Nedovoľte, aby vás oslaboval stres. Na chvíľu je zdravé aby ste mali stres vo vašom živote, ale ak je ho príliš veľa môže to mať  veľmi negatívny vplyv na vašu kariéru, váš zdravý životný štýl, bytosť ako takú.

I keď nie je úplne možné odstrániť všetok stres, motivátorka Elizabeth Scottová popisuje vo svojej knihe “8 klúčov  – pravidiel zvládania Stresu” ako môžete pomocou týchto pravidiel znížiť úroveň svojho stresu.

Vo svojej knihe poukazuje na nasledovných osem krokov, ktoré vám môžu pomôcť cítitť sa šťastnešie, zdravšie, a menej v strese.

( Toto je ďalší článok NAŠHO NOVÉHO PROJEKTU S NÁZVOM MotivacnyWeb.sk, ktorý je zatiaľ pre Vás Prístupný Na Facebooku )

1. Uvedomenie si svojeho stresu

Pochopte čo vás robí nahnevanými. E. Scottová píše, že stres je situáciou, ktorá spúšťa stresovú reakciu v našom tele a núti nás na ňu reagovať. Je veľmi dôležité identifikovať tieto situácie individuálne pretože ako stres rastie, je stále ťažšie určiť jeho príčiny.

Práca je jedným z najčastejšie dôvodov stresu. Je to často kvôli nepochopeným požiadavkám, nedosiahnuteľným nárokom, nízkemu uznaniu, vysokým trestom za chyby a nepostačujúcim výzvam. 

Treba sa naučiť rýchlo zvrátiť svoju stresovú reakciu, nájsť spôsob ako zmeniť stres okolo nás.

2. Naučte sa rýchlo zvrátiť svoju reakciu na stres

Stres sa stáva problémom vtedy keď reakcia nášho tela na stres je aktivovaná počas dlhšieho časového obdobia a bez toho, aby sa naše telo vracalo späť do uvoľneného stavu. Preto je veľmi dôležité prísť na spôsoby, ako sa vysporiadať so stresom.
E.Scottová doporučuje uvolnené dýchanie. Stačí nájsť pokojné miesto na sedenie a sústrediť sa na chvíľu na svoj dych. Akt vedomého uvoľnenia napätia v tele núti naše dýchanie napodobňovať uvoľnenejšie dýchanie, ktoré naše telo prijíma do kľudového stavu. Toto môže pomôcť zvrátiť spustenú stresovú reakciu, v tele a pomôcť si tak fyzicky uvoľniť.

Súvisiace: 10 skvelých spôsobov na zlepšenie vášho života

3. Starostlivosť o vlastné telo

Starajte sa o svoje telo. Cvičenie je veľmi dôležité. Žiť zdravý životný štýl je rozhodujúce rovnako pre telesné, ako aj duševné zdravie. Udržiavanie zdravého stravovania, cvičenia a spánkových návykov spôsobí obrovský rozdiel vo vašom živote. Dokonca aj malé vylepšenia stravovacích návykov, pravidelného cvičenia, alebo plánovaný spánok môže vyvolať veľký rozdiel.

E. Scottová píše že návyky spolu súvisia a jedna zmena vyvolá tie ďalšie a na základe toho následne prichádzajú ľahšie.

4. Dostať sa do správneho rozpoloženia

Niektoré činnosti môžu napomáhať viesť k lepšiemu mysleniu. Môžeme riadiť naše reakcie na okolnosti, dokonca aj vtedy, keď okolnosti sami o sebe sú mimo našej kontroly.

Môžeme kontrolovať naše reakcie na situáciu, aj keď samotné okolnosti situácie sú mimo našu kontrolu, týmto môžeme výrazne znížiť našu negatívne skúsenosti stresu.

Je to všetko o tom mať pozitívny postoj. Je lepšie sa vyhnúť všetkému alebo žiadnemu mysleniu, ako si povedať toto je ten najhorší deň vôbec, povedzme, toto bol iba zlý deň.

5. Zníženie stresu systémom lepšieho time manažmentu – lepšieho riadenia času

Buďte zorganizovanými. Zaveďťe systém tak, aby sa minimalizoval stress.

Udržiavajte veci na poriadku. Zaveďťe systémy, aby ste minimalizovali stres, V prakticky všetkých oblastiach života, pomáha plánovanie dopredu – a tieto plány nemusí byť zložité napríklad držať váš stôl uprataný, vytváranie to do listov – zoznamov. Budte proaktívni so začatím náročných projektov ročne.

Použite svoj prestávku na obed bez stresu, za svižnej chôdze, meditáciou vyjadrujte všetko za čo sme vdační.

Súvisiace: Ako byť najšťastnejším človekom planéty v štyroch jednoduchých krokoch

6. Vyhýbajte sa negatívnym ľudom

Nenechajte sa nimi tahať smerom dolu. Väčšina z nás pozná aspoň jedného človeka, ktorý berie vietor z plachiet,” E. Scottová  píše. Títo toxickí ľudia sa všeobecne dajú popísať ako kritickí, nepriateľskí, odsudzujúci a plní sťažností. Toto všetko Vás môže s nimi stiahnuť dole.

Toxické vzťahy sú jedným z najväčších spúšťačov stresu. To je dôvod, prečo je tak dôležité identifikovať takúto osoby a stanoviť im hranice. Nedovolte, aby Vas to pohlitilo. Môžete byť zdvorilý a stále sa jednoducho im vyhnúť čo najviac, ako je to možné, odstrihnúť stres, ktorý prinášajú ako výsledok.

7. Dať pozitívne myslenie do aktivít

Pracujte na pozitívnom myslení. Toto relatívne nové pole myslenia sa sústredí na štúdium toho, čo nás robí zdravými a šťastnými, skôr ako sa pozrieme na okolnosti, ktoré prispievajú k patológii a chorobám. Začnite tým, že si zadefinujete v akých oblastiach a čom môžete rásť, napredovať a čo vo Vašom živote Vám prináša pociťovať tu najväčšiu radosť. Toto Vám môže pomôcť zistiť, či máte dosť rovnováhy, ktorú potrebujete vyčleniť do Vašeho života.

Súvisiace: 50 všeobecných pravidiel, vďaka ktorým budete úspešnejší

8. Vykonávajte dlhodobú odolnosť – vytváraním návykov

Písanie denníka pomáha budovať odolnosť.

E. Scottová uvádza meditácie, cvičenia a denník ako tri najlepšie návyky pre budovanie odolností. Výhody ulahčenia stresu ktoré vykonávaním týchto návykov prichádzajú môžu  mať pre nás dlhodobý a významný vplyv.

Preložila: Zuzana Siváková

( AK by niekoho bavili preklady podobných článkov “Komunitného Motivačného projektu”, nech sa Nám prosím ozve na Facebook do správy )

Zdroj: MindTools, GetMotivation

Facebook komentár