Odborníci už nejakú dobu varujú, že džihádistická skupina al-Káida je ešte stále aktívna a zároveň predstavuje snáď ešte väčšiu a dlhodobejšiu hrozbu ako ISIS.

A teraz, al-Káida plánuje vyzvať ISIS priamo na ich území – v Sýrii.

Americkí a európski úradníci nedávno pre The New York Times uviedli , že al-Káida začala presúvať svojich skúsených bojovníkov do Sýrie, nakoľko plánuje vystupňovať svoj boj s ISIS (tiež známy ako islamský štát, Isil alebo Daesh), ktorý operoval ako odnož al-Káidy dovtedy kým sa od seba neoddelili a stali sa vzájomnými súpermi.

Napriek tomu, že ISIS zabral väčšinu titulkov so svojou príšernou propagandistickou mašinériou a svojimi drzými vyhláseniami o vybudovaní “kalifátu”, ktorý ovládne celý svet, al-Káida sa v tichosti zameriavala na svoju stratégiu, aby zostala posledná stáť, keď rozruch utíchne.

Súvisiace: Najvražednejšia teroristická skupina v Afrike sa vracia na scénu

Tento mesiac, Ali Soufan, generálny riaditeľ strategicko-bezpečnostnej spoločnosti The Soufan Group, na národno-bezpečnostnej konferencii na Univerzite Fordham v New Yorku vyhlásil, že al-Káida teraz využíva skutočnosť, že sa ISIS stal hlavným terčom v boji Západu proti terorizmu.

“To čo ISIS robil, presvedčilo ľudí v moslimskom svete, že ´Al-Káida sú tí dobrí a ISIS sú tí zlí.´ – povedal Soufan, bývalý zvláštny agent FBI, ktorý vyšetroval teroristické prípady s vysokou dôležitosťou.

Ali Soufan pokračoval vyhlásením: “na Capitol Hill (Washington) počujete aj také vyhlásenia: ´ To je v poriadku. Podporme al-Nusrat alebo podporme skupinu Ahrar al-Sham, pretože budú pravdepodobne bojovať proti ISIS. “- Lenže, al-Nusrat je oficiálnym predstaviteľom al-Káidy v Sýrii, ” čím poukázal na skupinu Jabhat al-Nusrat, ktorá bojuje s ISIS o kontrolu nad územím v Sýrii.

Zatiaľ čo sa ISIS predvádzal svojím nadmerným násilím – zverejňovaním na internete a distribúciou videí popráv a iného propagandistického materiálu preloženého do viacerých svetových jazykov – al-Káida bola opatrnejšia. Táto skupina má rovnako brutálnu ideológiu ako tá, ktorú hlása ISIS, ale je trpezlivejšia v procese získavania si priazne sýrskej populácie.

“Je vidieť, že al-Káida využíva strategické myslenie,” povedal Soufan. “ISIS nemyslí strategicky. ISIS práve robí šialené veci, veľa násilia, čím sa snaží získať veľa ľudí.”

A zatiaľ čo ISIS prilákala tisíce na svoje územie so svojou násilnou reklamou a vyhlásením “kalifátu” resp. pseudo-štátu, v ktorom vládne prísny výklad islamského práva, nedávne správy naznačujú, že  počet zbehnutých bojovníkov v rámci skupiny sa zvyšuje a príliv zahraničných bojovníkov na územie ISIS sa spomalil. Na to všetko, skupina stráca územia bez toho, aby získala nové.

“ISIS sa stáva akoby dymovou clonou. Všetci sa pozeráme celý čas na ISIS . ´Aha, pozrite sa, ISIS urobil nové video alebo ISIS zverejnil ďalšiu vec v Dabiq,´ ” – povedal Soufan, pri čom mal na mysli ich on-line propagandistický časopis v anglickom jazyku.
A dodal: “Sú technicky vyspelejší ako Al-Káida, ale myslím si, že al-Káida plánuje skôr dlhodobo.”

Stratégia al-Káidy sa zdá byť založená na čakaní pokiaľ si sýrsky ľud pomaly zvykne na myšlienku islamskej vlády. Toto znižuje pravdepodobnosť úspešného povstania, v prípade, že sa Jabhat al-Nusrat podarí prebudovať Sýriu na islamský “emirát” – krajinu, ktorá by bola riadená touto skupinou a prísnym islamským právom, podobne ako tzv. „kalifát“ zriadený ISIS-om.

