Tak toto je ďalší ČLÁNOK NAŠHO NOVÉHO PROJEKTU S NÁZVOM MotivacnyWeb.sk, ktorý je zatiaľ pre Vás Prístupný Na Facebooku

Stále sa hovorí  o tom, či sa ľudia s talentom rodia alebo sa géniami stávajú počas intenzívnej praxe.

Robert Greene vo svojej knihe „Mastery“ tvrdí, že ľudia dokážu uspieť i prekonať sa, s disciplínou a pár konkrétnymi krokmi má potenciál stať sa veľkým hocikto.

Prezeral množstvo biografií  historických velikánov, robil interview s mnohými súčasníkmi a čerpá zo svojich psychologických výskumov, aby tak vyextrahoval kroky, ktoré ak pochopíte, môžete sa stať majstrom v tom svojom.

 

Krok č.1: Nájdite si svoju životnú úlohu

Mnoho ľudí ma intenzívny pocit toho, v čom sú najlepší. Až príliš často sú však od toho zahnaní inými ľuďmi. Prvým krokom je si veriť a zamerať svoju kariérnu cestu na to, v čom ste výnimočný.

Leonardo Da Vinci nebol len umelec, vo svojej mladíckej zvedavosti išiel za všetkým a stal sa poradcom a odborníkom na všetko od architektúry po anatómiu.

 

Skôr ako súťažiť na preplnenom poli, nájdite si miesto, kde môžete dominovať

Legendárny neurológ  V.S. Ramachandran bol kedysi nepokojným a nespokojným profesorom psychológie. Keď začal študovať fantómové končatiny a anomálne mozgové poruchy, našiel odpovede na otázky o mozgu a vedomí, ktoré ho fascinujú dodnes.

Nájdite si svoje perfektné miesto a vynikajte v ňom.


Proti zlej ceste sa vzbúrte a použite svoj hnev ako motiváciu

Mozart bol pri klavíri zázračné dieťa. Vo veľmi mladom veku s ním jeho despotický otec cestoval po Európe. Keď objavil jeho talent pre kompozíciu, jeho otec ho v ňom potlačil. Bolo to až do tej doby, kým odmietol svojho otca a stal sa majstrom.

Často sme priťahovaní zlými vecami, či už sú to peniaze, sláva alebo pochvala.

 

Musíte to vo svojej podstate milovať

Veci, ktoré vás ako dieťa najviac ohromili a zaujali boli vlastne odkazom na to, čo máte robiť. Pre Mariu Curie to boli prechádzky po otcovom laboratóriu, kde bola jeho inštrumentami fascinovaná.

 


Krok č.2: Nájdite si ideálne prostredie pre výuku

Charles Darwin bol priemerným študentom. V škole sa bil a o vyučovanie sa moc nezaujímal. Keď sa vyskytla šanca ísť na expedíciu do Ameriky, takmer nešiel. To, čo videl na lodi viedlo k jeho životnej práci a jednej z najvplyvnejších teórií všetkých čias.

Často sme len vychovaný a neskôr predaný učiteľom. Je to práve skúsenosť a bádanie, čo nás transformujú a vedú k dokonalosti.


Poriadne pozorujte, nepretržite praktikujte a experimentujte

Poriadne pozorovanie

Nemusíte ľudí  očariť. Radšej ich pozorujte. Tým, že sa naučíte pravidlá, môžete dominovať.

Praktikuj, praktikuj, praktikuj

Náš mozog je nastavený  na zvládnutie rôznych vecí. Tým, že ich dookola opakujeme, neuróny sa spájajú. Preto nikdy nezabudnete bicyklovať.

Experimentuj

Nezistíš, či si majster, pokiaľ to neotestuješ. Urob to predtým, než si pripravený, takže sa aj vlastne učíš.


Vážte si výučbu pred peniazmi, takže nebudete otrokom názorov cudzích

Namiesto toho, aby vzala Martha Grahamová lukratívnu prácu, avšak časovo náročnú, uprednostnila slabo platenú prácu učiteľky tanca, ktorá  jej dávala čas na tréning a vylepšenie tanečných inovácií, ktoré boli v tanci také revolučné, ako sú Picassove maľby pre maliarov.

Tréning, učenie a mentoring nie sú najlepšie platené miesta. Vedú skôr konzervatívnou cestou potešenia druhých.


Vráťte sa k pocitu menejcennosti, aby ste sa niečo skutočne naučili

Daniel Everett, nadaný  lingvista, mal veľké problémy naučiť sa jazyk kmeňa Paraha v Amazónii, ktorý výskumníkov plietol roky. Nešlo mu to, pretože k tomu pristupoval ako lingvista a kresťanský misionár, z pozície nadradenosti.

Jazyk nezvládol, až kým sa ho učil ako malé deti z kmeňa, teda za rovnakých okolností a  menejcennosti.

Zadajte si nové  miesto alebo cestu, ktorou sa môžete učiť a to čo najviac a čo najrýchlejšie. Pretrvávajúce predsudky a pocity nadradenosti tomu bránia.


