“Nemá to nič spoločné s bohatstvom, alebo platom. Nie je to nič proti chudobe. Dôvodom je väčšia sloboda pre všetkých ľudí v 21. storočí”. S týmto vyjadrením prišiel Christian Müller, muž ktorý sa pracuje na referende, ktoré by mohlo viesť k tomu, že švajčiarska vláda bude každému vo Švajčiarsku mesačne vyplácať 2500 švajčiarskych frankov ( 2 761 amerických dolárov).

Napriek tomu, ako ukázala správa distribúcie bohatstva banky Credit Suisse s názvom Global Wealth Report, táto krajina vo svete na obavateľa dosahuje najväčšie množstvo bohatých jedincov, je vo Švajčiarsku stále vidieť rastúcu vlnu nespokojnosti, čo sa týka nerovnosti príjmov a odmeňovania vedúcich pracovníkov.

Muller je jedným z členov komisie, ktorí zhromažďuje 100 000 podpisov na petíciu, ktorá vyzýva k základnému mesačnému príjmu vo výške 2500 švajčiarskych frankoch (bude hradená štátom) bez ohľadu na individuálne postavenie v zamestnaní.

V súčasnosti Národné referendum môže prebiehať kvôli švajčiarskemu právnemu systému – ak sa v petícií nájde 100 000 podpisov – môže byť prijaté jej hlasovanie.

Muller ďalej uviedol: “Dá Vám to slobodu sa rozhodnúť, čo chcete robiť so svojím životom. Budete mať istotu pre celý život, čo vám dáva možnosť sa rozhodnúť, kde si vyberiete svoju prácu.”

Muller povedal, že Základný príjem umožní Švajčiarsku prispôsobiť sa “novej realite” technologického pokroku a presunu pracovných miest do Indie a Číny a ponúka poskytnutie tzv. určitej bezpečnostnej siete.

Myšlienka základného príjmu, nie je nová a určité verzie je vidno na Aljaške, v Brazílí a Indií, ale peniaze v týchto štátoch nestačia na celoročné živobytie. Európska únia je taktiež v procese zberu podpisov, aby mohli začať spoznávať potenciál pre základný príjem v bloku 28. národov.

Podľa údajov zo štátneho sekretariátu ekonomických záležitostí vo Švajčiarsku – má Švajčiarsko jednu z najnižších nezamestnanosťou vo svete – okolo zhruba 3 percent.

Analytici ale uviedli, že nespokojnosť prichádza zo strednej triedy, ktorých mzdy zaznamenali slabý krok smerom nahor.

Pepe Egger, analytik od spoločnosti IHS povedal: “Zaujímavosťou je, že vo Švajčiarsku, najnižšie mzdy v porovnaní s inými platmi vzrástli, ale príjmy strednej triedy sa nezvýšili. Takže niektorí predstavitelia politického spektra prišli aj s takýmto návrhom” … “Hnacou silou tejto snahy nie je ekonomická kríza.”

Odmeňovanie vedúcich pracovníkov si taktiež zaslúžilo určitú pozornosť od švajčiarskej verejnosti, kde o nej budú hlasovať v inom referende – mzdový strop pre najvyšších predstaviteľov firiem. Začiatkom tohto roka, odchádzajúci generálny riaditeľ spoločnosti Novartis – Daniel Vasella od svojho zamestnávateľa dostal 72 miliónov švajčiarskych frankov, aby zabezpečili, že nepôjde pracovať ku konkurentom spoločnosti Novartis. Po kritike občanov, Vasella oznámil, že sa tohto vyplatenia vzdá.

O tejto takzvanej iniciatíve sa bude rozhodovať 24. novembra a mala by obmedziť najvyššie platy vo švajčiarskych firmách na nie viac ako 12-násobok platu.

Švajčiarsko nie je “voči ekonomickej revolúcii imúnne,” ako je vidieť vo zvyšku Európy a jeho občanom sa zvyšovanie príjmovej nerovnosti. Toto vyjadrenie poznamenal ďalší vedúci predstaviteľ myšlienky základného príjmu.

Dodal: “Sme svedkami postupnej legitimizácií, smerom k univerzálnemu bezpodmienečnému medzinárodnemu základnému príjmu, pretože chronická neistota a zadlženosť vytvárajú rastúci hnev.”

Ďalej uviedol: “Ak sa niečo neurobí – smerom k základnej ekonomickej istote pre všetkých – je isté, že sa hnev a zlosť budú prehlbovať.”

Pre referendum o základnom príjme nebol zatiaľ stanovený žiadny dátum a podrobnosti o tom, ako by mohol byť financovaný sú neisté.

Ive Marx, profesor sociálnej politiky na univerzite v Antverpách povedal: „Nie každý je presvedčený, že táto myšlienka sa nakoniec stane skutočnosťou. Je to nepoužiteľné a len symbolické“.

Dodal: “Veľa z rozhovorov okolo základného príjmu sú symbolickými diskusiami. Ale ignorujú potrebné úsilie, aby to mohlo fungovať a kto by to všetko hradil.”

Zdroj: Reuters, PolicycMic

Facebook komentár