Mark Mobius, ktorý je výkonným predsedom celosvetovej investičnej spoločnosti Templeton Emerging Markets Group poznamenal: “S ustupujúcim rizikom rastúcich úrokových sadzieb v USA je pre investorov aktuálne vhodný čas, aby ukončili „slabosť“ ich pozícií na rozvíjajúcich sa trhoch, ktoré sú na úrovni.”

Mobius uviedol, že dlhopisy rozvíjajúcich sa trhov tak začínajú vyzerať atraktívne, pretože firmy stále vyplácajú zdravé výnosy a to všetko v čase kedy úrokové sadzby hlavných centrálnych bánk smerujú na nižšie úrovne, alebo dokonca aj pod nulu.

Súvisiace: 6 tipov Jacka Bogla ako naučiť deti investovať

Jedným z rizík, ktoré viedli k odklonu finančných prostriedkov z rozvíjajúcich sa trhov práve boli očakávania pre možné rozsiahle zvyšovanie úrokových sadzieb od amerického Federálneho rezervného systému, čo nakoniec oslabuje. Počas tohto týždňa Fed vykonal zníženie svojich odhadov pre tohtoročný celkový počet zvýšení úrokových sadzieb – zo štyroch na dve a pre rok 2017 sa predpokladájú len dve ďalšie navýšenia. To bolo omnoho omnoho väčšie zmiernenie rétoriky, než sa očakávalo.

Mobius ďalej poznamenal: “Počas posledných troch rokov boli zasiahnuté rozvíjajúce sa trhy zvýšením sadzieb od Fedu. V súčasnosti čelíme situácií, kedy Fed váha a možno dokonca zruší jeho myšlienky na zvyšovanie sadzieb,” … “Takže čelíme situácií, kedy americkí investori a investori po celom svete sa začínajú premýšľať a zvažovať zmeny, keďže trhy v USA dosiahli svoje vrcholy, ako smevideli aj vrchol v hodnote amerického dolára, čiže je možno potreba začatia diverzifikáciu do iných oblastí.”

Rozvíjajúce sa trhy podľa Mobiusa predstavujú okolo 30 percent celosvetovej kapitalizácie akciového trhu a hrubého domáceho produktu (HDP) a na základe tejto metriky tak investori vlastnia docela nízke objemy a dodal, že väčšina investorov tak v súčasnosti drží naozaj nízke podiely práve v zaujímavej oblasti rozvíjajúcich sa trhoch.”

Tieto výsledky potvrdil aj marcový prieskum správcov fondov od Bank of America-Merrill Lynch. Bolo zistené, že 11 percent svetových správcov fondov drží akciové objemy v rozvíjajúcich trhov v pomer tzv. “podváhy”, aj keď to predstavuje určité zlepšenie z minulého mesiaca, ako tento pomer bol na úrovni 23 percent. Tieto výsledky podielov v akciách rozvíjajúcich sa trhov u správcov fondov klesali 15 mesiacov za sebou.

Takže existujú náznaky, že averzia sa začína meniť. Vo svetle niekoľkých centrálnych bánk, ktoré si vybrali stratégiu politiky negatívnych úrokových sadzieb, vrátane Centrálnej Banky Japonska a Európskej centrálnej banky, dlhopisy rozvíjajúcich sa trhov sú vyhľadávané pre atraktívnejšie výnosy.

Ďalej poznamenal: “Spoločnostiam sa darí naozaj veľmi dobre a ponúkajú veľmi vysoké výnosy,” … “Ak ponúkajú výnosy na úrovni 6, 7 alebo 8 percent (v amerických dolároch), predstavuje to veľmi atraktívne výsledky, pre niekoho kto musí čeliť negatívnym sadzbám v USA, alebo EÚ.”

Súvisiace: 25 Vecí, ktoré treba vedieť o investovaní vo veku 25 rokov

Franklin Templeton Investments spravuje aktíva o hodnote 714 miliárd dolárov.

Mobius nie je sám, kto na rozvíjajúcich sa trhoch vidí hodnotu.

Greg David, ktorý má na starosti aktíva s pevným výnosom v celosvetovej investičnej spoločnosti Vanguard poznamenal: “Ak Fed začne realizovať volnejšiu menovú politiku, povedie to k obľube rozvíjajúcich trhov,” … “My si myslíme si, ak túto stratégiu budú realizovať dostatočne dlhú dobu, ich výsledky môžu prekonať širšie trhové hodnoty.”

Zdroj: Bloomberg, FoxBusiness

Facebook komentár