Dve otázky, na ktoré sa ma často pýtajú sú: „Ešte stále očakávate, že sa môže budúci rok trh napraviť, a to aj so všetkou likviditou?” a druhá: „Môže Fed v roku 2014 stlmiť dopady cyklov dosadnuté v októbri?”

Prvá otázka môže byť zodpovedaná len provizórne. Ak sa akciový trh bude potácať pokiaľ nastane rok 2014, šanca na kolíziu sa v určitom okamihu pred Kressovým cyklom dramaticky zvýši a to ku koncu roka. Trh určite vykazuje náznaky, že prevláda rastúci optimizmus investorov na Wall Street, aj keď maloobchodní obchodníci sa ešte nepripojili k neviazanosti.

( Súvisiace: Čakanie na ďalší krach akciového trhu )

Existuje množstvo údajov, vďaka ktorým investori vykazujú optimizmus a dosahujú vrcholovú úroveň medzi profesionálmi, čo je trend, ktorý bude pravdepodobne rásť len do roku 2014. Ak by to pokračovalo, mohlo by to  zhoršiť trhovú korekciu v budúcom roku. Ako príklad, Yahoo Finance nedávno publikoval článok Johna Markmana z Markman Capital LLC Insight (poradenské služby v Seattli) s názvom: „Ďalšia 10% korekcia by mohla byť 5 rokov vzdialená.” Markman tiež napísal: „V poslednej dobe je veľa firiem, ktorých akcie stúpajú príliš vysoko bez 10 % korekcie. Obavy sú len v tom prípade, keď trh funguje príliš dlho bez straty aspoň desatiny svojej hodnoty a hocijaký pokles, čo príde v budúcnosti môže byť oveľa dramatickejší.

Analytici z Bespoke Investment Group sa pozreli na túto otázku tento týždeň a prišli so zaujímavou štúdiou. Zistili, že S&P 500 zhromaždil 59% údajov za 515 obchodných dní od 03.10.2011 a to bez zistenia 10% poklesu. A aj keď je to určite nezvyčajné, v žiadnom prípade nie bezprecedentné, ba dokonca je to blízko k najdlhšiemu trendu.

Vyššie uvedený graf, vytvorený Bespoke Group, ukazuje všetky predchádzajúce obchodné dni bez 10% korekcie, odkedy bol index vytvorený v roku 1928. Aktuálna situácia 515 dní je vysoko nad priemerom, no článok zdôraznil, že boli dve obdobia za posledných 25 rokov,  ktoré boli viac ako dvakrát dlhšie aktuálne obdobie: prvé bolo od marca 2003 do októbra 2007 (dĺžka predchádzajúceho býčieho trhu).  S&P 500 zaznamenal 1153 obchodných dni, bez toho aby dochádzalo k 10% korekcii, podľa Bespoke. Najdlhšia situácia v grafe bola od októbra 1990 do októbra 1997 celkom 1767 obchodných dní.

Súčasná situácia by sa mala rozšíriť až do 1. októbra 2018 – päť rokov od tejto chvíle, aby zaznamenala rekord, poznamenal Markman. Dospel tiež k záveru, že tak ako nízky rast ekonomiky zahŕňa nízku infláciu, prispôsobenie menovej politiky, cien tak sa zisky úspešných firiem  môžu vyšplhať oveľa vyššie, než si väčšina ľudí myslí.

Články ako je tento, sú bežne k videniu v blízkosti hlavných maxím pri hlavných indexoch. Taktiež môžu byť videné z opačného pohľadu, čo naznačuje táto správa uverejnená v súčasnej situácii.

( Súvisiace: Ďalšia bublina, ktorá zničí svet? )

Čo sa týka Fedu, myslím si, že je bezpečné povedať, že už poskytol dostatočnú likviditu, aby sa zabránilo situácii podobnej roku 2008 a teda scenáru v roku 2014. To sa nakoniec obráti, ale akonáhle 120-ročný cyklus dosiahne dno na budúci rok, začne sa nový inflačný cyklus. Inými slovami, inflácia bude pravdepodobne ďalším problémom v nadchádzajúcich rokoch po roku 2014. O tom budeme diskutovať v nasledujúcich odsekoch.

30-ročný cyklus

Ako v posledných mesiacoch vial dlhodobo deflačný zimný vietor, tak sa naše myšlienky postupne obracajú na nadchádzajúcu jar, na nové 30-ročné obdobie inflačného cyklu. Tento cyklus by sa mal začať na konci septembra/začiatkom októbra 2014 založený na základe metodiky Kressových cyklov.

Pre ilustráciu, čo sa pravdepodobne stane v USA v najbližších rokoch, nehľadajte nič iné ako situáciu v Japonsku. Platové rozdiely sa zväčšujú a rozdiel medzi bohatými a chudobnými nikdy nebol taký význačný. Menová politika premiéra Japonska, Šinzého Abe, sú hybnou silou  tejto medzery.

