Špekulanti s menou, najmä veľké globálne makro hedžové fondy s veľkými krátkymi (na pokles) pozíciami v švajčiarskom franku musia čeliť masívnym stratám, po tom, čo Švajčiarska Centrálna Banka včera šokovala trhy odstránením 3-ročnej stráženej úrovni tejto meny.

Tento krok poslal bezpečné útočisko – švajčiarsky frank voči euru a americkému doláru do razantných ziskov, keď viac ako 3,5 miliardy amerických dolárov bolo daných v prospech oslabovania franku. Jednalo sa o najväčší objem za viac ako rok a pol.

Súvisiace: 12 faktov o Švajčiarsku, ktoré vám vyrazia dych

Iba niekoľko dní predtým Švajčiarska Centrálna Banka nazvala úroveň 1,20 (frankov za euro), ako základný kameň svojej menovej politiky.   

Straty z ostrého rastu švajčiarskeho franku prichádzajú, ako veľká rana pre manažérov hedžových fondov, ktoré sa snažili liečiť rany z takmer 4-ročného priemerného výkonu.

Chris Morrison, ktorý je analytikom pre fond o hodnote 550 miliónov dolárov, s názvom Omni Macro Fund poznamenal: “Čelíte masívnej politike, ktorá donútila všetkých investorov, aby investovali spolu s ňou politikou a potom razantne zmenia svoju stratégiu a po razantnej zmene nemáte z toho vôbec žiadny prospech.”

Dáta z Commodity Futures Trading Commission, ktoré boli vydané v piatok ukázali na objem čistých krátkych (na pokles) pozícií, čo sa týka švajčiarskeho franku na vo výške 24 171 kontraktov – jedná sa najväčší objem od júna roka 2013. Keď pridáme ďalších 662 krátkych opcií, víde nám výsledok s kombinovanými pozíciami na úrovni 24 833 kontraktov, alebo 3,5 miliardy dolárov v súčasnom tempe, okolo 0,90 frankov k doláru.

Celosvetové makro-hedžové fondy, ktoré na finančných trhoch používajú fundamentálnu analýzu k svojim hlavným stratégiám a držia aktíva o hodnote 288 miliárd amerických dolárov, mali na platforme Lyxor čistú krátku pozíciu v objeme 2,6 percenta, čo naznačuje razantnú stratu, vzhľadom k včerajšiemu smerovaniu tejto meny.

Euro vo štvrtok na jednom mieste kleslo až o 30 percent nižšie, ako bola ich úroveň 1,20 k 0,8500 frankom za euro, neskôr však opäť vzrástol zhruba na 1,04 frankov. Dolár klesol na 0,736 frankov – čo je najnižšia úroveň od roku 2011, predtým než znížil svoje straty.

Niektoré rozloženia portfólií hedžových fondov ukazovali na tieto stávky, keďže najmä správa od Commodity Trading Advisors ukázala, že hedžové fondy, ktoré používajú modely počítačovo-riadeného vyhodnotenia rizík, cien a načasovania na finančných trhoch mohli z týchto pohyboval len získať.

Súvisiace: 7 dôvodov prečo je lepší život vo Švajčiarsku ako v USA

Morrison, ktorého fond profitoval z tohto pohybu poznamenal: “To je jeden z tých okamihov, kedy by niektorí ľudia boli šťastný. Avšak mám podozrenie, že oveľa viac ľudí bolo nešťastných, keďže sa snažili mať nastavené pozície v súlade s politikou centrálnej banky.”

Avšak, iné počítačmi riadené fondy, ktoré zakladajú svoje modely na historických volatilitách mohli byť vystavené negatívnym výsledkom, pretože táto dôležitá hranica za posledných niekoľko rokov viedla k tomu, že stlmila práve volatilitu švajčiarskeho franku.

Zdroj: Bloomberg, Reuters

Facebook komentár