SmartWatch kradnú podiel na trhu Applu a Samsungu.

Chytré hodinky(SmartWatch) boli predstavené, aby konkurovali gigantom ako Samsung a Applu a v posledných mesiacoch ovládli trh s najnovšími technológiami. Avšak jedná sa len o malý podiel na trhu, keďže takmer všetci hlavní výrobcovia spotrebnej elektroniky v súčasnosti pracujú na nových inteligentných hodinkách. Čo však vieme, je, že chytré hodinky nie sú úplne nový produkt. Spoločnosť Microsoft vydala svoje prvé chytré hodinky v roku 2003, a dokonca aj Michael Knight mal jedny v roku 1980 v kultovom televíznom seriáli Knight Rider. Avšak táto nová vlna produktov môže ovládnuť trh, ktorý sa vyznačuje dominanciou novovytvorených produktov, ktoré sa budú musieť vysporiadať s najväčšími technologickými hráčmi a bojovať tak o miesto na trhu.

( Prečítajte si taktiež – Najkrajší koncept hodín iWatch od firmy Apple, aký sme videli )

Výskumná firma Canalys predpovedá, že 5 miliónov nových produktov bude uvedených na trh v budúcom roku, čo bude predstavovať 900% nárast oproti roku 2013. Strategy Analytics, ďalšia výskumná firma, zatiaľ predpovedá globálny nárast zásielok z 1 milióna v roku 2013 na 7 miliónov do roku 2014. Vyjadrené v peniazoch, Credit Suisse očakáva, že priemysel narastie z dnešných 3-5 miliónov na 50 miliárd $ počas nasledujúcich piatich rokov.

V tomto článku sa dočítate o najchytrejších hodinkách, aké funkcie obsahujú a ako ich nastaviť tak, aby komunikovali s Applom či Samsungom v roku 2014.


Samsung Galaxy Gear

Po mesiacoch očakávania, bol v stredu na veľtrhu IFA v Berlíne predstavený veľa vychvaľovaný  produkt Samsung Galaxy Gear. Pomocou týchto hodiniek môžete volať a prijímať hovory, fotiť, riadiť svoje vlastné aplikácie a má tiež funkciu hlasového ovládania, ktorá umožňuje používateľom vykonávať úlohy tým, že hovoria do zariadenia. Produkt je napojený na užívateľov smartphon radu Galaxy a ukazuje užívateľové aktualizácie, ako je e-mail alebo texty na displeji zariadenia. Má tiež vstavané senzory, ktoré umožňujú sledovať fyzickú aktivitu používateľa. Avšak Daniel Kim, analytik spoločnosti Macquarie povedal, že zariadenie má drahé príslušenstvo a je obmedzené iba na určité trhy a tak je cena 299$ .

( Prečítajte si taktiež – Samsung odhalila hodinky – Galaxy Gear, smartphon a nový tablet + VIDEO)
 

Pebble

Považované za prvého veľký hráča v tejto novej sfére chytrých hodiniek nepredstavuje meno koncernu ako je Samsung či Apple. Napriek tomu výrobca prístroja dosiahol veľký úspech, po tom, čo spolufinancoval web Kickstarter v minulom roku a zvýšil predaj o 10 miliónov dolárov. 150$ stojaci Pebble používa Bluetooth na komunikáciu s iPhonom alebo so smartphonmi obsahujúci Android. Aplikácia je k dispozícii pre cyklistov a bežcov, ktorý majú aktívne GPS v telefóne. Golfisti sa tiež môžu tešiť na vlastnú aplikáciu, ale Pebble trvá na tom, že existuje omnoho viac využití. K dispozícii sú funkcie ako e-mail, posielanie SMS, Twitter a Facebook spolu s aktualizáciou počasia a hudobný prehrávač. Viac než 85-tisíc kusov bolo vyexpedovaných v prvých mesiacoch po tom, čo sa v januári spustil predaj. CEO firmy Peble, Eric Migicovsky, povedal pre CNBC : “Myšlienka spočíva v tom, že namiesto toho, aby ste museli neustále vyťahovať svoj ​​smartphone, sa môžete len zbežne pozrieť dole a uvidíte tam kľúčovú časť správy.”
 