Intenzívne pracujte a choďte aj proti odporu a bolesti

Bill Bradley zo Siene slávy bol kvôli svojej výške vhodný len pre basketbal. Bol pomalý, nevedel skákať a nemal vôbec žiadny cit pre hru. Po škole trénoval 3 a viac hodín, trénoval cez víkendy, do topánok si dával závažia a na spodok okuliarov si lepil kartón, aby tak mohol driblovať bez toho, aby videl loptu. Bol to len začiatok.

Intenzívna práca proti odporu môže byť dvojnásobne efektívna ako tá, ktorá je ľahká.


Spoľahnite sa na metódu pokus-omyl viac, ako na hocičo iné

Paul Graham bol vždy fascinovaný počítačmi. Neskôr zistil, že problémy sa naučil riešiť nie tým, že by ho to niekto učil, ale tým, že po nezdare to skúšal znova. Táto skúsenosť následne viedla k vytvoreniu YCombinator, čo je systém pre podporu podnikateľov.

Dnes sa vzdeláva menej formálne. Musíte si vytvoriť svoj unikátny systém učenia.


Krok č.3: Absorbujte silu vášho majstra

Správny vzťah mentor – chránenec je najefektívnejšou a najrýchlejšou cestou výučby, zameriaš sa len na jeden zdroj. Môžete sa naučiť myslieť majstrovsky, čo väčšinou vyžaduje veľa času.

Cieľom však vždy musí byť prekonanie svojho mentora.


Zvoľte si mentora, ktorý vás bude intenzívne posúvať  ďalej

Carl Jung uctieval Freuda, avšak bol pri niektorých otázkach jeho teórie rozpoltený.  Aj keď sa neskôr oddelili, lepšie rozumel tomu, kde sa s Freudom nezhodli a vypracoval svoju vlastnú teóriu.

Čím viac mentor „napáda“ ostatných, tým viac „napádajú“ ostatní teba.


Vstreb znalosti tvojho majstra a potom ich pretransformuj

Glenn Gould bol najlepším študentom legendárneho učiteľa hry na piano Alberta Guerreroa. Gould si vzal všetko, čo ho Guerrero naučil a rýchlo to pretavil v úplne inom smere. V 19 rokoch sa postavil na vlastné nohy a o pár rokov Guerrero mohol stále vidieť veci, ktoré ho učil, ale boli celkom transformované jeho géniom.

Učiť sa od niekoho briliantného je takmer preklatím; môže to byť veľmi zastrašujúce. Prekonajte to tým, že to všetko absorbujete a pôjdete ešte ďalej.


Vytvorte si dynamický vzťah

Freddie Roach, jeden z najväčších trénerov boxu sveta, našiel svojho najväčšieho študenta v Manny Pacquiaovi. Bol jeho najintenzívnejším a najhorlivejším študentom a po čase sa naučil preberať trénerove stratégie a dotiahol ich tam, kam sám tréner nemohol.

Najlepšie vzťahy sú interaktívne.

Naučiť sa dogmu niekoho iného nikdy nie je také efektívne, ako adaptovanie sa a následné vylepšenie.

 

Krok č.4: Musíte zvládnuť sociálne záležitosti

Jednou z najväčších bariér, ktorá nám bráni stať sa majstrom je vzťah s druhými. Je príliš jednoduché žiť život ako sériu bitiek a potyčiek so slabšími.

Myšlienka, že  ľudia môžu byť tak skvelí, že sa nepotrebujú socializovať  je zavádzajúca. Majstri využívajú sociálnu inteligenciu na doplnenie svojich zručností, skôr ako na tvorenie prekážok.


Prijmite kritiku a prispôsobte sa mocenskej štruktúre a spoločnosti

Ignaz Semmelweis bol jedným z pionierov, ktorý používali antiseptické techniky, ktoré zachránili milióny životov. Počas jeho života neboli plne akceptované najmä kvôli jeho arogancii, akou pristupoval k nadriadeným a odmietaním preukázať svoje myšlienky. Umrel bez peňazí a opustený vo veku 47.

Využite tých pri moci, neodsudzujte ich. Inak zahodíte svojho génia.

 

K svojej osobnosti pristupuj starostlivo 

Teresita Fernandez, sochárka a víťazka MacArthurovho „Genius Fellowship,“ mohla nechať ostatných, aby ju hodnotili. Sochy a práca s kovom je mužská práca a preto mohla byť ľahko vnímaná ako letmá novinka. Tým, že trávila čas prácou na svojej osobnosti a svojich dielach, zožala úspech.

My všetci nosíme v spoločnosti masky. Mali by sme si byť toho vedomí a pomôže nám to byť efektívnejšími v každej situácii.

 

Strpte hlupákov a naučte sa ich využívať

Nemecký básnik a románopisec Johann Wolfgang von Goethe strávil časť svojej mladosti na dvore prominentného vojvodu. Vplývalo to však na neho klaustrofobicky a tak namiesto toho, aby sa tej kultúry zúčastňoval, využil ju pre svoje hry a novely.

Existuje až príliš mnoho bláznov a my nesmieme klesnúť na ich úroveň.