Deflácia bola požehnaním v prestrojení pre spotrebiteľa v Japonsku, ale milosť v podobe deflácie je teraz nahradená prekliatou infláciou. Posledných 20 rokov bola deflácia zvlášť výhodná pre krajiny so starnúcou populáciou, nízke spotrebiteľské ceny pomohli seniorom a ľudom, ktorí neúplne využívali zamestnanie v čase, keď bola ekonomika stagnujúca. S príchodom abenomiky (ekonomická politika, ktorú preferuje Šinzo Abe) Japonsko konečne začína vykazovať známky inflácie po viac než 20 rokoch poklesu cien.

( Súvisiace: Manažér hedžového fond očakáva krach na akciovom trhu v Číne )

V auguste vzrástli spotrebiteľské ceny o 0,8% v porovnaní s predchádzajúcim rokom, čo bolo najvyššie tempo od novembra 2008 podľa agentúry Bloomberg Business Week. Ekonómovia očakávajú, že japonská inflácia by mohla vzrásť o 2,8% v roku 2014 z dôvodu zvýšenia daní z predaja. Barclays správne predpovedala, že japonská miera inflácie by sa mohla zvýšiť na začiatku tohto roka (pozri graf nižšie od spoločnosti International Business Times). Očakáva sa len nárast tejto sadzby v najbližších rokoch.

Bloomberg tiež poukazuje na to, že ceny pozemkov v troch najväčších mestách Japonska – Tokio, Osaka a Nagoya vzrástli prvýkrát za posledných päť rokov. Takashi Ishizawa, realitný analytik spoločnosti Mizuho Securities, verí, že ceny pozemkov budú aj naďalej stúpať vo väčších mestách, kde sa očakáva aj nárast nájomného.

Ak pomoc domácnostiam vyrovnať sa s rastúcim problémom inflácie, premiér Abe vyzýva podniky, aby zvýšili mzdy. Problém je však v tom, že mzdy nespolupracujú: v auguste klesli o 0,6% oproti minulému roku, a tento 15-mesačný klesajúci trend ostal neporušený. Je to ďalší bod výstrahy pre USA, keďže nadchádzajúci dlhodobý inflačný cyklus by mohol byť oveľa viac nebezpečnejší ako ten predchádzajúci, ktorý skončil okolo roku 1980. V tej dobe mzdy rástli spolu s cenami a úrokovými sadzbami, čo uľahčovalo spotrebiteľom absorbovať zvýšenie cien. Prichádzajúci inflačný cyklus by mohol znamenať pokračujúci trend stagnujúcich miezd a nárast cien. To by bolo tragické pre americkú strednú triedu.

Ako som už uviedol v predchádzajúcom komentári, Japonsko bolo prvým hlavným národom, ktoré pociťovalo účinky dlhodobého deflačného cyklu, a je to tiež prvý štát, ktorý sa dostal z dlhých vĺn deflačnej zimy. Čo sa teraz deje v Japonsku je poučné, keďže sa to bude tiež diať v  USA, akonáhle dosiahne cyklus dno, budúci rok.

( Súvisiace: Úrokové otroctvo pre Fed )

Rastúce nerovnosti príjmov v Japonsku sú zveličené Abeho ultra-voľnou menovou politikou, čo je pochopiteľné. Zatiaľ čo krajiny s vyššími a strednými príjmami mzdových tried sa tešia  výhodám prostredníctvom výnosov svojich investícií do akcií, triedy s nižšími príjmami sa snažia vyjsť s peniazmi. Ceny rastú a spolu s nimi aj náklady na bývanie, ktoré nútia  pracovať ľudí na doraz.

Aby sme preniesli obraz japonskej ekonomiky do praxe, priemerný príjem v krajine najbohatších 10% je 4,5 krát vyšší ako 10% najchudobnejších, podľa správy na Spojených národov z roku 2007-2008. Na porovnanie rozdiel medzi najbohatšími a najchudobnejšími  v USA je 15,9 krát vyšší a vo Veľkej Británii 13,8 krát. Očakáva sa, že tento rozdiel sa v najbližších rokoch rozšíri, akonáhle sa dlhodobý inflačný cyklus začne naplno.

Banky a vlády sa podľa všetkého nikdy nepoučia z histórie, že odmietli nechať cyklom ich prirodzený priebeh a tak si možno vytvoria iba väčšie problémy na ceste stagnácie. Bohužiaľ, Amerika sa zdá byť odsúdená a dostane tvrdú lekciu.

Preložil: Miroslav Lukáč

Zdroj: CliffDroke

Facebook komentár