad 25 miliónov dolárov – povedalo, že šetrenie a investovanie ich peňazí im dalo väčšie uspokojenie ako samotné míňanie.

Ďalší prieskum naznačuje, že tí s majetkom medzi 1 – 5 miliónov dávajú prednosť zážitkom nad hmotnými vecmi pričom najväčšou kategóriou boli dovolenky, príspevky na charitu, umenie a návšteva športových udalostí. Deväť z desiatich míňala peniaze na svoje domácnosti, ale len 8% utratilo viac než 25 000 dolárov.

Ak sa pýtate kde sú výdavky na diamanty a jachty, musíme Vás sklamať. Len 4% utratili viac než 10 000 dolárov na šperky a 93% neutratilo vôbec nič na lode. 

Preložila: Lucia Lacova

Zdroj: Millionaremate

Facebook komentár