Každý tvrdí, že chce byť bohatý a na to ako bohatstvo dosiahnuť existuje množstvo rád.

A čo si tak povedať niečo o dôvodoch prečo bohatý nie ste? Čo Vám v tom bráni?

Hovoriť niekomu ako robiť veci správne je jednoduché, ale v skutočnosti sa nič nezmení pokiaľ si ľudia neuvedomia podstatu svojho problému.

Súvisiace: Bohatí ľudia nikdy nehovoria tieto 4 veci a vy by ste taktiež nemali

Tu je 21 dôvodov prečo bohatým nie ste:

K peniazom máte postoj strednej triedy

Inak povedané, nezáleží na tom, aký ste chytrý alebo aký dobrý produkt či službu poskytujete, ak sa sústredíte len na šetrenie a zarábanie, alebo ak sa na peniaze pozeráte so strachom alebo tiesňou a nehľadíte na nich ako na prostriedok slobody, príležitosti, či hojnosti. V takomto prípade nikdy nedosiahnete úroveň majetných ľudí.

Myslíte si, že bohatí ľudia sú darebáci

Priemerný človek je už od detstva vedený k myšlienke, že boháči nadobudli majetok vďaka nečestnosti a podvádzaniu. Pravdou však je, že väčšinu majetku nadobudli vďaka ambíciám, odhodlaniu a vízii.

Obávate sa úspechu

Možno sa Vám to zdá prekvapivé ale niektorí ľudia sú z úspechu totálne vydesení. Aj napriek tomu, že hlboko vo svojom vnútri po ňom túžia, majú obavy, čo všetky by z neho mohlo vzísť, dokonca aj keď by to boli len samé pozitíva.

Nenechajte sa ovládať strachom a naučte sa ho prijať presne tak ako zaklínač hadov, ktorý má okolo krku omotanú jedovatú kobru. Tí najlepší využívajú intenzitu a energiu strachu na dosiahnutie závratných výšok úspechu.

Neveríte, že si zaslúžite byť bohatým človekom

Bežný človek si myslí, že bohatstvo je privilégium iba pre vyvolených. Pravdou však zostáva, že v kapitalistických krajinách máte právo byť bohatým ak ste ochotný stať sa hodnotným aj pre iných.

Veríte, že peniaze sú zdrojom všetkého zla

Časť Biblie, ktorá opisuje lásku k peniazom ako zdroj všetkého zla je nesprávne interpretovaná mnohými ľuďmi, ktorý pokladajú peniaze za hlavný zdroj zla.

Výsledok slabého plánovania a ignorancia zapríčinili sústredenosť ľudí iba na nedostatky a limity peňazí. V skutočnosti mať peniaze Vám nezaručí šťastie ale aj tak Vám uľahčia život a budete si ho aj viac užívať.

Pokladáte chudobu za ušľachtilú

Mnoho z nás bolo vedených k tomu aby sme si mysleli, že chcieť viac je zlé. Podstata tejto ideológie spočíva v šťastí a vďačnosti za všetko čo máme a akákoľvek ambícia je považovaná za číre lakomstvo.

Avšak ľudská myseľ  je určená na to aby chcela viac. Ambícia sa v histórií skrýva za každým novým vynálezom. Ambícia nie je hriech ale cnosť.

Bojíte sa straty priateľov zo strednej vrstvy

Ak naozaj stratíte priateľov preto, že sa presťahujete do väčšieho domu, prichádza na rad otázka „Boli to Vaši skutoční priatelia?“ Pravdepodobne aj Vy máte priateľov, ktorých poznáte roky a je Vám úplne jedno koľko peňazí majú vo vreckách.

Myslíte si, že na boháča nie ste dosť chytrý

Mnoho hviezd svetovej scény má iba základné vzdelanie a aj napriek tomu si bohatstvo nahromadili vďaka získavaniu a následnému predávaniu správnych poznatkov.

Formálne vzdelanie Vám zabezpečí živobytie. Samovzdelávanie Vám vynesie majland. Rozhodnite sa už dnes a staňte sa večným študentom a prevezmite kontrolu nad Vaším vlastným samovzdelávaním.

Súvisiace: Tony Robbins prezradil 10 tipov, ktoré Vám pomôžu rozmýšľať ako bohatý človek

Obávate sa o svoj rodinný život

Väčšinou si ľudia myslia, že je to buď/alebo a že si budú musieť vyberať medzi úspechom a rodinným životom. To, že práve teraz nevidíte spôsob akým túto situáciu vyriešite ešte neznamená, že riešenie vôbec neexistuje. Namiesto vyhovárania sa na rodinu, použite ju ako svoju motiváciu na dosiahnutie cieľov.

Nepokladáte sa za dostatočne ambiciózneho

Jedna z viacerých nesprávnych interpretácií strednej vrstvy tkvie vo viere, že bohatí majú oveľa väčšiu túžbu byť bohatými. Toto je však zriedka pravdou. Väčšina ľudí túži po bohatstve ale to čo im chýba je viera, že bohatými môžu byť. Všetko čo potrebujete máte v sebe. Len v to musíte začať veriť.

Halier držíte a milióny vyhadzujete

Žgrlošíte na maličkostiach a míňate zbytočne vysoké sumy na veľkolepé veci? Zamyslite sa nad tým, koľko peňazí by ste ročne museli zarobiť aby ste mohli žiť tak ako naozaj chcete. Rozhodnite sa koľko peňazí by ste každoročne chceli minúť, koľko ušetriť a koľko investovať, zostavte si plán a stanovte deadline kedy to uskutočníte.

