Za akciový trh môžete v týchto nakúpiť viac. Avšak v pomere k cenám ropy.

Prepad cien ropy by mohlo otvoriť dvere k rastúcemu pohybu na akciovom trhu. Aj keď akcie v posledných týždňoch klesali, pomer cien akcií voči cenám ropy by mohol mať pred sebou ďalší rast, ktorý začal od tretieho štvrťroku roka 2015 … a mohol by mať priestor ísť ďalej.

V polovici tohto týždňa americký akciový index S&P 500 uzavrel na cene 1 904 bodov. Barel ropy sa dostal k úrovni 31,4 dolárov. To znamená, že za cenu akciového indexu S&P 500 by ste mohli kúpiť za 60,6 barelov ropy. Tento trend by mohol pokračovať, čím by sme mohli vidieť vyššie ceny akcií, v pomere k nižším cenám ropy.

Tu je graf krátkodobého trendu:

Môžete vidieť postupný nárast v ďalšom smere nahor. Každé nové minimum je vyššie, ako to predchádzajúce. Len za posledných pár rokov, tento pomer bol pod úrovňou 20 a na úrovni 12 bol len menej než pred piatimi rokmi.

Otázkou teraz je, ako ďaleko pôjde nahor. Ak nedávna história predstavuje určitý náznak, odpoveď je pravdepodobne na úrovni cez 100 bodov. Pozrite sa na boom akciového trhu z neskorých 90. rokov, kedy jeden akciový index S&P 500 ste mohli kúpiť za viac ako 100 barelov ropy.

Obchodníci hedgeových fondov sa na podobné pomery, medzi dvoma rôznymi cennými papiermi alebo triedami aktív, ako spôsob, ktorý im pomáha nájsť obchodné príležitosti relatívnej hodnoty. Je jednoduchšie a efektívnejšie robiť to takto, než sa snažiť porovnať dva samostatné grafy ropy a akcií. Uvedením do jedného pomeru tak získavajú omnoho lepší prehľad.

A práve teraz si myslia, že akciový trh by mal na nejaký čas aj naďalej navyšovať rozdiel medzi cenou ropy.

Všimnite si, že bolo obdobie odporu keď pomer narazil na oblasť 80 až 90. To by bolo ďalším logickým miestom, kde trhy očakávali určitý druh obratu. Napríklad by sme mohli vidieť dosiahnutie úrovne 80 a to v prípade, že akciový index S&P 500 dosiahne 2000 bodov a futures na cenu ropy narazí na 25 dolárov. Tieto podobné čísla sú veľmi pravdepodobné.

Zdroj: Bloomberg, CNBC

Facebook komentár