Najdôležitejšie časti vášho života sú určované výdavkami. Môže to čudne znieť a je divné o tom písať, no ak si to necháte vysvetliť, tak myslím, že budete súhlasiť, že sa jedná o silný koncept. Môžete robiť veci oveľa lepšie, robiť to čo chcete, kedy to chcete robiť, ako to chcete robiť a s ľuďmi, ktorých máte radi a pritom bravúrne zvládať svoje výdavky.

Vaše výdavky určujú:

Vašu slobodu

Môj dobrý hudobný priateľ a učiteľ bubnov nezarobili veľa peňazí v hudobnom priemysle hoci keď je to jeden z najvyhľadávanejších učiteľov na hudobnej scéne v Los Angeles. Napriek tomu je môj priateľ šťastný a zamilovaný do svojho života. Robí to, čo vždy chcel robiť. A robí skvelú prácu, podporuje svoju manželku a deťom dáva pocit bezpečia. Ako sa môže takto hudobník zmeniť? Jednoducho, kontroluje svoje výdavky. Keby sa učiteľ bubnov po tomto neúspechu zlomil, je možné, že by sa musel vzdať svojej úžasnej kariéry a nemohol by organizovať koncerty. Jeho výdavky tak podporujú jeho životnú vášeň.

Súvisiace: Drahý priateľ: Tu je 41 dôvodov prečo ti nepožičiam peniaze

Ako ste bohatí

Žiadne premýšľanie. Ak je váš príjem je X a utratíte X+Y, bude takmer nemožné, aby ste sa stali alebo ostali bohatými. V skutočnosti, ak to budete robiť často riskujete, že budete na mizine alebo sa dokonca stanete bezdomovcami. Nemusíte byť Gary Coleman či Nicolas Cage, aby ste si to uvedomili. Napriek tomu, že Cage zarobil v roku 2009 viac ako 40 miliónov $ utratil svoje bohatstvo a bol aj vo vyrovnávacom procese s IRS, (Internal Revenue Service – daňový úrad ministerstva financií USA) kedy musel vrátiť viac než 13 miliónov $ na daniach. Na druhú stranu, ak si zarobíte X a utratíte len 70% z X vaše bohatstvo bude rýchlo stúpať. Každý je strojcom svojho vlastného šťastia.

S kým sa stretávate

Ľudia radi trávia čas s inými ľuďmi, ktorí majú podobné hodnoty a ktorí sú na podobnej sociálno-ekonomickej úrovni. Ak kontrolujete svoje výdavky, môžete si budovať bezpečnosť a úspech. Budete mať okolo seba iných úspešných a spoľahlivých “pútnikov” a to je cool. Dozviete sa od nich, že vám môžu dôverovať a buďte pri tom, keď sa naskytne príležitosť im pomôcť. Na druhej strane, nadmerní míňači sú veľmi mobilní Smutne povedané ľudia, ktorí ochotne míňajú sa stretávajú s podobnými typmi ľuďmi. A s tými, ktorí majú menšie potešenie zo života. No kto chcel byť obklopený míňačmi po celý čas?

Uvedomte si, že nehovoríme o ľuďoch, ktorí sú v dlhoch. Často krát sa ocitneme v dlhu, no je to  spôsobené okolnosťami mimo našej kontroly. Ľudia, ktorí sú v dlhoch, ale snažia sa z nich dostať môžu mať fantastický život, pretože sú aktívni a robia niečo pozitívne pre seba aj ostatných. Tí, čo nadmerne míňajú môže byť chvíľkovo šťastní, no skôr či neskôr na to doplatia. Okrem iného, v ich mysliach je cena len pocit nedostatku pokoja.

Súvisiace: Brilantná rada otca ako pripraviť svoje deti na to, že budú miliardári

Miesto kde pôsobíte

Ľudia, ktorí sa dostatočne starajú o svoje peniaze si chodia oddýchnuť na skvelé miesta a čo je ešte dôležitejšie, dôkladne si užívajú svoju dovolenku. Nestrácajú čas starosťami o tom, ako zaplatiť ich dovolenku, keďže už na to mysleli skôr a zahrnuli to do svojho rozpočtu. Samozrejme, že to môže trvať dlhšiu dobu kým našetria peniaze na nejaké dobrodružstvo a musia sa uspokojiť len so Santa Barbara namiesto Saint Tropez. Ale vôbec im to nevadí. Ak budete utrácať viac, než zarobíte, budete mať oveľa menej slobody a možnosti voľby. Radšej ako si objednáte dovolenku na Bermudách budete stáť na jednom mieste dlhý čas.

Čo robíte

Povedzme, že už nemôžete vystáť svoju prácu a naozaj chcete zmenu. Ak máte vaše výdavky pod kontrolou, je ľahšie to realizovať. Dalo by sa to dokonca vykonať ihneď. Je to preto, že ľudia, ktorí kontrolujú svoje výdavky zvyčajne nie sú v dlhoch. To znamená, že majú veľa slobody a viacej možnosti voľby. Ľudí, ktorí odmietajú kontrolovať svoje výdavky sú často zaseknutí v slepých uličkách. V práci sú po celý život, pretože si nemôžu dovoliť urobiť zmenu. Znie to ako neatraktívny spôsob života.

Súvisiace: 6 vecí, na ktorých nákup by ste si nikdy nemali požičať peniaze

Ako ste šťastní

Áno, peniaze vás môžu urobiť šťastnými, ale nemyslím si, že viac peňazí prináša viac šťastia. Ak ovládate svoje peniaze namiesto toho, aby ony ovládali vás, budete oveľa šťastnejší. Asi pred 3 rokmi som stretol muža, ktorý mal bohatstvo v hodnote viac ako 4 milióny $, ale bol nešťastný, pretože nevedel, čo si môže a čo si nemôže dovoliť. Jeho peniaze boli na investičných účtoch a mohol si ich vybrať kedy chcel. Pripomínal mi trochu odľahčeného Nicolasa Caga. Zvonku vyzeral ako celkom spokojný, ale keď som si s ním raz sadol bolo hneď jasné, že to nie je pravda. Bol chodiace vrece nervov, pretože nevedel, ako sa budú vyvíjať jeho investície a bál sa o nich celý čas. Nemohol si proste užiť bohatstvo, ktoré si vytvoril.

Byť na vrchole riadenia svojich výdavkov je posilňujúce. O tom niet pochýb. Nie je to otázka, koľko bohatstva máte, ale ako si usporiadate svoj život, čo máte teraz a čo chcete v budúcnosti.

Preložil: Miroslav Lukáč

Zdroj: WealthPilgrim.com

Facebook komentár