K ukončeniu vášho dňa šťastnou hypotézou, povedzme, že ste poslúchli našu radu ako si vytvoriť vyrovnávací účet (buffer account).

Ide vám to tak dobre, že už máte aj nejaké tie peniaze,  ktoré by ste investovali.

“Skvelé- začnem už dnes!“ pomyslíte si.

Potom si vy-googlite “Ako začať s investovaním? “ a zistíte že si môžete vybrať  z tisícok a tisícok podielových fondov, ETF fondov, akcií, dlhopisov, obchodníkov s cennými papiermi  a tried aktív.

“Hmmm, začnem s tým investovaním zajtra. Dnes: Candy Crush.” (poznamka prekladateľa: Candy Crush je chytľavá video hra)
Viem ako sa cítite. Minulý mesiac som bol v Japonsku, a moje slúchatka sa pokazili. Tak som išiel do veľkého obchodu s elektronikou  a zistil som, že mám z čoho vyberať.

Neviem vám pomôcť s výberom slúchatiek, ale či už máte $100, $1 000, alebo $10 000 na investovanie, môžem vám pomocť ako začať. Pri investovaní, tak ako pri slúchatkách je „dosť dobré“ lepšie ako sa zblázniť pri hľadaní toho dokonalého riešenia.
Mám $100 na investovanie.

Kúpte si jeden podiel akciového trhu Exchange-Traded Fund (ETF) a dobrú knihu ohľadom investovania, ako napr.  „Prvky investovania“  (originálný názov „The Elements of Investing“ ) od Malkiela a Ellisa.

Ktoré ETF by som si mal kúpiť a kde?

Zoberme to zľahka. Otvorte si účet u TD Ameritrade. Vyberte si bezpoplatkový ETF program. Kúpte si jeden podiel z Vanguard Total World Stock ETF (VT) za približne $59.

Gratulujem! Teraz vlastníte (kúsok z) 5 351 rozdielnych akcií z 50 krajín.

Teraz si prečítajte knihu o investovaní a šetrite naďalej peniaze.

Prečo TD Ameritrade? Uľahčia vám začiatok s nízkym kapitálom bez  zasypania vás poplatkami.

Iná možnosť: Betterment.com má extrémne jednoduchý prihlasovací proces a nechá vás investovať celých $100.

Účtujú si vyššie poplatky ako TD a vyžadujú od vás dodatočný vklad vo výške minimum $100/mesiac až kým nedosiahnete $10 000.

Mám $1 000 na investovanie

Otvorte si účet u Vanguard ( spravte to IRA alebo Roth IRA ak ste spôsobilý prispieť niektorému) a vložte $1 000 do target-date fondu podľa vlastného výberu.

Tieto fondy sú lacné a vlastnia diverzifikovaný mix akcií a dlhopisov.

Pokračujte ďalej a dajte ďalších $20 na knihu o investovaní (alebo si ju vypožičajte z knižnice). Zistíte že aj s low-cost, diverzifikovaným portfóliom niekedy prídete o peniaze. Niekedy o veľa peňazí.

To ale nie je dôvod,  aby ste sa vyhýbali investovaniu.

Je to dobrý dôvod na kontrolu toho čo môžete (držte výdavky nízko, diverzifikujte a vyhýbajte sa aktívnemu manažmentu), investujte prihliadnuc na vašu mieru rizika (nevlastnite 100% akcií ak nie ste schopný pokojne spať) a ostaňte kľudný keď ostatní panikária.

Mám $10 000 na investovanie

Vanguard target-date fond je stále vynikajúca možnosť. V skutočnosti by to bola vynikajúca možnosť aj vtedy ak by ste mali $1 milión na investovanie.

Bohatý ľudia majú prístup k špeciálnym investičným príležitostiam ku ktorým my nemáme.

Našťastie pre nás tie špeciálne príležitosti (ako hedžové fondy) sú zvyčajne oveľa horšie ako nudné podielové fondy a ETF, ktoré sú tu pre nás.

Iná možnosť: Wealthfront je super automatizovaná investično -manažerská stránka s minimom $5 000 a žiadnymi poplatkami pri prvých $10 000.

Je tu jednoduché začať a poskytujú aj nejaké funkcie pre daňový manažment, ktoré Vanguard neposkytuje.

Súvisiace články:

6 tipov Jacka Bogla ako naučiť deti investovať

Sedem nemenných zákonov o investovaní

8 spôsobov, ako môže vaša výchova ovplyvniť vaše finančné návyky

Majte na pamäti!

Ak máte v práci 401(k), bude pre vás pravdepodobne lepšie investovať tam ako na vašom osobnom účte. Môžete získať zamestnaneckú zhodu a keď raz nastavíte mzdový odpočet, budete už automaticky šetriť bez pomyslenia na to.
„Prvky investovania“ vám pomôžu pri výbere dobrého fondu vo vašom 401(k).

Postupne, ako si naakumulujete peniaze na vašom investičnom účte, pravidlá pre dobré investovanie sa nezmenia. Stanú sa ešte dôležitejšími. Je veľký rozdiel stratiť $100 a stratiť $10 000 ( alebo $100 000 alebo ešte viac).   
Ak mi teraz vie niekto vysvetliť ako zabrániť aby sa moje slúchatka neustále nekazili, som samé ucho.

Preložil: Richard Tóth

Zdroj: Mint

Facebook komentár