Všeobecne povedané, pôžička na dom, vaše vzdelanie alebo dokonca vozidlo môžu byť prospešné.

Medzitým, sú tu niektoré veci, na ktorých nákup by ste si nikdy nemali požičiavať peniaze. Napriek zrejmej naliehavosti, ktorá stojí za niektorými z týchto nákupov, je potrebné naučiť sa čakať alebo znížiť očakávania, čím si nepochybne ušetríte peniaze a pravdepodobne aj mnoho bolestí hlavy v dlhodobom horizonte.

Nikdy si nepožičiavajte peniaze na nasledujúce nákupy:

Súvisiace: 7 výhovoriek s peniazmi, ktorými strácate Váš čas

1. Loď

Tráviť leto na jazere prináša veľa zábavy pre celú rodinu. Sóda, plavky a wakeboarding vytvoria skvelé popoludnie. Avšak, požičiavať si peniaze na kúpu lode vás  nakoniec bude stáť viac – zvlášť potom, ako prirátate náklady na registráciu, poistenie, skladovanie  a prevádzku lode.

Existuje veľa dôvodov, ktoré vás môžu ochrániť pred potrebou požičať si peniaze na kúpu lode. Ak čakanie, kým nebudete mať dosť peňazí, neznie atraktívne, uvažujte o kúpe ojazdenej lode, kúpe lode spolu s priateľmi, prenájme alebo vypožičaní si lode len na dni, ktoré chcete stráviť na vode. Aj keď tieto možnosti nie sú tak vzrušujúce ako nákup novej lode, určite vám to ušetrí vaše peniaze v budúcnosti.

2. Terénne vozidlo

Rovnako terénne vozidlá, motokrosové motorky a ďalšie veľké hračky by mali byť zakúpené až po nasporení potrebnej sumy na platbu za nákup.  Môže byť  ťažké čakať trpezlivo na niečo, čo naozaj chcete, ale môže byť úžasné, že oveľa zábavnejšie je niečo, načo ste si našetrili. Navyše, zatiaľ čo spontánny 5,– $ nákup môže mať malý vplyv na vaše financie, tak 5 000,– $ nákup má určite väčší vplyv. Sporením si sumy veľký nákup oddialite, pokiaľ si nie ste absolútne istý, že tento nákup je to správne rozhodnutie.

Súvisiace: 77 dôvodov prečo zle hospodárite s peniazmi

3. Svadba

Stále častejšie sa pre nevesty, ženíchov a rodičov stáva, že si berú obrovské pôžičky na zaplatenie extravagantnej svadby. Možno rozmýšľate o tom i napriek tomu, že posledná cesta ako začať svoj manželský život je s kopou dlhou. Hľadajte kreatívne spôsoby, ako znížiť náklady na vašu svadbu a využite svoj kredit na nákup domu. O dvadsať rokov neskôr budete spokojný so svojim rozhodnutím investovať do svojej budúcnosti ako do šou, ktorá vás stála celý majetok. Samozrejme, môže byť vaša svadba nádherná – ale je mnoho spôsobov ako to dosiahnuť bez rozbitia banku.

4. Zásnubný prsteň

Ešte horšie, ako požičať si na svadbu, je požičať si na zásnubný prsteň. Ak sa vaša priateľka chce za vás vydať iba ak zaplatíte 10 000,– $ za prsteň, potom je lepšie prehodnotiť, či je to dievča vhodne pre vás. Láska by nemala mať cenovku – a ak ju má od začiatku, môžete mať kvôli nej veľa problémov. Určite sa nechcete vidieť, ako o päť rokov stále splácate zásnubný prsteň pre ženu, ktorá vás opustila, pretože našla niekoho s väčším bankovým kontom.

Súvisiace: 6 najväčších mýtov o milionároch

5. Dovolenka

Potreba vziať rodinu von, užiť si leto, môže byť lákadlom na požičanie si na „perfektnú“ dovolenku. Avšak je to veľmi zlé finančné rozhodnutie. Skôr než si požičať na tohtoročnú letnú dovolenku, zabezpečte si to jednoduchšie a začnite šetriť „kvázi“ splátky na budúcoročnú dovolenku. V skutočnosti môžete našetriť viac peňazí na dovolenku na budúce leto a všetky ostatné dovolenky, ako by ste mali, keby ste si požičali na každú cestu a platili ďalšie poplatky vo forme úrokov.

6. Nábytok a spotrebiče

Bohužiaľ, existuje mnoho obchodov, ktoré ponúkajú financovanie na hocičo od gauča, cez HD televízory až po umývačky a sušičky. Hoci potešenie z okamžitého uspokojenia robí nákupy lákavými, v dlhodobom horizonte bude mať väčšina z týchto nákupov za následok napnutú finančnú situáciu. Okrem nákupov, ktoré môžu byť užitočné pre vás ako práčka a sušička – eliminuje potrebu míňať peniaze v práčovni.

Spravovanie vašich financií si môže vyžadovať veľa disciplíny. Avšak naučiť sa trpezlivo šetriť bude mať za následok viac bezpečnej a pohodlnej finančnej budúcnosti.

Súvisiace: Vysvetlenie prečo dom nie je dobrou investíciou

Preložila: Jana Fejková

Zdroj: MSNMoney

Facebook komentár