Čína je najväčším zahraničným veriteľom Spojených štátov, keďže vlastní obrobský objem štátnych dlhopisov USA. Počas posledných niekoľkých týždňov však niektoré z jej dlhopisov začala predávať, najmä k tomu, aby pozdvihla hodnotu svojej meny – juanu. To signalizuje koniec dolára. Vzhľadom k tomu, že Čína by mohhla spomaliť nákup amerických dlhopisov, úrokové sadzby by sa mali ďalej presúvať na vyššie úrovne, čo znižuje hodnotu dolára a dovoz sa stane horšie dostupným. Aspoň tak to tvrdia tí, ktorí nenenávidia doláre a očakávajú jeho krach už niekoľko rokov.

Je tu len jeden problém. Nie je to pravda. A podľa nášho názoru sa to v blízkej budúcnosti ani nestane.

Čínske akcie majú čo do činenia s ich problémami, a nič spoločného s ocenením dolára alebo ich hodnotením politických krokov z USA. Okrem toho, pokiaľ ide o štátne dlhopisy USA, majú určité eso v rukáve, aj keď sa iným nepáči, ale je ňou moc.

Súvisiace: Je euro novým bezpečným útočiskom?

Po roku 2000 Federálny rezervný devalvoval americký dolár tým, že držal úrokové sadzby mimoriadne nízke. Vzhľadom k tomu, čínsky juan je naviazaný na dolár, čínsky tovar čelil pozitívam z dôvodu uvolnených menových podmienok na svetovom trhu.

Predali veľa vecí, takže ich vývozcovia pracovali s cudzou menou. Menili svoje doláre, eurá a jeny na juany, ktoré čínska vláda musela tlačiť na uspokojenie dopytu. Tento proces v Číne zo všetkých novo-vytlačenývh mien viedol k inflácii a rýchlemu nahromadeniu devízových rezerv ich centrálnej banke.

Po výkrikoch ohľadom manipulácie meny a veľkého objemu domácej inflácie, Číňania nechali svoju menu mierne posilniť. Miera zaveseného kurzu sa v priebehu niekoľkých rokov presunula smerom nadol z viac ako 8 juanov za dolár, k úrovni až 6 juanov za dolár. Na dennej báze, vláda umožnila juanu obchodovať nad alebo pod naviazané pásmo 2%. Ak chcelu zachovať pásmo juanu, čínska vláda používala niektoré zahraničné meny k nákupu, alebo predávala čínske juany podľa potreby.

To všetko funguje skvelo, kým sa nezmenia ekonomické trendy.

Posledné dva roky boli pre Čínu obzvlášť bolestivé. Ekonomický rast v období tejto ríše spomalil a ceny nehnuteľností začali taktiež klesať. Ale namiesto toho, keďže ich mena bola uvoľnenou, ako by sa dalo očakávať, sa dostala na silnejšie úrovne. Narastajúca hodnota ich meny samozrejme nemala nič spoločné s ekonomikou Číny, avšak jeho jazda bola realizovaná z dôvodu nárasta amerického dolára.

Posilnenie čínskeho juanu urobilo čínsky tovar drahším, čo je presný opak toho, čo potrebovali, aby ich ekonomika mohla rásť vďaka vyššiemu vývozu. Medzitým meny konkurenčných krajín ako Južnej Kórei, Vietnamu a Japonska voči americkému doláru klesli a do určitej miery aj voči euru. Toto urobilo čínsky tovar ešte menej konkurencieschopným.

V reakcii na to všetko, Číňania nedávno devalvovali hodnotu svojich juanov. V prekvapivom pohybe zvýšila rozsah možných pohybov juanu voči americkému doláru na 2,5% a v priebehu najbližších niekoľkých obchodných dní nechala oslabiť jej menu o ďalších 1,5%. Tieto pohyby poslali na finančné trhy otrasy.

Súvisiace:
Investori z rozvíjajúcich sa trhov vytiahli až $ 1 bilión!
5 spôsobov, ako by devalvácia juanu mohla otriasť trhy

Je to koniec, alebo príde ešte k ďalšej devalvácií? Aká je teda presná hodnoty ich meny? Sú ich hospodárske správy vierohodné, alebo ich situácia je oveľa horšia?

V rovnakej dobe financie investorov sa dostali naozaj pod rozsiahli tlak. Títo ľudia si požičali peniaze v krajinách s nízkymi úrokovými sadzbami, ako napíkald v eurozóne a USA a investoval do trhov s vyššími úrokovými sadzbami, ako je Čína. Ich obchody sú závislé na stabilných úrokových sadzbách a menových kurzoch. Vzhľadom k tomu, že čínsky juan bol zavesený, bolo to perfektné. Až to celé zlyhalo. Náhle keď Číňania devalvovali svoju menu, títo investori prišli o miliardy dolárov.

Zdroj: MoneyMorning

Facebook komentár