Celosvetové centrálne banky sa zbavujú amerického dlhu rekordným tempom.

Za prvých šesť mesiacov tohto roka, zahraničné centrálne banky vykonali odpredaj amerických štátnych dlhopisov o objeme 192 miliárd amerických dolárov, čo je viac ako dvojnásobok tempa ktorý bol dosiahnutý v rovnakom období minulého roka, kedy sa zbavili 83 miliárd amerických dolárov.

Čína, Japonsko, Francúzsko, Brazília a Kolumbia viedli skupinu krajín, ktoré sa v najväčšej miere zbavovali dlhu USA.

Podľa údajov Ministerstva financií sa jedná o najväčší odpredaj amerického dlhu najmenej od roku 1978.

Peter Boockvar, ktorý je hlavným trhovým analytikom v investičnej spoločnosti Lindsey Group poznamenal: “Tento čistý objem odpredajov amerických zmeniek a dlhopisov počas tohto roka, sa nachádza na historicky vysokých úrovniach.”

Americké dlhopisy sú považované za jedny z najbezpečnejších aktív na svete. Mnohé krajiny udržiavajú svoju hotovosť v amerických vládnych dlhopisoch.

Mnohé krajiny tak predávajú americké štátne dlhopisy, aby mohli získať hotovosť, vďaka ktorej budú vedieť podoprieť svoje meny v prípade, že strácajú na hodnote.

Ich odpredaj je znamením rozsiahlej slabostí v celosvetovej ekonomike. Nízke ceny ropy, spomalenie hospodárskeho rastu Číny a prepadajúce meny majú jednoznačný vplyv na tohtoročný globálny rast, ktorý MMF skôr v tomto roku opísal ako “krehký.”

Cez všetok odpredaj zo strany týchto krajín, súkromný dopyt investorov po amerických dlhopisoch raketovo rastie. Dopyt je tak vysokým, že USA si môžu dovoliť vyplácať historicky nízke úrokové sadzby. Výnos 10-ročných dlhopisov USA na začiatku tohto roka dosiahol rekordne nízke úrovne 1,34% a v súčasnosti sa aj tak obchoduje na úrovni iba okolo 1,58%.

Zdroj: Bloomberg, WSJ

Facebook komentár