Existuje viac než dosť úspešných biznis príbehov zo školských čias – a nehovorím o tom chlapíkovi, ktorý žil vedľa teba na internáte a zarobil veľa peňazí na knihy predajom po domácky vyrobených tričiek Che Guevara. Hovorím o biznisoch, ktoré sa začali na škole a stali sa z nich miliardové spoločnosti. Je sa čo učiť od Zuckerbergovcov, Dellovcov, a Gateovcov. Tu sú tie 4 lekcie.

( Toto je ďalší ČLÁNOK NAŠHO NOVÉHO PROJEKTU S NÁZVOM MotivacnyWeb.sk, ktorý je zatiaľ pre Vás Prístupný Na Facebooku )

1. Nájdite si plán a vyplňte ho

Toto je tá najzákladnejšia rada pre začatie biznisu: buď nájdi niečo, čo ešte neexistuje, ale by vylepšilo životy tých okolo vás, alebo hľadaj už dostupný produkt a vylepši ho a zníž cenu. Mark Zuckerberg je v tomto momente pravdepodobne najznámejší a najbohatší 26-ročný muž na planéte, a on urobil presne to iste keď vytvoril facebook.

Zuckerberg bol v roku 2004 študentom informatiky na Harvarde a programovaniu sa venoval už od doby ako bol tínedžer. Na Zuckerbergovej bývalej škole bol register študentov a ich fotky publikované každý rok, ale na Harvarde nie. A tak sa Zuckerberg odhodlal pre zmenu. Ale po jeho počiatočných pokusoch o hacknutie sa do Harvardového serveru, aby mohol obnoviť informácie  potrebné pre tvorbu stránky, bol vypnutý a musel nájsť iný spôsob. To dopomohlo k vzniku thefacebook.com a po tom, čo sa on a jeho tím presunul do Kalifornie, facebook.com

Časom sa samozrejme objavili aj isté problémy, ale čo sa začalo ako túžba umožniť každému prístup k študentským Harvardovým fotkám, urobilo zo Zuckerberga miliardára. Od facebooku sa očakáva, že v blízkej dobe dosiahne úroveň miliardy užívateľov.

2. Myslite za hranice školy

Michael Dell sa pravidelne radí medzi najbohatších ľudí sveta ako zakladateľ a výkonný riaditeľ Dell computers. Dell vlastne túto spoločnosť založil keď bol ešte stále na škole. Dokonca sa aj ako tínedžer zaujímal o počítače a o to, ako pracuje elektronika, a kým bol na škole, bral to ako prácu na čiastočný úväzok. Dell začal s vylepšovaním počítačov zo svojej izby a nakoniec začal pôsobiť ako „PCs Limited“  z bytu, ponúkajúc vylepšené počítače prostredníctvom priameho odberu. Nakoniec vznikla spoločnosť Dell computers, ktorá dominovala počítačovému trhu počas deväťdesiatych rokov a prvej dekády 21. storočia.

Spoločnosť dnes už nie je úplne taká  dominantná, ale tým, že vznikla ako hoby pri sledovaní celkom odlišného cieľu,  sa Dell istotne zvýraznil na počítačovom trhu.

3. Využite svoje školské projekty pre väčšie ciele

Keď ste na škole, najlepšie je pokúsiť sa zamerať svoje štúdium spôsobom, ktorý Vás zaujíma a bude pracovať vo váš prospech keď raz školu dokončíte. Takže nepíšte 2000 – slovnú seminárnu prácu o 57 kapitole z Moby Dicka pokiaľ to skutočne nepovažujete za zaujímavé alebo nechcete v budúcnosti učiť túto Melvillovskú klasiku:  nechajte štúdium pracovať pre vás.

Toto urobil aj Larry Page a Sergey Brin, keď obidvaja pokračovali vo svojom doktorandskom štúdiu v odbore informatika na Stanfordskej univerzite. Pracovali na výskumnom projekte, ktorý by vytvoril vyhľadávač, na analýzu vzťahu medzi webovými stránkami, a zrodil sa Google. Myšlienka Google-u sa zrodila ich nápadu, že by mali byť informácie prístupné a univerzálne, a zrealizovali to prostredníctvom projektu na Stanforde.

4. Nedovoľte škole, aby vám stala v ceste

Bill Gates nedovolil, aby mu škola stála v ceste pri tvorbe niečoho, čo by pomohlo svetu a z neho urobilo multimilionára. Po tom, čo dosiahol jasných 1590 z 1600 bodov v prijímacom teste na vysokú školu, sa zapísal na štúdium práva na Harvarde. A po tom, čo uvidel jeden z prvých mikro počítačov, Altair 8800, sa on a jeho bývalý spolužiak Paul Allen obrátili na výrobcu počítača, aby im dali vedieť, že vytvorili programovací jazyk pre počítač. Hneď ako výrobca počítačov, MITS, akceptoval ich ponuku, Gates ponechal štúdium, aby si splnil svoj sen, nikdy sa nevrátiť. Krátko po tom vznikla firma Microsoft.

Aby mohol Gates pracovať na svojej vášni, využíval k tomu školské počítačové miestnosti, ale keď sa tá vášeň vyplatila, uvedomil si, že škola pre neho nebola. Takisto opustil Harvard aj Zuckerberg a doteraz sa nevrátil.

Pointa

Existuje veľa ďalších úspešných príbehov, ako je ten o Frederickovi Smithovi, ktorý prišiel s myšlienkou o FedEx-e pri písaní práce z ekonómie počas bakalárskeho štúdia ekonómie na Yale, ale väčšina podnikateľov, ktorí začínali na škole, sa zaoberalo počítačmi. Vo všeobecnosti, sa takýto podnikatelia musia zamerať na svoju skutočnú vášeň a dovoliť školskému vyučovaniu, aby im pomohlo pri dosiahnutí tohto cieľa. A pokiaľ sa im škola postaví do cesty, musia byť pripravený dať ju bokom, a ísť si za svojim cieľom až do samotného konca.

Preložil: Ivan Pagáč

( Ak by niekoho bavili preklady podobných článkov “Komunitného Motivačného projektu”, nech sa Nám prosím ozve na Facebook do správy )

Zdroj: MSN

Facebook komentár