Na začiatku tohto roka po sérii prekvapivých ťahov, ktoré oslabili čínsky juan (tiež nazývaný renminbi) voči doláru sme videli veľké množstvo špekulácií ohľadom čínskej devalvácie meny.

S odstupom času, väčšina analytikov tieto diskusie ohľadom čínskej devalvácie označuje za prehnanú reakciu. Pre informáciu k všetkým týmto diskusiám však čínsky juan v roku 2015 klesol voči americkému doláru iba o 3% hodnoty.

Ale analytici z Bank of America Merrill Lynch si nemyslia, že to bolo tak prehnané. V skutočnosti ich výhľad na budúci rok naznačuje omnoho väčšie pohyby, keďže predpovedajú pokles kurzu čínskeho juanu voči doláru až o 10%.

Súvisiace: Všetci hovoria o smrti dolára, ale v skutočnosti treba hovoriť o smrti eura

Tu je čast z výhľadu:

Keďže Čína nastavila cestu relatívne nepružného forexového systému, vplyv “importovanej” americkej menovej politiky je ešte docela neprejaveným. V dôsledku toho by mal dlh pokračovať v jeho rozsiahlom navyšovaní. Spoločnosť McKinsey odhaduje, že dlh Číny sa od roku 2007 zoštvornásobil a ich pomer dlhu k HDP vzrástol nad pomer USA. Otázkou teda je, či zavesenie menového páru bude stále rovnaké a či otvorený kapitálový účet Číny bude rásť (na úkor menovej nezávislosti Číny). Dokáže teda Čína žiť s vyššími úrokovými sadzbami USA a vyššou hodnotou amerického dolára?

Sme voči tomu skeptickí. Myslíme si, že toto “manželstvo” menového páru USD/RMB, ktoré bolo vhodným počas posledných 15 rokov smeruje k rozvodu a myslíme si, že devalvácia čínskeho juanu z 11. augusta bola len prvým malým krokom v tomto smere.

Očakávame, že renminbi proti doláru v roku 2016 poklesne až o 10% a očakávame, že to bude zásadne formovať investičný výhľad na trhoch úrokových sadzieb a mien pre rok 2016.

Slabšia mena všeobecne zvyšovala Číne jej exportný potenciál a môže pomôcť, aby pozdvihla svoje upadajúce čísla rastu. 10% devalvácia, alebo tento najväčší pokles jej hodnoty od roku 1994 by bol veľmi pozitívnym.

Čínsky juan reálne za posledných desať rokov posilnil. Voči doláru od polovice roka 2010 je stále ešte v zisku okolo 6,5% a až o 22,8% za posledných 10 rokoch, pretože v roku 2005 ich mena bola voči doláru mierne uvoľnenou.

Ale pred týmto obdobím, môžete vidieť, ako masívne mena devalvovala po dobu 15 rokov – z menej ako 2 juanov voči doláru na začiatku 80. rokov, k viac ako 8 juanom do roku 1994.

To má samozrejme za následok obrovský hnev od amerických politikov, ktorí argumentovali, že Čína úmyselne zlacňuje svoju menu, aby uškodila americkej výrobe.

Súvisiace: 
5 spôsobov, ako by devalvácia juanu mohla otriasť trhy
Je koniec amerického dolára, alebo o čom bola devalvácia v Číne?

Tento prípad má ešte silnú rezonanciu u mnohých amerických voličov, ktorí sú nespokojní so situáciou svojich odvetví a jedným z politických kandidátov, ktorý robí okolo toho naozaj rozsiahly rozruch je republikán Donald Trump. V auguste povedal, že čínske pokusy o devalváciu sú pre Spojené štáty “zničujúce”.

Zdroj: BAML

Facebook komentár