V októbri stúpla až na 4,1 %, najväčší podiel nárastu samozrejme tvoria energie a nedostatky.

V októbri stúpla až na 4,1 %, najväčší podiel nárastu samozrejme tvoria energie a nedostatky.

Inflácia v eurozóne dosiahla v októbri nové 13-ročné maximum, v čase kedy menový blok bojuje s rastúcimi nákladmi na energiu.

Podľa predbežných údajov európskeho štatistického úradu – Eurostat v piatok oznámil, že celková inflácia za tento mesiac dosiahla hodnotu rastu o 4,1 %.

Podľa údajov agentúry Reuters to predstavuje najvyššiu hodnotu od júla 2008 a predbehla konsenzuálnu predpoveď na úrovni 3,7 %. Septembrové číslo bolo na úrovni 3,4 %.

Nárast spôsobili vyššie ceny energií, čím sa prehĺbili obavy politikov. Energetická zložka z údajov o inflácii medziročne vzrástla až o 23 %, čo je zďaleka najväčší prispievateľ.

Údaje za tretí štvrťrok z piatka tiež ukázali, že HDP v bloku v porovnaní s predchádzajúcim obdobím vzrástlo o 2,2 %, čo je najrýchlejšie tempo za rok.

Andrew Kenningham, hlavný európsky ekonóm v spoločnosti Capital Economics v poznámke uviedol: “Silný nárast HDP eurozóny v treťom štvrťroku znamená, že fáza oživenia je vo väčšine krajín eurozóny takmer dokončená.“

“Rast bude v poslednom štvrťroku oveľa pomalší, keďže narušenie dodávateľského reťazca, spomalenie globálneho dopytu a určitý nedostatok pracovnej sily vedú k obmedzovaniu výroby.”

Súvisiace:
CEO Twitter a Square: Čoskoro v USA a vo svete nastane „hyperinflácia“
Rusko sa rozhodne nechystá zvyšovať dodávky zemného plynu do Európy

Kenningham dodal, že celková inflácia v eurozóne a jadrová inflácia sa v priebehu nasledujúcich dvoch mesiacov pravdepodobne ďalej zvýši.

“Minulé pohyby cien plynu poukazujú na ďalšie zrýchlenie inflácie energií a očakávania firiem týkajúce sa ich vlastných predajných cien naznačujú, že aj jadrová sadzba bude naďalej rásť.”

Inflácia je kľúčovým ukazovateľom, ktorý sleduje pri nastavení svojej politiky práve Európska centrálna banka. V septembri oznámila, že bude nakupovať menej dlhopisov v dôsledku rastúcich spotrebiteľských cien.

Prezidentka ECB – Christine Lagardeová vo štvrtok uviedla, že rastúce ceny energií, oživenie dopytu a obmedzenia v ponuke aktuálne tlačia infláciu nahor.

Ďalej poznamenala: „Aj keď inflácia bude klesať dlhšie, ako sa pôvodne očakávalo, odhadujeme, že tieto faktory sa v priebehu budúceho roka zmiernia. Naďalej predpokladáme, že inflácia v strednodobom horizonte zostane pod našimi 2-percentnými cieľmi.“

ECB pre rok 2021 predpokladá infláciu na úrovni 2,2 %, v roku 2022 na hodnote 1,7 % v roku 2023 na úrovni 1,5 % – teda pod svojím cieľom 2 %. Banka bude tieto prognózy aktualizovať začiatkom decembra.

( AK by niekoho bavili preklady podobných “finančných článkov” pre komunitný projekt, nech sa Nám ozve na Facebook do správy )

Zdroj: Reuters

Facebook komentár