Nechcete vymeniť čas za peniaze

Mnoho ľudí je presvedčených, že zarábanie peňazí je priamoúmerný proces spätý s časom. Myslia si, že jediný možný spôsob ako zarobiť peniaze je pracovať viac hodín. Na zarábanie peňazí sa začnite pozerať nepriamoúmerne kde hľadanie riešení problémov je hlavným zdrojom peňazí.

Priamoúmerný pohľad je jasný, nepriamoúmerný už tak celkom nie.

Súvisiace: 10 vecí, o ktorých vedia len bohatí ľudia

Vnímate peniaze ako nevyhnutné zlo

Ľudia vidia peniaze ako nevyhnutné zlo, ktoré je potrebné usmerňovať ale nikdy sa naň neupnúť. Budovanie bohatstva sa mnohokrát ľuďom zdá ako plytký a namáhavý cieľ. Na druhej strane vidia bohatí peniaze ako pozitívny nástroj na vytváranie slobody a príležitostí pre seba a svoju rodinu. Dáva im možnosť robiť všetko čo chcú, kedy chcú, s kým a a ako dlho budú chcieť bez zbytočných obmedzení.

Uprednostňujete drinu pred vplyvom

Ak by bolo drina tajomstvom k finančnému úspechu, potom by bol bohatý každý konštruktér a každá čašníčka. Majetní strategicky sústredia svoje sily na najprospešnejšie oblasti v podnikaní zatiaľ čo pozitívne vplývajú na svoje kontakty, dôveryhodnosť a prostriedky a tak maximálne zvyšujú výsledky každého jedného kroku, ktorý podniknú.

Zastávate názor, že boháči sú bezohľadní

Vo všeobecnosti prevláda názor, že boháči sú bezohľadní, sebeckí, narcistickí ľudia zaoberajúci sa charitou a filantropiou jedine kvôli daňovým výhodám. Pravdou však ostáva, že väčšina z nich to robí, pretože môže. Bohatí sú jednými z najštedrejších ľudí na Zemi a každoročne prispievajú milióny dolárov na hodnotné ciele.

Veríte lotérií

Ľudia milujú lotériu pretože kdesi hlboko v srdci veria, že je to ich jediná šanca zbohatnúť. A zrejme majú pravdu. Nie preto, že by neboli dostatočne schopní, ale preto že neveria vo svoje sily a schopnosti a ich názory o peniazoch zmenšujú ich finančný úspech.

Ste vydesený z neúspechu

Väčšina obyvateľov našej Zeme pokladá neúspech za bolestivý a chcú sa mu vyhýbať aby neranili svoju hrdosť a dôstojnosť. V snahe ochrániť svoje egá sa pokúšajú dosiahnuť iba tie ciele, ktoré celkom určite zvládnu. V skutočnosti je neúspech niečo ako jedna tehla obrovského možného úspechu a mal by sa chápať ako potencionálny učiteľ. Sústreďte sa na učenie, rast a zmenu.
Popierate dôležitosť peňazí

Niektorí z nás sú hrdý na to, že popierajú dôležitosť peňazí a tento svoj názor vystavujú verejnosti ako cenné vyznamenanie. Predpokladajú, že ich nezáujem o peniaze ich vykreslí ako nematerialistov. Popieranie dôležitosti peňazí ich stavia do pozície kde sú morálne lepší zatiaľ čo bojujú so strachom a obavami čo sa stane ak prídu o všetky peniaze.

Je čas prebudiť sa do reality: Peniaze sú dôležitou súčasťou našich životov.

Stretávate s ľuďmi na mizine

Einstein raz povedal, že uvedomovanie je nákazlivé. To však neznamená aby ste sa svojím priateľom, kvôli ich nízkemu imaniu, otočili chrbtom. Ak sa chcete stať majetným, musíte sa začať stretávať aj s inými bohatými ľuďmi. Ak by ste chceli byť fit, tak by ste sa v posilňovni začali zaujímať o ľudí, ktorý fit sú. Ak by ste sa zaujímali o náboženstvo, potom by ste sa začali schádzať s ľuďmi v kostole. Takže ak sa chcete stať bohatým, začnite sa schádzať s bohatými ľuďmi a učte sa od nich.

Súvisiace: Ako zostať bohatý, keď sa takým stanete?

Ste príliš pohodlný

Množstvo ľudí sa pokúša o duševné a emocionálne pohodlie. Stať sa milionárom však nie je jednoduché a potreba pohodlia môže byť zdrvujúca. Musíte sa naučiť cítiť sa pohodlne aj počas nepríjemného obdobia neistoty. Je tu istá daň, ktorú musíte zaplatiť ak sa chcete stať bohatým, ale ak ste dostatočne húževnatý a vydržíte chvíľkovú bolesť, budete zberať plody svojho bohatstva.

Viac si ceníte zábavu ako vzdelávanie sa

Väčšina ľudí trávi podstatné množstvo času rôznymi druhmi zábavy. Žijú vo svojom vlastnom svete kde je snaha minimálna a potešenie je hlavným cieľom.

Bohatí ľudia sa radšej venujú aktivitám, ktoré im pomáhajú zarobiť peniaze a zároveň si ich aj užívajú. Svoju lásku k nehnuteľnostiam prejavia v investovaní do špekulácií s nehnuteľnosťami, vášeň k nádherným maľbám prejavia v investovaní do umenia a nadšenie z rátania do nakupovania a predávania akcií. Zatiaľ čo tvrdo pracujú a zarábajú peniaze, popri tom si vlastne aj užívajú svoje koníčky.

Preložila: Katarína Macejková

Zdroj: Yahoo, NYTimes, Fortune

Facebook komentár