Charles Lister, odborný asistent na Ústave Blízkeho východu, ktorý napísal knihu o povstaní v Sýrii, povedal na nedávnej konferencii vo Washingtone, DC, že al-Káida sa snaží nielen vypestovať súhlas s ich vládou v Sýrii, ale aj získať podporu obyčajných ľudí. Lister taktiež odhaduje, že al-Kájda sa rozhodla „pre beh na dlhé trate“.

Lister uvádza: “Je to organizácia, ktorá strávila posledných päť rokov tvorbou trvanlivých, hlbokých koreňov v sýrskej opozície a revolučnej spoločnosti,” … “ISIS, na druhej strane, má plytké korene. Nikdy ich nenapadlo získať podporu verejnosti – Oni národ kontrolujú.”

Emirát al-Káidy by teraz mohol vzniknúť skôr ako sa predpokladalo – The Times oznámil, že operatívcom Al-Káidy, ktorí smerujú do Sýrie, už bolo povedané, aby začali vytvárať sídlo v Sýrii, ako aj aby položili základy pre vytvorenie emirátu. Emirát by tak bol v priamej konkurencii k ISIS.

Súvisiace: Táto mapa zobrazuje rozšírenie pôsobnosti ISIS v celej Európe

Eric Schmitt v The Times napísal, že vznikom emirátu al-Káidy v Sýrii by došlo k “významnému posunu.” Al-Káida sa doteraz bránila vyhláseniu emirátu – je to súčasť ich dlhodobej stratégie, podľa ktorej sa vyhýbajú konať príliš rýchlo pred tým, než sú ich vodcovia presvedčení, že bojovníci dokážu udržať územia ktoré získali.

Zdá sa, že Sýrčania žijúci na týchto územiach to očakávali už nejakú dobu.

Ahmad al-Soud, veliteľ a zakladateľ sýrskej povstaleckej skupiny 13. oddielu, na začiatku tohto roka povedal, že ” Od okamihu vzniku v Sýrii až po súčasnosť je cieľom skupiny Nusra to, aby sa Sýria zmenila na islamský emirát”.

al-Soud povedal: “Nechcú žiadne iné ozbrojené skupiny v Sýrii okrem seba, a chcú ju premeniť na niečo podobné ako bol Afganistan za vlády Talibanu,” … „Potom čo sa zbavia všetkých ostatných skupín, [Jabhat al-Nusrat] si to môžu rozdať s ISIS, aby sa zistilo, ktorí z nich sú najhorší.”

Schmitt v The Times poznamenal, že “zriadenie jej trvalejšej prítomnosti v Sýrii by predstavovalo pre skupinu neoceniteľnú príležitosť”, pretože by to bolo “nielen bližšie „na dostrel“ do Európy, ale tiež malo aj výhodu náboru a logistickej podpory bojovníkov z Iraku, Turecka, Jordánska a Libanonu. “

Z dôvodu neúspešného prímeria v Sýrii by pre al-Káidu mohol byť toto správny čas na zvýšenie svojej prítomnosti v krajine. Prímerie – medzi režimom, na boj vždy pripraveného, sýrskeho prezidenta Bašára Asada a povstalcami, ktorí sa postavili proti jeho nadvláde – sa nikdy neuplatňovalo na teroristické skupiny ako al-Káida a ISIS, ale umožnilo sýrskej vláde a jej spojencom zamerať svoje útoky skôr na džihádistov než miernych rebelov.

Súvisiace: 
ISIS znižuje platy svojich bojovníkov o 50%
Pravda o terorizme – Podvod menom Al-Káida

Navyše, Západ zrejme zameral svoje útoky predovšetkým proti ISIS v Sýrii – Americkí úradníci kladú dôraz na operácie, ktorými by vyhnali ISIS z ich pevností v Sýrii a Iraku a zbavili ich väčšieho územia.

Nefunkčnosť systému v Sýrii poskytuje dokonalé vákuum na presun a zneužitie vzniknutej situácie al-Káidou.

Soufan vysvetľuje:

Pozíciou al-Káidy je: “Poďme vytvoriť mnoho takýchto vákuov, kde neexistuje silná vláda a fungujme v nich pod iným menom.” V skutočnosti, predtým než zomrel, Bin Ládin vo svojich listoch hovoril al-Káide, “Nepoužívajte meno al-Káida. Nechcem, aby niekto používal meno al-Káida, pretože v okamihu keď použijete meno al-Káida, západ a miestni obyvatelia prídu a zmlátia vás. “

Toto Al-Káida urobila v Sýrii so skupinou Jabhat al-Nusrat, ktorú vždy každý pomenúvava jednoducho ako “al-Káida.”

Preložil: Miroslav Kuraj

Zdroj: TheGuardian, FinancialSense

Facebook komentár