Po zarobených miliardách, za ktoré kúpili najdrahšie domy, najblýskanejšie super autá, najväčšie jachty, najrýchlejšie lietadlá a vrtuľníky a najcennejšie oblečenie a módne doplnky, čo im zostáva ešte kúpiť? Chlapci vždy ostanú len chlapcami a rovnako ako my ostatní aj oni sa budú chcieť vrátiť do hry, ktorú milovali ako malé deti.

Zatiaľ čo my ostatní sa ale musíme uspokojiť s tým, že budeme vášnivo milovať svoj futbalový klub, miliardári môžu ísť o pár krokov ďalej a kúpiť si ho. Teraz nemusia len fandiť tímu, ale ho môžu formovať spolu s hráčmi, o ktorých si myslia, že im prinesú slávu čo najrýchlejšie.

Prehľad 10 najbohatších vlastníkov futbalových klubov:

10. Roman Abramovich, Rusko – Chelsea FC, prvá anglická liga

Roman Abramovich ju ruský miliardársky magnát a vlastník súkromnej investičnej spoločnosti  Millhouse LLC. Abramovich je ale skôr známejší pre svoju obrovskú jachtu a futbalový klub Chelsea Londýn, ktorý kúpil v roku 2003. Chelsea hrá na špici anglickej ligy a dosiahla veľa úspechov v nedávnej minulosti. Tento rok čaká Chelsea výzva, pretože ju znova trénuje charizmatický tréner José Mourinho, ktorý kúpil zopár zaujímavých hráčov, s ktorými sa bude chcieť prepracovať znova na vrchol.

9. John Fredriksen, Cyprus – Valerenga Fotball, nórska liga

John Fredriksen, ktorý získal svoje bohatstvo z ropných tankerov a lodnej prepravy, je považovaný za najbohatšieho muža v Nórsku, napriek tomu, že sa vzdal nórskeho občianstva, aby sa mohol stať občanom Cypru. Je vlastníkom futbalového tímu Valerenga IF, ktorý hrá na čele nórskej ligy, aj keď v minulej sezóne skončila až na ôsmom mieste. Valerenga je päťnásobným ligovým šampiónom a štvornásobným víťazom nórskeho pohára.

8. Paul Allen, USA – Seattle Sounders FC, Major League Soccer (MLS)

Paul Allen je americký podnikateľ známy ako spoluzakladateľ Microsoftu spolu s Billom Gatesom. Vlastní multimiliardárske investičné portfólio, ktoré riadi prostredníctvom firmy Vulcan Inc. Taktiež je vlastníkom futbalového klubu Seatttle Seahowks v NFL a basketbalového klubu Portland Trail Blazers v NBA a spolumajiteľom Seatttle Sounders v MLS. V minulej sezóne skončili Sounders na siedmom mieste v MLS.

7. Francois Henri Pinault, Francúzsko – Stade Rennais, francúzska liga

Francois Henri Pinault je generálnym riaditeľom spoločnosti Kering, ktorá vlastní módne značky ako Alexander McQueen, Balenciaga, Bottega Veneta, Brioni, Girard-Perregaux, Gucci, Puma, Saint Laurent Paris, Sergio Rossi and Stella McCartney. Jeho manželkou je herečka Salma Hayek. Je vlastníkom futbalového klubu Stade Rennais, ktorý skončil v uplynulom ročníku francúzskej ligy na trinástom mieste.

6. Rinat Akhmetov, Ukrajina – Shakhtar Donetsk, ukrajinská liga

Rinat Akhmetov je podnikateľ z Ukrajiny. Je zakladateľom a prezidentom spoločnosti System Capital Management, jednej z najvýznamnejších finančných a priemyselných firiem v krajine. Akhmetov má takisto podiely vo firmách podnikajúcich v baníctve, energetike, bankovníctve, poisťovníctve, telekomunikáciách, médiách a nehnuteľnostiach. Je vlastníkom a prezidentom futbalového klubu Shakhtar Donetsk, ktorý vyhral minulý rok ukrajinskú ligu, čím si upevnil postavenie najpopulárnejšieho klubu v krajine. V roku 2009 sa stal prvým ukrajinským klubom, ktorý vyhral Pohár UEFA.

