Medzera v dátach spotreby zlata v Číne o veľkosti 500 ton podnecuje diskusie, že centrálna banka v minulom roku využila slabých cien, k tomu aby hromadne zvýšila svoje podiely v oblasti tohto drahého kovu.

V poslednej dobe Čínska centrálna banka uvažovala nad aktualizáciou jej čísel, ktoré boli naposledy zverejnené pred piatimi rokmi – na začiatku roku 2009. Úradníci odvtedy opakovane trvali na tom, že nebudú chcieť zverejniť jej nákupy zlata, keďže sú opatrní k vyjadrenia, ako sa starajú o diverzifikáciu devízových rezerv krajiny v hodnote 3,8 biliónov amerických dolárov.

Ale najnovšie oficiálne údaje ukazujú, že Čína v roku 2013 doviezla a vyrába oveľa viac zlata, ako jej občania kúpili. Táto priepasť naznačuje, že centrálna banka v minulom roku bola nákupcom na trhu so zlatom.

China Gold Association včera zverejnila svoje údaje, ktoré ukázali, že čínsky dopyt po zlate v minulom roku prudko vzrástol o 41 percent na 1176 ton, čím je takmer isté, že Čína predbehla Indiu ako najväčšieho svetového spotrebiteľa zlata.

Napriek tomu čínske objemy v oblasti dovozu a výroby boli ešte lepšie. Čína cez Hong Kong doviezla 1158 ton zlata, čo je viac ako dvojnásobok jej celkového objemu v roku 2012. Domáca výroba zlata v roku 2013 vzrástla o 6 percent na 428 ton. Čína taktiež dovážal zlato priamo cez Šanghaj, aj keď tieto čísla neboli zverejnené.

Podľa dostupných údajov a odhadovaných nezverejných čísel Na Liu z firmy CNC Asset Management spočítal, že “zjavná spotreba zlata” prekročila v Číne počas roka 2013 až 1700 ton, čo je o 500 ton viac, ako bolo ohlásené.

Pán Na ďalej poznamenal: “Nemali by sme byť prekvapení, keď budeme počuť, že Ľudová banka Číny (PBoC) oznámi nové, podstatne vyššie čísla. PBoC uviedla, že jej rezervy v zlate boli od apríla roku 2009 na stabilnej úrovni 1054 ton.

Ale nákup Centrálnej banky pre mňa poskytuje jediné vysvetlenie pre rozdiel týchto čísel – zjavnej a skutočnej spotreby zlata v Číne.

Liu Xu, analytik spoločnosti Capital Futures v Pekingu povedal, že spoločnosti na trhu šperkov taktiež môžu vytvárať svoje zlaté zásoby a komerčné finančné inštitúcie, ako sú banky taktiež navyšujú svoje objemy. Tieto údaje sa taktiež neobjavujú v dátach dopytu zlata, ktorý merajú konečnú spotrebu.

Liu ďalej poznamenal: “Nie je to len o navyšovaní podielu od oficiálnych podnikov. Jedná sa o zvyšovanie podielov od každej úrovni spoločnosti, od jednotlivcov až k bankám,” … “Bohatstvo ľudí sa rozširuje a ľudia majú obmedzené investičné kanály, takže zlato je atraktívne.”

Okrem toho, čínsky priemysel šperkov taktiež rýchlo rastie a vývoz hotových výrobkov by nemusel byť započítaný v oficiálnych číslach zlata.

Súvisiace články:

Veľký čínsky nákupca investičného zlata

Zlato sa sťahuje zo Západu na Východ + Grafy

Aktuálne výsledky: Spotrebiteľský dopyt po zlate dosahuje rekordné úrovne

Cena zlata každý rok od roku 2001 do roku 2012 vzrástla, od 271 dolárov za uncu na 1670 amerických dolárov. Ale počas minulého roka jeho býči trh skončil a jeho ceny klesli 23 percent. Tento drahý kovov v roku 2014 zmnešil tento pokles späť o 5 percentuálnych bodov.

V posledných mesiacoch sa objavili špekulácie, že čínska centrálna banka by mohla oznámiť aktualizované údaje jej objemov zlata, ale pán Liu povedal, že nedávne oživenie cien by mohlo viesť k tomu, aby od týchto plánov ustúpila – zo strachu z možného zvýšenia cien na tomto trhu.

Centrálna banka uviedla, že globálny trh zlata je príliš malý vzhľadom k veľkosti čínskych devízových ​​rezerv, aj keď slúži ako životaschopný kanál pre diverzifikáciu aktív.

Aj keď zlato v držbe čínskej centrálnej banky je dvakrát tak veľké ako hlásia oficiálne zverejnené údaje, keďže aj naďalej tvorí zhruba 2 percentá z oficiálnych rezerv krajiny, čo je hlboko pod úrovňou iných vyspelých ekonomík.

Zdroj: Xinhua

Facebook komentár