 

Krok č.5: Úplne si otvorte myseľ a buďte smelý

Po odchode zo školy ľudia inklinujú ku konzervativizmu a práce v rámci jedného zaužívaného kola a pravidiel.

Kľúčom k majstrovstvu je odmietnutie konzervativizmu a stať sa smelým.


Absorbujte všetko a potom to už nechajte na svoj mozog, aby to prepojil

Mozog slúži aj na to, aby tvoril konexie. Ak sa na danú vec zameriame príliš sústredene, napíname mozog. Majstri čítajú a absorbujú všetko, čo by mohlo stimulovať mozog.

Takto Louis Pasteur prišiel k svojim vakcínam. Strávil roky tým, že rozvíjal teóriu baktérií, všimol si, že skupina kurčiat prežila injekciu starej kultúry určitej choroby. Ako povedal, „šanca praje pripravenej mysli.“


Vyhnite sa tomu, že dáte veci do známych kategórii

Najkreatívnejšie mysle sa bránia zatriedeniu vecí do jednoduchých kategórií, aby sa vyhli mentálnej skratke všetko si zjednodušovať. So snahou zmeniť perspektívu sa to môže zmeniť.

Larry Page a Sergei Brin prišili s tým, že Google je schopný vidieť aj triviálne chyby, zlé výsledky vo vyhľadávačoch, ktoré známkovali stránky podľa toho, ako boli často spomenuté. Jediná anomália ich viedla k omnoho väčšiemu účinku.


Nedovoľte, aby vás vaša netrpezlivosť odchýlila od svojich plánov

Najväčšia sila Johna Coltrana, improvizácia, bola kedysi jeho slabinou. Skôr sa uchyľoval k imitácii ako k inovácii. Po rokoch vstrebávania štýlov iných a obrovskej technickej slovnej zásoby sa naučil ako to pretaviť do niečo osobného a odlišného.

Jednou z najväčších prekážok kreativity je netrpezlivosť. Vydržte a vytvorte si svoju vlastnú cestu.


Mechanickú a abstraktnú inteligenciu si váž rovnako

Najbriliantnejším mechanikom sveta sa nepodarilo zostrojiť fungujúci lietajúci stroj. Orville a Wilbur Wrightovci boli mechanikmi bicyklov. Jednoduchý pohľad, že lietajúci stroj musí byť schopný nakloniť sa ako bicykel, ako len ísť po horizontálnej línii ako loď, im pomohol rozlúsknuť problém.

Mechanická inteligencia môže byť rovnako dôležitá  a kreatívna, ako abstraktná.


Vyhnite sa „technickému zámku“

Neurobotická pionierka Yoky Matsuoka mala neuskutočniteľný cieľ, postaviť ruku robota, ktorá bude ako živá. Pre ňu to nebola séria mechanických hádaniek, ale proces porozumenia fungovania ľudskej ruky. Zdanlivo irelevantné anatomické detaily boli nakoniec veľmi dôležité pre funkcionalitu.

Technický zámok odpútava pozornosť od väčších otázok. Pohľadom na ľudskú ruku Matsuoka prevýšila ľudí, ktorí ostali zakliesnení vo svojich technických problémoch.


Posledný krok: Spojte intuíciu s racionalitou

Toto je posledný  krok. Hlboký ponor do určitého poľa, skúsenosti zo školy, čas pod dohľadom mentora a nič nebrzdiaci potenciál tvoria mimoriadnu hĺbku vedomia a schopnosť rýchlo a inštinktívne reagovať na hocijakú situáciu.

Kombinácia inštinktu s racionalitou dovoľuje ľuďom dosiahnuť ich najväčší potenciál, aby sa stali majstrami.


Tvarujte svet svojimi silnými stránkami

Albert Einstein bol zlým vedcom. Neznášal spôsob, akým bola učená fyzika a nemal rád experimenty. Jeho popud prišiel odinakiaľ. Jeho teória relativity ho napadla čiastočne rozmýšľaním nad obrázkom  vlakov, lúčov svetla, mužov a žien, v jeho hlave.

V 20 rokoch sa rozhodol, že nepôjde cestou konvenčnej, experimentálnej vedy a využije svoju nechuť k autorite, Einstein robil veci intuitívne, ktoré sa zdali nelogické, aj keď boli silne logické. 


Vedzte, že prax je presne tak dôležitá, ako vrodený talent

Cesar Rodriguez, volaný  „Posledné eso Ameriky,“ nebol prirodzene nadaný  pilot. Najprv sa cítil menejcenným. Neskôr sa pozbieral a všetkých predčil svojou drinou. Vo svojich kostiach cítil každý kontrolný prvok a reagoval lepšie, ako tí, čo trvali na talente. To mu pomohlo pri zostrelení 3 lietadiel.

Svoje dosiahol tisíckami nalietaných hodín. Presne to je spôsob, ako sa väčšina ľudí stane majstrami.

( AK by niekoho bavili preklady podobných článkov “Komunitného Motivačného projektu”, nech sa Nám prosím ozve na Facebook do správy )

Zdroj: BraveNewTalent

Facebook komentár