David Geffen, najväčší svetový zberateľ umenia

Umenie nie je len spôsob, ako minúť bohatstvo, je to tiež tvorca bohatstva.

Nová štúdia z Wealth-X, singapurskej firmy na výskum bohatstva, vytvorila rebríček najväčších svetových zberateľov podľa hodnoty ich zbierok. Štúdia zistila, že 2170 miliardárov každí drží v priemere 31 miliónov dolárov v umení, čo zodpovedá 0,5 percentám ich čistého majetku.

Najväčším svetovým súkromným zberateľom umenia je David Geffen, hudobný a entertainment magnát. Wealth-X oznámil, že Geffen má 1,1 miliardy dolárov –  alebo pätinu jeho 5,5 miliardového bohatstva – v umeleckej zbierke.

Geffen bol jedným z najšikovnejších kupujúcich a predávajúcich na trhu s umením po celé desaťročia, bol ranným zberateľom Jacksona Pollocka, Willema de Kooninga a ďalších povojnových amerických umelcov. Údajne predal obraz Pollocka za 140 mil. dolárov v roku 2006 a de Kooninga za viac ako 130 mil. dolárov.

Na druhom mieste je Steven Cohen, zakladateľ SAC Capital. Cohenove bitky s vládnymi vyšetrovateľmi a veľký výber investorov z jeho fondu, neznížili jeho túžbu po umení.

Vlani na jeseň Cohen kúpil Pabla Picassa “La Reve” za 155 mil. dolárov. Taktiež vlastní slávneho nakladaného žraloka, výtvor Damiena Hirsta zo žraloka plávajúceho vo formaldehyde, ktorý je oficiálne titulovaný “Fyzická nemožnosť smrti v mysli niekohoživého.”

Za Cohenom je Eli Broad, realitný miliardár a hlavný podporovateľ umenia, ktorý má širokú zbierku, vrátane Jeffa Koonsa, Andyho Warhola a Andreasa Gurskyho.

Miliardár, s najvyššou koncentráciou svojho majetku v umení, je britsko-iránsky magnát s nehnuteľnosťami, David Nasser Khalili. Známy ako “tajný sultán” má Khalili takmer všetkých svojich 1 miliárd dolárov investovaných do svojej umeleckej zbierky, podľa Wealth-X. Má zbierku s viac ako 25.000 dielami, vrátane najlepšej zbierky islamského umenia a najlepšej kolekcie japonských kimono.

Tu sú ďalší špičkoví zberatelia umenia – miliardári – spolu s hodnotou ich zbierok:

1. David Geffen: 1,1 miliardy dolárov

2. Steven Cohen: 1 miliarda dolárov

2. Eli Broad: 1 miliarda dolárov

2. Boris Ivanishvili: 1 miliarda dolárov

2. Francois Pinault: 1 miliarda dolárov

3. Nasser David Khalili: 930 mil dolárov

4. Norman Bramante: 900 mil dolárov

5. Doris Fisher: 800 mil dolárov

6. Leon Black: 750 mil. dolárov

7. S. I. Newhouse Jr: 700 mil. dolárov

Preložil: Lukáš Jevčík

Zdroj: WSJ

Facebook komentár