Všetci poznáme skladbu „Diamonds Are a Girl’s Best Friend“ (Diamanty sú najlepším priateľom dievčaťa), ale zdá sa že sa stávajú aj najlepšími priateľmi investorov.

Na základe prieskumu bohatstva spoločnosťou Wealth-X, brutto ceny diamantov sa od roku 2005 takmer strojnásobili a do roku 1917 pravdepodobne porastú o ďalších 20%, posilnené dobytom z najsilnejších ázijských ekonomík Čínou a Indiou,.

Rekordné ceny týchto luxusných ozdôb boli v poslednom čase na mnohých titulných stránkach. Napríklad „bezchybný“ 101.73 karátový diamant v tvare hrušky, predaný za rekordných $27 miliónov luxusnému klenotníkovi Harrymu Winstonovi na aukcii Christie’s v Ženeve.

Nie je preto žiadnym prekvapením, že investori chcú byť  súčasťou tohto biznisu.

Na základe informácii od Wealth-X, podľa čistého imania k 15. júlu 2013, boli najbohatší majitelia diamantov na svete zberatelia, díleri, podnikatelia a tiež investori, ktorí majú podiel v niektorých z najväčších diamantových baní.

Niekoľko jednotlivcov z nášho zoznamu sú tiež známi tým, že vlastnia niektoré z najvzácnejších a najdrahších diamantov, aké boli kedy nájdené.

Takže kto patrí medzi top 10 miliardárových majiteľov diamantov? Ak Vás to zaujíma čítajte ďalej.


10. Robert Fayez Mouawad

Hodnota majetku: $1 miliarda

Náš zoznam top 10 najbohatších majiteľov diamantov začneme Róbertom Mouawadom, ktorý v roku 1990 kúpil 101.84 karátový diamant na aukcii Sotheby’s za $12.76 miliónov.

11 stranný diamant zmiešaného rezu známy ako “the Mouawad Splendor” (na obrázku) sa dostal do Guinessovej Knihy Svetových Rekordov ako v tom čase najdrahší diamant single hruškového tvaru. Robert Mouawad je členom tretej generácie libanonskej rodiny Mouawad, ktorá podniká so šperkmi od 90-tych rokov 19. storočia. Rodina vlastní klenotníctvo Mouawad so sídlom v Ženeve v Švajčiarsku. Ako prezident spoločnosti rozšíril Róbert podnikanie zo Saudskej Arábie do Európy, Ázie a Severnej Ameriky a v 70-tych rokoch 20. storočia ustanovil Ženevu za sídlo spoločnosti.

Ďalšie známe nákupy diamantov, ktoré Robert Mouawad uskutočnil, zahŕňajú 135.92 karátový diamant Queen of Holland (Holandská kráľovná) v roku 1978, ktorý bol v jednom období najväčším vybrúseným diamantom na svete a 68.09 karátový diamant Taylor Burton, ktorý preslávil známy herec Richard Burton, keď ho v roku 1969 kúpil svojej manželke herečke Elizabeth Taylor. Mouawad diamant kúpil v rok 1979 po tom ako bol predaný klenotníkovi Henrymu Lambertovi z New Yorku za $5 miliónov.


9. Fred Mouawad, 44

Hodnota majetku: $1.1 miliardy

Fred Mouawad je jedným z troch súčasných ochrancov rodinnej klenotníckej spoločnosti Mouawad so sídlom v Ženeve.
Mouawad je členom štvrtej generácie libanonskej rodiny, ktorá  podniká so šperkmi od 90-tych rokov 19. storočia. Vedie v spoločnosti divíziu diamantov a taktiež založil Synergia One, skupinu spoločností, ktoré pôsobia v rôznych oblastiach podnikania od maloobchodu so šperkmi až po outlety s jedlom.

Do povedomia sa Mouawad dostal minulý november, keď dal najvyššiu ponuku za 76.02 karátový diamant, ktorý kedysi patril arcivojvodovi Jozefovi Augustovi Rakúskemu a podľa Reuters bol naposledy na aukcii Christie’s predaný za rekordných $21.48 miliónov anonymnému kupcovi.
 

8. Jorg Bucherer, 77

Hodnota majetku: $1.1 miliardy

Jorg Bucherer je predseda predstavenstva švajčiarskej rodinnej klenotníckej spoločnosti Bucherer Group.

Spoločnosť Bucherer založil Jorgov starý otec Carl-Friedrich Bucherer. Prvý obchod s hodinkami a šperkmi otvoril v roku 1888 v Lucerne vo Švajčiarsku. Dnes spoločnosť zamestnáva okolo 1,500 ľudí a prevádzkuje sieť 26 obchodov v celej Európe, vrátane obchodu (na obrázku) s hodinkami a šperkmi v Paríži, ktorý je považovaný za najväčší obchod svojho druhu na svete. V súčasnosti klenotníctvo ponúka neuveriteľných 50.000 položiek.