Sony SW2

Cena 159,99£ (248$) je stanovená pre druhý typ chytrých hodiniek od spoločnosti Sony, po vzore MN2SW. Predaj sa spustí tento týždeň a hlavná predajná výhoda spočíva v  jednodotykovej NFC kompatibilite, ktorá pracuje na rovnakom princípe ako Bluetooth. NFC (krátkodosahové, bezdotykové spojenie) pracuje pomalšie, než Bluetooth, ale spotrebuje oveľa menej energie a nevyžaduje si párovanie – len jeden jednoduchý dotyk a váš telefón vyhľadá zariadenie, s ktorým bude komunikovať.


Martain

Hovorte pomocou vašej ruky, pretože telefón máte vo vrecku! Presne tak, chytrý rad produktov od spoločnosti Martain využíva nielen hlasové príkazy, ale taktiež umožňuje užívateľom rýchlo volať a prijímať telefónne hovory. K dispozícii sú 3 modely, ktoré sa pohybujú v cenovej hladine od 249$ až po 299$. Sú kompatibilné s Androidom a iOS takže môžete byť informovaní o textových správ a správach na Twitteri. Súčasťou sú vibrácie, svetlo blesku, či rolovanie údajov. Zabudli ste niekedy svoj ​​mobil v reštaurácii? Alebo vám padá z operadla pohovky? Šikovné mini doplnky, ako “vodítkový režim” umožňujú, aby vás Martain upozornil, keď ste vystavení riziku straty telefónu. Dlhoročný analytik spoločnosti ABI Research, Joshua Flood, tvrdí: „Je to veľmi pekný model s klasickým dizajnom a hlasové hovory sú skvelé…avšak realizovanie hlasových príkazov môže byť trochu nepríjemné.”
 

Evado Filip

Model navrhnutý  presne podľa detského zmýšľania. Jedná sa o produkt Filip, ktorý vystupuje na trhu ako detský lokátor. Zakladateľ a šéfdizajnér Sten Kirkbak dostal nápad krátko potom, čo stratil svojho 3-ročného syna Filipa. Pevné a odolné, ale zároveň farebné a zábavné zariadenie umožňuje rodičom volať svojmu dieťaťu s jediným dotykom na zariadení. Funguje to aj obrátene, takže jeden dotyk dieťaťa umožňuje zavolať mame alebo otcovi. A čo robiť v prípade, že vaše dieťa nezdvíha? Jeden dotyk na vašom zariadení a zobrazí sa lokalita vášho dieťaťa. Môžete si dokonca nastaviť aj bezpečné zóny a posielať textové správy. Do predaja sa dostane koncom tohto roka a spoločnosť v súčasnej dobe dostáva pred-objednávky. Ceny sa ešte len formujú, no Evado tvrdí, že cena bude “konkurenčná” t.j. nadobúdacia cena plus cenovo dostupné mesačné náklady na predplatné aplikácie.


Metawatch

Primárnym cieľom Metawatchu, rovnako ako väčšiny produktov na trhu, je znížiť množstvo času, ktorý strávite pri pohľade na váš smartphone. Hodinky sú oveľa pohodlnejšie ako vyťahovanie telefónu z vrecka pre zobrazenie výstrahy, oznámenia a informácií o počasí, tvrdí Metawatch na svojich internetových stránkach. Prehlasuje tiež, že “zbežne pozretie sa” je nová technológia. „Naše výkonné užívateľské rozhranie umožňuje zobraziť oznámenia a relevantné informácie o počasí, nadchádzajúce udalosti, ceny akcií a mnoho ďalších vecí jednoduchým pohybom zápästia.” uvádza spoločnosť na svojich internetových stránkach. Metawatch je dodávaný v dvoch rôznych produktov – STRATA za 129,99$ a FRAME za 199,99$.
 

