Existuje mylná predstava, že všetci podnikatelia sú extrovertné, búrlivé a temperamentné osobnosti, ktoré berú život ako párty. Ale skutočnosť je iná. Dokonca aj extroverti môžu byť plachí.

( Toto je ďalší článok NAŠHO NOVÉHO PROJEKTU S NÁZVOM MotivacnyWeb.sk, ktorý je zatiaľ pre Vás Prístupný Na Facebooku )

Existuje tam ale istý rozdiel. Intovert sa cíti zregenerovane po tom, čo strávil istý čas osamote. Často su užívajú pokojné chvíle pri tichej aktivite, akou môže byť čítanie obľúbenej knihy alebo trávenie času s blízkymi. Na druhej strane extroverti trávia svoj čas najradšej medzi ľudmi. Avšak tí nesmelí sú o niečo menaj prístupní novým známostiam.
Šesť typov ľudí, s ktorými je naozaj ťažké hovoriť

( Súvisiace: 6 krokov ako si vytvoriť deň, ktorý bude produktívny )

Plachosť nemusí človeka oslabiť, dokonca nevylučuje ani možnosť stať sa úspešným. V skutočnosti nesmelí podnikatelia majú oproti extrovertom jednu veľkú výhodu, takmek nikdy to nepreháňajú s rozprávaním a zdielaním dôležitých informácií. Efektívne počúvanie je tá najdôležitejšia zručnosť, ktorou môže podnikateľ disponovať. Tento prirodzený talent majú práve ľudia, ktorí sú plachí.

Ak sa považujete za nesmelého podnikateľa, tu je zopár spôsobov, ktorými môžete povzbudiť vaše silné stránky.

1) Nehovor, ale ukáž sa

Ak ste prirodzene plachý, najviac zo všetkého neznášate rozprávanie na verejnosti, a to aj pred malým publikom.  Neriskujte rozpaky tým, že sa snažíte (s najväčšou pravdepodobnosťou zlyháte) všetko vysypať z rukáva. Miesto toho, keď získate klienta, ukážte mu, čo všetko dokážete urobiť pre jeho biznis. Vytvorte prezentáciu, ktorá hovorí sama za seba a nespolieha sa až tak na vaše rečnícke schopnosti.

( Súvisiace: 9 vecí, ktoré robia úspešní ľudia pred spaním )

2) Príprava, príprava, príprava

Napíšte si prípravu a precvičujte ju vyťahovým spôsobom, teda stručne, výstižne za čas ktorý strávite vo výťahu. Nikdy neviete, koho stretnete cestou na obed alebo v rade na kávu. Ak budete mať možnosť predstaviť sa potenciálnemu klientovi, či investorovi, jednoducho mu prednesiete svoju reč, akoby ste hovorili so svojim priateľom. Postupne to bude vyzerať prirodzenejšie keď budete potrebovať predstaviť seba alebo svoju firmu pred skupinou ľudí.

3) Najímajte zamestanancov rozumne

Vy ste svojou najlepšou vizitkou, ašak nie je hanba mať za sebou silný tím, ktorý vás vie podržať. Hlavne v oblasti marketingu a predaja najímajte ľudí, ktorí disponujú vašimi slabosťami. Uistite sa, že títo ľudia zdieľajú vašu víziu, ale stelesňujú vaše slabosti.

4) Využívajte technológie vo váš prospech

Ak ste extrémne hanblivý, skúste sa stretnúť so svojimi klientami pomocou modernej technológie. Možno budete viac uvoľnený a ľahšie sa vám bude komunikovať napríklad cez IM, Google Hangout alebo Skype. Tiež to bude to pre vás pohodlnejšie, ak plánujete dodatočné stretnutia tvárou v tvár.

( Súvisiace: Hlavné rozdiely medzi úspešnými a neúspešnými osobnosťami )

5) Ukážte pravú vášeň

Skutočná vášeň, ten druh, ktorý vaše oči rozžiari a naštartuje vás do práce,  je veľmi nákazlivý. Vaša vášeň pre obchod a vašich zákazníkov, vás odlíši a prinúti ostatných všimnúť si vás. Preskočte uvodné rečičky o počasí a zdieľajte svoju vášeň s ostatnými. Zdieľajte s klientami ako a prečo ste začali váš obchod a čo na ňom zbožňujete.

Tak toto je ďalší ČLÁNOK NAŠHO NOVÉHO PROJEKTU S NÁZVOM MotivacnyWeb.sk, ktorý je zatiaľ pre Vás Prístupný Na Facebooku )

6) Vyjdite zo svojej komfortnej zóny

Nie je to vždy o tom, koho poznáte, ale kto pozná vás. I keď vás myšlienka účasti na udalostiach sociálnych sietí zneisťuje, zúčastňujte sa na nich aj tak. Urobte to jedným z vašich cieľov a zúčastnite sa jedného alebo dvoch každý mesiac. Predstavte sa aspoň jednému novému človeku na každej takejto udalosti. Možno budete prekvapený, koľko dverí si môžete otvoriť jednoducho len tým, že ste v správny čas na správnom mieste.

Preložila: Lucia Horska

( AK by niekoho bavili preklady podobných článkov “Komunitného Motivačného projektu”, nech sa Nám prosím ozve na Facebook do správy )

Zdroj: LifeOptimizer

Facebook komentár