V roku 2007 predstavil Bucherer kolekciu diamantov Lacrima s úmyslom osloviť najnáročnejšiu klientelu. Rada 25-tich diamantových setov, ktorá obsahuje prstene, náhrdelníky a náušnice, má v súčasnosti niekoľko verzií – základnú, prémiovú a deluxe sériu. Medzi niektoré z najznámejších diamantov spracovaných v dielni Bucherer patria Valse Des Cristaux – set pozostávajúci z náhrdelníka, prívesku a náušníc, ktorý obsahuje viac ako 36 karátov diamantov, Nature en Eveil – náhrdelník s 24.79 karátmi a Reine Blanche, ktorý má 44.97 karátov diamantov. 

7. Lev Leviev, 57

Hodnota majetku: $1.4 miliardy

Lev Leviev je v Uzbekistane narodený magnát zapojený do obchodovania s diamantmi a ich ťažbou v Rusku a v afrických krajinách, ktoré patria k najväčším svetovým náleziskám diamantov.

Leviev, známy aj ako „kráľ diamantov“ na seba upozornil súdnou bitkou so svojim bývalým partnerom Arkadym Gaydamakom, ktorý sa dožadoval nevyplatenej provízie niekoľko sto miliónov dolárov z angolských ťažobných operácií. Medzi hlavné Levieho aktíva v Angole patrí podiel v diamantových doloch Catoca, ktoré sú podľa Reuters najväčšie na svete.

Okrem vlastníctva luxusných obchodov so šperkmi v hlavných svetových centrách ako Londýn, je Leviev aj predseda predstavenstva firmy Africa Israel Investments (AFI) Group, ktorá sa venuje obchodmi s nehnuteľnosťami, stavebnému priemyslu a turizmu.

Bývala manželka amerického magnáta Donalda Trumpa Ivana mala na sebe počas svojich svadobných osláv v roku 2008 450 karátovú diamantovú kolekciu od Levieva, ktorá pozostávala aj zo setu obsahujúceho 140 žltých diamantov, určeného na predsvadobnú party.
 

6. Georges Nicolas Hayek Jr., 58

Hodnota majetku: $1.7 miliardy

Georges Nicolas Hayek Jr. je CEO švajčiarskej skupiny Swatch Group, ktorá v januári kúpila odnož kanadskej spoločnosti Harry Winston high-end šperkov za $1 miliardu.

Táto transakcia získala spoločnosti Swatch, podľa predaja najväčšiemu výrobcovi hodiniek na svete, jednu z najluxusnejších klenotníckych značiek. Jej výrobkami sa pýšia hollywoodske hviezdy ako Marilyn Monroe či Elizabeth Taylor. Každý rok prepožičia Harry Winston šperky v hodnote niekoľko miliónov dolárov filmovým osobnostiam na špeciálne príležitosti ako napríklad odovzdávanie Oskarov, zatiaľ čo Swatch je najväčším svetovým spotrebiteľom brúsených diamantov. Hayek je synom Nicolasa Georga Hayeka z Libanonu, ktorý v roku 1983 spolu zakladal Swatch Group.

Jeden z najznámejších diamantov, ktorý Hayek nedávno získal prostredníctvom značky Harry Winston je diamant, pozorovatelia tohto priemyslu opísali ako „bezchybný“ 101.73 karátový diamant (na obrázku). Hayek ho kúpil za rekordných $26.7 milióna počas aukcie Christie’s v máji v Ženeve. Spoločnosť Harry Winston nazvala diamant “Winston Legacy” (Winstonove dedičstvo).

5. Laurence Graff, 75

Hodnota majetku: $2.1 miliardy

Britský klenotník Laurence Graff je zakladateľom spoločnosti Graff Diamonds, známej vďaka svojím obrovským a vzácnym diamantom. 

Graff začal svoju kariéru ako skromný učeň už vo veku 15 rokov.  Po niekoľkých neúspechoch v rôznych klenotníctvach začal nezávisle navrhovať a predávať vlastné dizajny. V roku 1960 vytvoril luxusnú značku, ktorá má dnes 35 butikov na celom svete. Minulý rok v máji sa spoločnosť dostala na titulky po tom ako kvôli turbulentným podmienkam na trhu odložila upísanie akcií na burze. Plánovaná transakcia v hodnote $1 miliardy mala byť najväčším úpisom akcií roka na burze v Hong Kongu.

Medzi najznámejšie diamanty vlastnené spoločnosťou Graff patrí vzácny Graff Pink diamant (na obrázku) s 24.78 karátmi, ktorý miliardár kúpil v roku 2010 za $46 miliónov. Graff taktiež vlastní Lesotho Promise, 603 karátový diamant objavený v baniach Južnej Afriky, ktorý kúpil za $12.4 milióna v roku 2006. Podľa New York Times spoločnosť v roku 2011 ocenila náhrdelník z 26 kamienkov, vytvorený z diamantu Lesotho Promise, na viac ako $60 miliónov.
 

4. Anne-Marie Graff, 75

Hodnota majetku: $2.1 miliardy

Anne-Marie Graff je manželkou britského miliardára klenotníka Laurenca Graffa a tiež akcionárkou v jeho spoločnosti Graff Diamonds.