Hot

Zariadenie Hot alebo “hovorte pomocou vašej ruky” má obvyklé aplikácie a funkcie, ale jeho charakteristickým rysom je rozsah symbolov, ktoré umožňujú užívateľom, aby prijímali hovory, aj keď to môže vyzerať trochu nezvyčajne. Reproduktor a mikrofón zabudovaný do remienka obsahuje audio technológie, ktoré prenášajú zvukové vlny z vašej dlane priamo do ucha. Takže priložením dlane k uchu budete schopní počuť rozhovor. Mávnutím rukou ukončíte hovor a odmietnutie hovoru si vyžaduje len zovretie päsťou a potrasenie rukou. Základný model sa bude predávať za maloobchodnú cenu 169$ – členovia, ktorí projekt spolufinancujú ho budú mať lacnejší a k dispozícii na trhu bude od decembra.


Neptun Pine

Kanadská firma Neptune predstavila svoju vlajkovú loď – zariadenie Pine so športovým vzhľadom. Cena sa bude pohybovať od 335$ do 395$ a predávať sa začne v decembri. Cena sa môže zdať trochu vysoká, no na druhej strane je tento produkt nabitý množstvom funkcií. Firma Neptún sa rozhodla vytvoriť nezávislé zariadenie, ktoré nemusí byť naviazané na smartphone. Má kapacitu pre mikro-SIM karty a umožňuje 2G a 3G kompatibilitu. Spoločnosť tvrdí, že sa jedná o chytré hodinky, ktoré sú naozaj inteligentné. Obsahujú úložný priestor, výkonný dvojjadrový čip, klávesnicu a umožňujú hlasové príkazy. Sú taktiež vybavené dvoma fotoaparátmi a môžete si na nich prehrať svoje obľúbené televízne relácie.
 

Cookoo

Určené pre trh s nízkou cenovou hladinou sa produkt Cookoo predáva od 129,99$ a nápadito sa podobá klasickým hodinkám. Jedným z jeho hlavných predajných výhod je skutočnosť, že je poháňaný ako normálne hodinky, klasickou gombíkovou batériou CR2032, a teda nepotrebuje konštantné nabíjanie. Podľa ABI Research je to naozaj len veľmi základne zariadenie podávajúce oznámenia. Chýba mu väčšina funkcií, ktoré obsahujú iné chytré hodinky, ale ak sa vám páči táto jednoduchosť, tak sú určené priamo pre vás. Ponúka tiež jedným stlačením tlačidla kontrolu Facebook účtu.


Omate TrueSmart

Tieto hybridné hodinky ponúkajú možnosť pracovať samostatne, ale aj v sprievode so smartphonom. Rovnako ako Pine Neptune funguje na princípe hlasových príkazoch pomocou symbolov a obsahuje 2G/3G kompatibilitu. Produkt je vodotesný, čo je podľa vývojárov najdôležitejšia vec pre dnešné zariadenia. Existuje dážď, búrky, škvrny, sprchovanie, plávanie, behanie, každý si umýva ruky a preto si nemyslia, že niekto z nás sa chystá ich dať dole z ruky pri týchto činnostiach. Cena je stanovená na 299$ a do predaja sa má dostať pred Vianocami.


Qualcomm Toq

Obvykle známa firma pre výrobu čipov Qualcomm, tiež predstavila svoje vlastné chytré hodinky na veľtrhu spotrebiteľov elektroniky IFA v Berlíne. Rovnako ako zariadenie Galaxy Gear aj Qualcomm Toq sa synchronizuje s užívateľovým smartphonom pre zobrazenie upozornenia. Zatiaľ to funguje len u zariadení majúci Android, ale Qualcomm chce rovnako rozšíriť pripojenia pre Apple teda iOS. Toq sa bude predávať za 300 a pre pred-objednávky je k dispozícii okamžite, no objaviť na trhu by sa mal až 10. októbra. “Qualcomm Toq je do značnej miery marketingová skúška, kedy sa snaží predať displeje značky MIRASOL iným predajcom chytrých hodiniek,” uviedol pre CNBC Daniel Matte, analytik výskumnej spoločnosti Canalys. Tvrdenia o 4-5 dňovom výdrži batérie sú celkom vierohodné a vzájomne to ovplyvňuje väčšiu základňu zariadení so systémom Android. Zariadenie je špecializovanejšie než Gear, no má oveľa jednoduchšie funkcie.

Preložil: Miroslav Lukáč

Zdroj: SmartWatchForum

Facebook komentár