V súčasnosti je čas na cestu do Grécka. Krajina prechádza hospodárskou krízou, ale mnohí cestujúci tvrdia, že to nemá nijaký vplyv na zážitky. Navyše môžu existovať niektoré skvelé ponuky.

Grécko má 1400 ostrovov, ale len 230 z nich je obývaných.

A zatiaľ čo každý vie o Santorini a Mykonose, v Grécku sú ďalšie nádherné aj keď menej známe ostrovy.

Uvádzame 9 neuveriteľných gréckych ostrovov o ktorých ste nemuseli počuť, ale mohli by byť bodom Vášho záujmu.

Súvisiace: Toto sú nákupné ulice v Grécku a bývali 10. najdrahšie na svete. Ako vyzerajú dnes?


Folegandros

Folegandros je takmer gréckou klasikou, ktorá je plná krásnych nabielených domov s jasne modrými dverami a vydláždenými ulicami v strmých kopcoch. Je docela rozsiahlý a vzdialeným, bez reťazcov hotelov a turistických zájazdov – dokonca tu nenájdete ani banky alebo bankomaty – a je prístupný iba trajektom. Tento sopečný ostrov sa môže pochváliť samotou, osamelými plážami a neuveriteľnymi západmi slnka.


Alonissos

Tento ostrov je snom milovníkov prírody, keďže okolité vody sú určené pre úžasné podmorské výlety a nájdete na ňom veľké množstvo tuleňov a delfínov. V jeho okolí nájdete kryštáľovo čistú vodu a krásne pláže, ktoré sú ideálnym pre potápanie.Naozaj bohatá flóra a husté lesy sú taktiež ideálne na túry. Vzhľadom k tomu, že sa jedná o bohatú krajinu, ktorá je preplnená domorodými bylinami, je taktiež známou pre jeho tradičné medicíny a je domovom organizácie s názvom “Medzinárodná akadémia homeopatie”.


Spetses

Tento bohémsky raj je viac ako Côte d’Azur. Spetses bol naozaj veľmi obľúbeným v 60. rokoch, keď tu trávili svoj voľný čas celsvetové celebrity ako Marilyn Monroe a Elizabeth Taylor. Aj v súčasnosti zostáva elegantným letným útočiskom pre “smotánku z Atén”, keďže hotely sú naozaj plné fantázie. Nachádzajú sa tu pompézne vily, jachty a štýlové butiky. Okrem hŕstky lokálne vlastnených automobilov, na tomto 6,5 kilomterov dlhom ostrove sú zakázané automobily, čo naozaj osviežuje atmosféru 19. storočia a bežne k videniu sú tu taktiež aj konské povozy.

Súvisiace: Už vieme, kto kupuje všetky tie nádherné vily Grécka


Amorgos

Vraky, morské jaskyne a nádherne čistá voda vytvorili z Amorgosu obľúbený raj pre potápačov. Tento hornatý ostrov je ideálnym kompromisom medzi odpočinkom a dobrodružstvom, keďže sa môže pochváliť krásnymi plážami, ale aj vhodnými trasami pre pešiu turistiku, potápanie a horolezectvo. Jednou z hlavných atrakcií ostrova je kláštor Panayia Hozoviótissa z 11. storočia, ktorý je vytesaný do skaly.


Syros

Je obľúbeným únikom z Atén a rekreačné miesto pre bývalých vlastníkov lodí a je plný veľkých panských sídiel. Syros je naozaj málo známym najmä pre cudzincov. Je charakteristický pre svoju neoklasickú architektúru a dokonale zachovalé dedičstvo jeho hlavného mesta – Ermoupolis, ktoré bolo v 13. storočí postavené Benátkami a bolo dôležitým obchodným a priemyselným centrom. Môže sa pochváliť veľkými kostolmi, krásnymi vilami, ohromujúcou radnicou a labyrintom ulíc.


Milos

Tento vulkanický ostrov, s katakombami a starými baňami na železo je vhodným pre bádateľov a je taktiež známy svojimi úžasnými skalnými útvarmi. Tento ostrov je často prirovnávaný k mesačnej krajine je taktiež známy pre svoje horúce pramene, starobylú sochu “Méloská Venuša”, ktorá bola nájdená práve tu, a pre jeho rozmanitosť neuveriteľných pláží. Tento tzv. “ostrov farieb” je domovom zrhuba 80 pláží – niektoré sú prístupné iba na lodi – od oslnivo bielej, cez mierne čiernu a dokonca aj neobvykle červené a šedé. Avšak každá pláž má rovnakú, jasne tyrkysovú vodu a je obklopená drsnou horskou krajinou.

Súvisiace: Pripravte sa na “rozsiahly výpredaj” gréckych ostrovov


Hydra

Prvá vec, ktorú si všimnete na tomto prekrásnom ostrove je nedostatok automobilov, autobusov, motocyklov, alebo iných motorvých vozidiel, rovnako tu nenájdete ani výškové budovy. Točité uličky sú plné krásnych víl z 18. storočia, kostolov, katedrál, múzeí a galérií. Tento ostrov v minulosti priťahoval osobnosti ako Leonard Cohen a Sophia Loren, ale akosi sa v priebehu rokov naň zabudlo. To znamená, že cestovatelia na ostrov Hydra môžu mať elegantný, napriek tomu takmer vidiecky ostrovný raj viacmenej iba pre seba.
 

Ithaca

Tento otrov je najznámejším preto, že bol sídlom vládcu Odyssea a taktiež tu žil aj najstarší známy grécky epický básnik – Homér. Ithaca bol vraj už osídleným v 2. tisícročí pred naším letopočtom. Skladá sa z dvoch ostrovov spojených úzkym pásom krajiny a návštevníci môžu navštíviť legendárne oblasti, ktoré Homer uvádza vo svojich dielach. Ithaca sa zdá byť jednoznačne mytickým ostrovom v samote, s plážami, útesmi, krásnymi olivovými hájmi a ospalou rybárskou dedinou plnou byzantských kostolov a kláštorov.


Gavdos

V blízkosti Kréty je ďalší známy ostrov Gavdos, ktorý je najjužnejším ostrovom v Grécku – a najjužnejším miestom v Európe, neďaleko Kanárskych ostrovoch. Je prístupný len trajektom a tento vzdialený ostrov má zhruba len 50 stálych obyvateľov čo Vám umožňuje sa na ňom cítiť, ako na svojom súkromnom ​​detskom ihrisku. Miestna legenda hovorí, že tento ostrov bol domovom bohyne Calypso, keďže ju tu v zajatí držal Odyseus. Dnes je obľúbenou turistickou oblasťou, keďže cestovatelia veria, že je na ňom jaskyňa, kde bola veznená. Vôbec na ňom nenájdete žiadne luxusné hotely. Vďaka svojmu nedostatočnému rozvoju sa jedná o romantický, bezstarostný ostrov, ktorý má k dispozícií niekoľko izieb na prenájom, ale aj tie sú obmedzené, ale k dispozícií je možné bezplatné prímorské kempovanie.

Preložila: Miroslava Dugová – Realitná maklérka

Zdroj: MSN, WSJ

Facebook komentár