5. Lakshmi Mittal, India – Queens Park Rangers FC, druhá anglická liga

Lakshmi Mittal je oceľový magnát z Indie. Je predsedom predstavenstva a generálnym riaditeľom spoločnosti Arcelor Mittal, najväčšieho výrobcu ocele na svete. Je takisto členom predstavenstva Goldman Sachs a Európskeho úradu pre letectvo a vesmír. Mittal vlastní aj 34- percentný podiel anglického futbalového klubu Queens Park Rangers, ktorý v minulom ročníku skončil na poslednom mieste v prvej anglickej lige a preto zostúpil do druhej ligy.

4. Alisher Usmanov, Rusko – Arsenal FC, prvá anglická liga

Alisher Usmanov je ruský podnikateľ narodený v Uzbekistane. Je väčšinovým akcionárom Mettaloinvest, priemyselného konglomerátu založeného na riadenie divízie Gazpromu zaoberajúcou sa ťažbou kovov. Má takisto podiely v mediálnych spoločnostiach, ktoré vlastnia dva federálne televízne stanice a 33 regionálnych televíznych staníc. Je spoluvlastníkom londýnskeho Arsenalu, ktorý hrá jeden z najkrajších futbalov na celom svete. V tejto sezóne by mohol Arsenal po rokoch opäť zabojovať o titul, špeciálne po nákupe Mesuta Özila za 50 miliónov eur z Realu Madrid.

3. George Soros, USA – Manchester United, prvá anglická liga

George Soros je americký podnikateľ narodený v Maďarsku. Je hlavou spoločnosti Soros Fund Management. Je zástancom progresívnych a liberálnych metód, venuje sa podpore ľudských práv, zdravia a vzdelávaniu, ktorým venoval už 8 miliárd dolárov. Je známy ako muž, ktorý zlomil Bank of England po získaní miliárd dolárov v roku 1992 počas menovej krízy vo Veľkej Británii. Vlastní 7,9 percent akcií Manchestru United, jedného z najúspešnejších klubov v Anglicku. Aj keď je Manchester United obhajcom titulu, stojí pred novou výzvou, keď úspešného manažéra Sira Alexa Fergusona po 27 rokoch na lavičke ManU nahradil David Moyes, nový manažér, ktorý ale pred novou sezónou nedokázal priviesť do Manchestru žiadnu významnú posilu.

2. Amancio Ortega, Španielsko – Deportivo de la Coruna, druhá španielska liga

Amancio Ortega je módny návrhár a zakladajúci predseda spoločnosti Inditex. Inditex je spoločnosť, ktorá vlastní Zaru, Pull and Bear, Bershka, Massimo Dutti, Stradivarius, Oysho and Tempe. Ortega takisto vlastní španielsky futbalový klub Deportivo de la Coruňa. La Coruňa sa stala španielskym majstrom v roku 2000, vlani však skončila predposledná a zostúpila do druhej ligy.

1. Carlos Slim Helu, Mexiko – CF Pachuca a Club Leon, mexická liga

Carlos Slim je podnikateľ z Mexika. Vlastní podiely v technologických, maloobchodných, finančných a telekomunikačných firmách. Tieto podiely spravuje prostredníctvom konglomerátu Grupo Carso. Vlastní futbalové kluby Leon a Pachuca hrajúce v mexickej lige, po kúpe 30 percent akcií spoločnosti Grupo Pachuca, ktorá má podiely v oboch kluboch. V uplynulom ročníku mexickej Clausury skončil tím Leon na pätnástom mieste a Pachuca o štyri miesta vyššie.

Preložil: Luboš Slávik

Zdroj: RealBusiness.co.uk

Facebook komentár