Graffovci, zosobášený viac ako 47 rokov, sa minulý rok dostali na titulky po tom ako v novinách vyšiel článok, že Laurence Graff sa stal otcom dieťaťa svojej zamestnankyne mladšej o viac ako 34 rokov. Dôsledkom bola žiadosť o rozvod podaná Anne-Marie. Rozvod, ktorý mohol znamenať najväčšie rozvodové vyrovnanie v dejinách britskej histórie sa nakoniec po zmierení manželov nekonal.

Minulý rok bolo v publikácii informujúcej o úpise akcií uverejnené, že pár spoločne vlastní 645 miliónov akcií v Graff Diamonds vrátane tých, ktoré majú v poručníctve pre svoje tri deti. Forbes uviedol, že pri úpise s najvyššou hodnotou by mali akcie hodnotu okolo $3.1 miliardy. Napriek tomu spoločnosť stiahla IPO z burzy v Hong Kongu z dôvodu nestability trhových podmienok.

3. Dan Gertler, 39

Hodnota majetku: $2.6 miliardy

Dan Gertler je izraelský podnikateľ, ktorý zbohatol vďaka investíciám do diamantových a medených baní v Demokratickej republike Kongo. Vo svojom veku 39 rokov, je najmladším človekom v zozname najbohatších majiteľov diamantov na svete.
Gertler je zakladateľ a prezident spoločnosti Dan Gertler International Group (DGI) a vedie rodinný biznis registrovaný na Gibraltári – skupinu  Fleurette Group. Keď v roku 1997 prišiel do Konga, podľa časopisu Forbes zobral miliardár majetok svojej rodiny a investoval ho do ťažobného priemyslu v Konžskej demokratickej republike. Stal sa tým vplyvnou postavou v ťažobnom priemysle Konga s úzkou väzbou na vládu Kinshasy. Jeho skupina Fleurette Group a jej partneri poľa Reuters zamestnávajú okolo 20.000 lokálnych pracovníkov.

S bohatstvom a investíciami prišla aj polemika o Gertlerovi, ktorý bol obvinený z účasti na dohodách, z ktorých profitovali neznámi skorumpovaní úradníci konžskej vlády. V decembri pozastavil Medzinárodný menový fond pôžičku Konžskej demokratickej republike v hodnote $240 miliónov za to, že nezverejnili zmluvu o ťažbe so spoločnosťou, ktorá bola napojená na Gertlera.

2. Beny Steinmetz, 57

Hodnota majetku: $5.8 miliárd

Beny Steinmetz je izraelský obchodný magnát, ktorý zdedil spoločnosť Steinmetz Diamond Group so sídlom v Ženeve po svojom otcovi.

Slogan tohto klenotníka, ktorý v diamantovom biznise pôsobí okolo 70 rokov znie „tvorcovia najlepších diamantov na svete“. Steinmetz je taktiež zakladateľom skupiny Beny Steinmetz Resource Group (BSR Group). Tá vlastní Octea Diamond Group, ktorá podľa svojej webovej stránky vydolovala 10 miliónov karátov diamantov z bane Koidu v Sierra Leone.

Medzi niektoré zo známych diamantov, spracovaných v rámci Steinmetzovej Diamond Group patria 203.04 karátový diamant hruškového tvaru De Beers Millennium Star, ktorý brúsili do finálnej podoby 3 roky. Ďalším je Steinmetz Pink – 59.6 karátový ružový diamant (na obrázku), ktorý mal v roku 2003 údajne hodnotu takmer $100 miliónov.

1) Cheng Yu-tung, 87

Hodnota majetku: $19.6 miliárd

Cheng Yu-tung, čestný predseda predstavenstva Chow Tai Fook Jewellery Group, najväčšieho maloobchodu so šperkmi na svete, má bohatstvo v hodnote $19.6 miliardy, viac ako trojnásobok hodnoty majetku jeho najbližšieho konkurenta Benyho Steinmetza v zozname najbohatších majiteľov diamantov na svete. 

Vo svojom veku 87 rokov je Cheng zároveň najstarším človekom v top 10 a jediným majiteľom diamantov z Ázie, ktorý sa na zoznam dostal. Klenotníctvo Chow Tai Fook Jewellery so sídlom v Hong Kongu otvorilo v roku 1938 svoj prvý obchod v Macau a dnes má rozsiahlu sieť viac ako 1800 obchodov so šperkmi a hodinkami naprieč Taiwanom, Hongkongom, Macao a Čínou. Biznis s klenotmi je jedna časť z obrovského bohatstva tohto obchodného magnáta, ktorý zároveň pôsobí aj v nehnuteľnostiach, infraštruktúre, maloobchode a hotelierstve.

Cheng sa na titulky dostal v roku 2010, keď zaplatil $35.3 milióna za 507-karátový diamant Cullinan Heritage, čím vytvoril rekord – najvyššiu cenu zaplatenú za neopracovaný diamant. Pozorovatelia trhu očakávali, že diamant, jeden z najväčších vysokokvalitných neopracovaných diamantov aké sa kedy našli, sa predá za $25 miliónov.

Preložil: Martina Bimanova

AK by niekoho bavili preklady podobných “finančných článkov”, nech sa Nám ozve na Facebook do správy

Zdroj: Siliconindia

Facebook komentár