Indickí pašeráci zlata prijímajú metódy drogových kuriérov, k tomu, aby obchádzali vládny zásah proti dovozu drahých kovov, čo má veľký vplyv na dovezené zlato. Nemajú ani problém, aby prehĺtali hrudky rydzého kovu, k tomu aby sa pokúsili dostať cez bezpečnosť na indických letiskách.

Tieto pravidlá stanovené v tomto roku majú za cieľ znížiť vysoký deficit obchodnej bilancie a rekordné clo na dovoz, vedú k tomu, aby obchodníci a individuálny zákazníci smerujúcimi cez Áziu kupovali zlato a snažili ho prepašovať späť do ich krajiny.

( Súvisiace: Zlato aktuálne ukončilo najhorší novembrový výsledok od roku 1978 )

Sri Lanka, Thajsko a Singapur sú najnovšie aktívne body, kde orgány krajín robia záťah na cestujúcich z Dubaja, ktorý je považovaný za tradičný zdroj pašovaného zlata.

Takže časy sa menia, keďže informátori, ktorí pomáhajú dolapiť realizátorov nelegálnej prepravy zlata v Indii získavajú väčšiu odmenu, ako tí, ktorí pomáhajú uloviť pašerákov kokaínu a heroínu.

Kiran Kumar Karlapu, úradník Air Intelligence Unit v Bombaji povedal: “Zlato a narkotiká fungujú ako dva rôzne syndikáty, ale pašovania zlata sa stalo výnosnejším a módnym” … “Tento rok po obmedzení z vlády došlo k niekoľko-násobnému zvýšeniu pašovania zlata, čo nechalo pašovanie drog za sebou.”

( Súvisiace: 10 krajín s najväčšími rezervami zlata na svete )

Vládni úradníci k zvyšujúcemu sa nenásytnému dopytu tejto krajiny po kove uvádzajú: „Je vidno cestujúcich, ktorí sú od hlavy až po päty ozdobení v zlatých šperkoch, alebo pasažieri, ktorí skrývajú zlato v ich orgánoch – v mylnej viere, že detektory kovov na to nepoukážu.“ Indovia vykonávajú pašovanie zlata viac ako inokedy.

To naznačujú aj oficiálne údaje, ktoré ukazujú prudký pokles nákupu zlata, ktorý pomohol zmenšiť súčasný deficit účtu Indie, čo môže značne podhodnocovať skutočnú úroveň tokov v sektore zlata.

Svetová rada pre zlato odhaduje, že v roku 2013 do Indie vstúpi 150 až 200 ton pašovaného zlata, pri dosiahnutí oficiálne dopytu na úrovni 900 ton.

Od apríla do septembra, indickí colné predstavitelia chytil takmer dvojnásobné množstvo pašovaného zlata, ktoré bolo zhabané v celom roku 2012.

Jeden úradník, ktorý si neželal byť menovaný uviedol: “Hoci tento podiel sa zvýšil, podľa nášho názoru to odráža iba 1 až 2 percentá z celkového pašovania,” … “Dubaj je stále číslo jedna miesto, odkiaľ sa zlato pašuje a Singapur sa ešte len pomaly vynára. Srí Lanka sa taktiež stáva vážnym miestom.”

India zápasiaca s vysokým deficitom obchodnej bilancie a slabou menou počas tohto rok uložila opatrenia, ktoré mali znížiť dopyt po zlate, keďže je druhou najvyššou položkou na jej účte dovozu (po rope). Uložila 10-percentné clá na zlatých prútoch a 15-percentnú tarifu na šperkoch. Dovoz v októbri poklesol na 24 ton z rekordných 162 ton (v máji).

Zlato je neoddeliteľnou súčasťou indickej kultúry, keďže je vo veľkom darované na svadbách a počas festivalov. India až do minulého roka bola najväčší svetovým spotrebiteľom zlata, ale v roku 2013 bude prekonaná Čínou.

India v súčasnosti vstúpila do spolupráce s okolitými krajinami k zastaveniu pašovania.

( Súvisiace: Veľký čínsky nákupca investičného zlata )

Minulý týždeň, Srí Lanka obmedzila množstvo šperkov, ktoré jeho obyvatelia môžu vyviesť von z krajiny a bude sa snažiť sledovať, či ich prinesú späť. Pakistan počas augusta zakázal akýkoľvek dovoz zlata po dobu jedného mesiaca, pretože verí, že veľa tohto kovu bolo pašovaného do Indie.

Indické poistenie zlata sa vyšplhalo na 130 dolárov za uncu, v porovnaní s asi 2 dolármi za uncu v Hong Kongu, Singapure a Thajsku.

Zdroj: Reuters, WSJ

Facebook komentár